Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ghanas guld giver flere ulemper end fordele

Ifølge lokale kilder er guldfirmaers skattebidrag i Ghana er så begrænset, at det ikke modsvarer guldudvindingens ulemper i form af forurening og fattigdom.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Med maskiner, sprængstoffer og kemikalier ødelægger de internationale selskaber minutiøst både den ghanesiske regnskov og landbrugsjord i deres jagt på guldet. Resultatet er store miljømæssige og sociale konsekvenser for landets bønder.

James Sarpong er en af de mange bønder, hvis liv blev total forandret, da han en morgen fandt sin mark begravet under menneskeskabte bjerge af sten fra mineselskabet Anglogold Ashanti.

“Jeg har dyrket kokosnødder og appelsiner på min jord her i 20 år. Hvordan skal jeg skaffe mad til min familie uden jord? Hvordan skal vi overleve? Jeg ejer ingenting nu”, forklarer James og kigger i retning af en ladvogn på størrelse med et hus, som fylder hans jordlod med tonstunge stenblokke.

Produktionen af én guldring på cirka 10 gram genererer omkring 20 ton stenaffald, som typisk havner på bøndernes marker.

Giftudslip

Guldet udvindes af stenene ved hjælp af blandt andet cyanid, et meget giftigt stof, der ved indånding i høje koncentrationer kan slå et menneske ihjel på få minutter. Den ghanesiske ombudsmand har i adskillelige tilfælde dokumenteret cyanidforgiftning af søer og vandløb nær guldminerne. Og udslippene har alvorlige konsekvenser, forklarer Daniel Owusu-Koranteng, generaldirektøren i organisationen WACAM, der arbejder for lokalsamfund påvirket af minedrift.

“En dreng fra Tomasy-landsbyen svømmede i floden, da udslippet skete fra Golden Star Ressources mineselskabet. Kort efter fik han næseblod og kollapsede. Han måtte direkte på hospitalet”, siger Daniel Owusu-Koranteng.

Venter stadigvæk på kompensation

Oprydning efter giftudslip er kostbart, men ifølge Daniel Owusu-Koranteng har mineselskaberne ikke de store forpligtelser til at rense miljøet. Mineselskaberne er da heller ikke specielt ivrige efter at kompensere bønderne for guldjagtens menneskelige omkostninger.

-“Bønderne bliver virkelig bedraget. Den kompensation, som mineselskaberne tilbyder dem, dækker ikke engang tabet af deres indkomst i et år. Det frarøver bonden mange års indkomst”, forklarer Daniel Owusu-Koranteng.

Af samme grund afviste James Sarpong i første omgang de penge, som Anglogold Ashanti tilbød ham i erstatning for hans tabte jord. Han ville have en ny jordlod til at garantere hans og familiens levebrød. Men mineselskabet trækker sagen i langdrag på fjerde år.

“Hvis det fortsætter sådan her, kan du komme tilbage næste år og se mig falde om af sult. Så kan du tage gode fotos”, udbryder James Sarpong sarkastisk, da DanWatchs udsendte interviewede ham.

Negativ vækst

Minedriften anslås at bidrage med fem procent af Ghanas bruttonationalprodukt. Imidlertid er den reelle økonomiske effekt af guldgraveriet negativ, vurderer Steve Manteaw, en af nationens førende kritikere af problemerne forbundet med minedriften.

“Studier har beregnet, at minedriftens negative effekt på miljøet er mellem fire og 10 procent af bruttonationalproduktet”, siger Manteaw.

En af de negative effekter af minedriften er, at bønder mister deres levebrød, når mineselskaberne indlemmer deres landbrugsjord i jagten på det gyldne metal. Det er karakteristisk for minedriften i de åbne miner, at den spreder sig over enorme arealer – uden at skabe nye arbejdspladser for bønderne. For det meste af minedriften foregår i dag ved hjælp af maskiner, der ikke behøver den store arbejdsstyrke.

Daniel Owusu-Koranteng, stiller sig ligeledes skeptisk over for mineselskabernes bidrag til den ghanesiske økonomi.

“Hvis vi foretog en reel økonomisk analyse af mineindustriens omkostninger og indtægter for Ghana, der tog højde for de miljømæssige og sociale omkostninger, så ville resultatet være et negativt bidrag til Ghana”, siger Daniel Owusu-Koranteng.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.