Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Guide: Bøger, film og udstillinger mens vi venter på sommeren

En forførende feminist på Arken, debatbog om vandmangel eller Afrika med nye øjne. Vi anbefaler seks udstillinger, bøger, film og teaterforestillinger, der gør os klogere på verden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Danwatch har kigget på udvalget af relevant kunst og kultur, der beskæftiger sig med mennesker og miljø og udarbejdet en ønskeliste for sommerens ekskursioner.

Grib muligheden – bliv klogere i det ustadige sommervejr!

Udstilling: Africa Reframed

En udvalgt gruppe nyskabende afrikanske fotografer, viser deres værker frem i gratis udstilling. “Africa Reframed giver et indblik i et alsidigt og kreativt kontinent, der overrasker og byder på meget mere end det Afrika, man oftest støder på i medierne”, skriver arrangøren. Danwatch har interviewet den sydafrikanske kunstner Dillon Marsh o

m hans blik på minedriften i Sydafrika, som er udstillet. Marsh har tidligere udstillet på Kunstmuseet Louisiana. På udstillingen vil der løbende være filmvisninger, panelsamtaler om afrikansk mode og tekstilworkshops med mulighed for at lave designs i afrikansk vokstekstil. Artikelfoto: Fabrice Monteiro.

18. juni – 2. august 2016.
Øksnehallen Halmtorvet 11
1700 København V

Film: Ixcanul

Det er enormt usædvanligt, at der kommer en film fra Guatemala i danske biografer. Alene det faktum kan være grund nok til at se filmen. Men Ixcanul, som betyder vulkan, har vakt også opmærksomhed på filmfestivaler rundt om i verden, senest på filmfestivalen i Berlin 2016 hvor den vandt Alfred Bauer prisen for at give nye perspektiver på filmkunst.

I filmen møder vi den 17-årige Maya-pige Maria, der bor på kanten af en endnu aktiv vulkan i Guatemala med sin familie. Hun er blevet lovet væk til kaffeplantagens tilsynsførende, Ignacio, men Maria har ikke tænkt sig at affinde sig med sin skæbne som hustru. Hun stikker af og møder Pepe, en ung kaffeskærer, der planlægger at emigrere til USA. Filmens instruktør  38-årige Jayro Bustamante siger til Los Angeles Times: “Jeg ville fortælle om et problem: I Guatemala ignorerer vi kvinders styrke. Vi smider den væk.”

Filmen går blandt andet i Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Århus. Se traileren her.

Bog: Vand – en rejse gennem vores fortid og fremtid

De danske anmeldere er begejstrede for denne nye bog om vand. Berlingskes anmelder Lars Henrik Aagard kalder bogen for “vanvittig spændende”. Selvom bogen genrebestemmes som faglitteratur, så er den ikke helt nem at sætte i bås, skal man tro Jyllands-Postens anmelder Lone Nørgaard. “En rejsebog, en historisk og geografisk fremstilling og et debatskrift om klimaforandringer”, skriver Nørgaard. Den norske historiker og professor i geografi og statsvidenskab Terje Tvedt, som er forfatter til bogen, har tidligere lavet dokumentarfilm til BBC om verdens vand. “Hans viden er formidabel – om verdensflodernes, dæmningernes og kanalernes grandiose historie, om deres politiske og økonomiske betydning og om deres mulige fremtid”, skriver Berlingskes anmelder.

Udkom i maj 2016 på Forlaget Don Max og kan købes i diverse boghandlere.

Udstilling: Niki de Saint Phalle

Et voldeligt, farverigt, dystert og humoristisk univers. Det tilhører den fransk-amerikanske kunstner Niki de Saint Phalle (1930-2002), som er aktuel med en stor udstilling på Kunstmuseet Arken. Niki de Saint Phalle havde stærke holdninger til, hvordan kvinder blev forventet at leve deres liv. Hun voksede op i USA, og arbejdede som ung for modemagasinerne Vogue, Elle og LIFE Magazine. Som 18-årig blev hun gift med forfatteren Harry Mathews, og sammen fik de to børn. Men det pæne, borgerlige liv var kvælende og hun fik flere psykiske nedture, indtil hun besluttede sig for at satse det hele på kunsten.

Udstillingen indeholder 114 værker der spænder over hele hendes karriere: malerier, skulpturer, tegninger, collager, litografier samt spillefilmen »Daddy«, der loopes i en biograf installeret i udstillingen. Arken har også fundet frem til en række fotografier og historiske filmklip samt en dokumentarfilm om Niki de Saint Phalles hovedværk “HON – en katedral”.

13. februar – 31. juli 2016.
ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100
2635 Ishøj

Arken: Niki de Saint Phalle

Udstilling: When Things Fall Apart

Museet Trapholt har inviteret 12 kunstnere fra lande, hvor Danmark er involveret med udviklingsprojekter, til at udstille og diskutere emner såsom sociale forandringer, rettigheder og empati. ”I en tid hvor der er så meget debat om migration og flygtninge, er det interessant at se på, hvad kunstnere kommenterer på i de lande, som Danmark støtter med udviklingsbistand”, siger Trapholts direktør, Karen Grøn, om udstillingen.

”Mange nationer føler sig truede og lukker sig om sig af selv af frygt for, at sammenhængskraften i deres samfund bryder sammen, hvis de åbner deres grænser og byder folk med anderledes kulturelle og religiøse baggrunde velkommen. Mit håb er, at de 12 kunstnere med deres meget forskellige værker vil indgyde håb om en mere solidarisk og empatisk verden og udfordre den verdensomspændende frygt, der dominerer verden i dag,” siger kurator N’Goné Fall til Center for Kultur og Udvikling.

11. februar – 23. oktober 2016
Trapholt
Æblehaven 23
6000 Kolding

Afro-Shakespeare i København

Gå i teatret og se en afrikansk version af Shakespeares teaterstykke “Købmanden fra Venedig. Ifølge afrikakalender.dk har instruktøren George Mungai flere gange i Nairobi opnået stor succes med at fortolke Shakespeares komedier i nutidige kontekster. Det globale teaterkompagni ‘ACT – Afro Cosmopolite Thespians’, har derfor headhuntet ham til at instruere deres første produktion. Den nye udgave af komedie-tragedien er et olieeventyr om miljøkatastrofer i Afrika og risikable investeringer i Stein Baggeragtige IT-firmaer.

24. august – 28. august 2016
Baltoppen
Baltorpvej 20,
Ballerup

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.