Under Cinematekets ‘Iran NU’-festival kan man opleve moderne iransk kultur, samfund og politik igennem film, foredrag og debatter. Ifølge manden bag arrangementet helliger festivalen sig til at vise et sandfærdigt og alsidigt billede af nutidens Iran.
Danwatch har spurgt programredaktør på Cinemateket, Rasmus Brendstrup, hvad et “sandfærdigt og alsidigt” billede af Iran er:
“Vi har oplevet fra tidligere arrangementer, at der har været enorm interesse for iransk film og iransk kultur. Samtidig er det et land, der i medierne meget nemt bliver reduceret til at handle om censur og et repressivt islamisk regime, og det er også enormt synd, for det fylder reelt meget lidt i de fleste iraneres hverdag,” fortæller Brendstrup.
[INSERT_ELEMENTOR id="8121"]
På tapetet er der blandt andet en genvisning af den anmelderroste dokumentarfilm ‘Sonita’ fra 2015, der vandt Sundance Festivalens Publikumspris. Filmen portrætterer den 18-årige rapper Sonita, hvis afghanske forældre forsøger at gifte hende bort for at få penge til en ny tilværelse i Iran. Sonita har dog andre planer for sit liv.
Desuden vises filmene ‘Inversion’, ‘Breath’, ‘Israfil’, ‘The Home’ og ikke mindst dokumentaren ‘Iran’s Arrow - The Rise and Fall of Paykan’, som ifølge Rasmus Brendstrup fortæller historien om Irans svar på østblokkens Lada-bil, nemlig Paykan-bilen:
"Det har været en af de fra udlandet oversete, men indadtil mest stolte industrier, som faktisk har været med til at løfte landet og både trafikalt og mentalt været med til at gøre Iran til et moderne land. Og bilen blev op igennem 60’erne og 70’erne et emblem på den voksende middelklasse og på velstanden," fortæller Brendstrup og fortsætter:
“Filmen er så fantastisk, fordi den netop beskriver alle typer af menneskers holdning til den bil, som er et bindemiddel for mange mennesker.”
Fotoforedrag med iransk sexolog
Det har dog været vigtigt for Brendstrup, at festivalen ikke kun handlede om film:
“I modsætning til meget af, hvad Cinemateket laver, vil jeg sige, der i denne festival er en fifty-fifty vægtning mellem filmene og så det udenom: foredrag, debatter og andre kulturudtryk. Det er faktisk debatterne og foredragene, der vækker størst publikumsopmærksomhed," fortæller han.
Festivalen får besøg af blandt andre instruktøren bag ‘Sonita’, forsker i moderne Iran-studier ved Københavns Universitet, Rasmus Elling, journalist Misha Zand, Iran-forsker Abbas Amanat og journalist Janne Bjerre Christensen, der fortæller om Iran i en Trump-verden.
Desuden kan man tage til flere fotoforedrag, hvor blandt andre kvinden bag Irans første seksualvejledningsvideo, sexolog Mehrnoush Parve, fortæller om sit virke i Danmark og Iran.
Allerede i aften, tirsdag, er der mulighed for at høre Rasmus Elling fortælle om Irans mangfoldighed af minoriteter til en cafédebat i Asta Bar i Cinemateket. Desuden holder Misha Zand gratis foredrag om Irans ungdom i oplægget: 'Irans unge, jobs og drømme'. Det sker kl. 16:30 i Asta Bar.
Nordens største filmfestival CPH:DOX løber af stablen i København fra d. 15. til d. 25 marts.
In the Name of your Daughter (Giselle Portenier)
En stærk film om den blodige tradition for at omskære piger i Tanzania, som bliver trodset af modige, unge piger, der flygter til Rhobi Svamwelly’s Safe House, hvor tryghed, kærlighed og uddannelse er i højsædet. Filmen portrætter hovedpersonen Rhobis arbejde med at forsvare pigernes ret til at bestemme over egen krop og arbejdet med deres familier, både i og uden for retten. Instruktøren Giselle Portenier og Rhobi Svamwelly selv besøger CPH:DOX efter visningen i Cinemateket d. 20/3.
Trailer:
https://vimeo.com/206317574
Hvornår? Tirsdag d. 20/3 kl. 19:30 i Cinemateket Søndag d. 25/3 kl. 17 på Hotel Cecil
Makala (Emmanuel Gras)
Vinderen af talentprisen Semaine de la Critique på filmfestivalen i Cannes, Emmanuel Gras, har lavet en medrivende film, der giver indsigt i en viljestærk congolesisk landarbejders hverdag. Med sine egne hænder fælder han træer i bushen og begiver sig til storbyen for at sælge kul og møder på vejen udfordringer og uventet hjælp. En personhistorie om en familiefars gåpåmod i en barsk verden. Efter visningen i Cinemateket d. 21/03 interviewer den danske instruktør Camilla Nielsson filmens franske instruktør Emmanuel Gras.
Trailer:
Hvornår: Torsdag 15/03 kl. 21:15 i Cinemateket Lørdag 17/03 kl. 17:00 i Vester Vov Vov Onsdag 21/03 kl. 21:15 i Cinemateket
This is Congo (Daniel McCabe)
Følg fire skæbner i en af de længstvarende konflikter på Afrikas kontinent i Den Demokratiske Republik Congo. Filmen tager seeren på rejse i konfliktens historie og forankring i landets smukke natur og naturressourcer set gennem øjnene af bl.a. en skrædder i en flygtningelejr og en højtrangerende general i hæren. Få et overblik over landets tragiske fortid og nutid i en smuk og hård fortælling af Daniel McCabe. Ved visningen i Røde Kors Frivillighus vil der efterfølgende være debat mellem Røde Kors’ internationale programdirektør, Nelima Lassen, og forsker i DRC fra DIIS, Peer Schouten.
Trailer:
Hvornår: Torsdag 15/03 kl. 16:30 i Dagmar Mandag 19/03 kl. 19:00 i Røde Kors Frivillighus Onsdag 21/03 kl. 17:00 i Vester Vov Vov
Welcome to Sodom (Florian Weigensamer, Christian Krönes)
Ved du, hvor dit elektroniske affald ender? De østrigske instruktører Florian Weigensamer og Christian Krönes viser dig, hvordan 250.000 tons elektronisk affald årligt sejles illegalt til Ghanas kyster. Her bliver fladskærme, mobiltelefoner og bærbare computere dumpet på megalossepladser, hvor ghanesiske børn og voksne skiller dem ad i giftige omgivelser. Følg og hør arbejdernes stemmer i det kunstige landskab bygget på skrammel fra Vestens forbrug af smartphones og laptops. Du kan møde instruktørerne til filmens verdenspremiere i Grand Teatret d. 20/3.
Hvornår: Tirsdag 20/03 kl. 16:40 i Grand Teatret Fredag 23/03 kl. 19:30 i Empire Søn. 25/03 kl. 16:30 i Cinemateket
Silas (Anjali Nayar)
Følg den utrættelige og retfærdighedskrævende aktivist Silas Siakor i hans kamp mod multinationale tømmerselskaber og et korrupt statsapparat i Liberia, som stadig er ved at komme sig over 25 års borgerkrig. Ved hjælp af moderne teknologi og en idealisme af stål dokumenterer Silas og hans gruppe af borgerjournalister ulovlig skovhugst og lyssky aftaler mellem politikere og tømmerselskaber i en velstruktureret dokumentar, der sætter fokus på de grå nuancer i økonomiske udviklingsinitiativer. Læs Danwatchs artikel om filmen her, hvor instruktøren forklarer bag om filmen.
Hvornår: Søndag 18/03 kl. 19:00 i Palads Tirsdag 20/03 kl. 21:15 på Charlottenborg Søndag 25/03 kl. 14:15 i Palads
“Regeringen kontrollerer dette lands naturressourcer. Liberias naturressourcer. Og mange ville nok være enige med mig i, at det aldrig er kommet befolkningen til gode” - Silas Siakor.
Silas Siakor er græsrodsaktivist med international pondus. Han har været med til at vælte en krigsherre og præsident ved at troppe op i FN’s Sikkerhedsråd i New York med en veldokumenteret rapport i hånden. Han har modtaget en international pris for sine afsløringer af, hvordan illegal tømmerhugst finansierede en årelang borgerkrig. Og han er familiefar. I Liberia.
I den nye dokumentar, ‘Silas’, instrueret af canadiske Anjali Nayar, kaster Silas sig igen over tømmerindustrien i det vestafrikanske land med en ildhu, der burde få enhver korrupt politiker eller virksomhed til at ryste i bukserne.
Tvangsforflyttelser og ulovlig tømmerhugst
Dokumentaren portrætterer hans kamp mod såkaldt “land grabbing” i den liberianske tømmerindustri. Land grabbing sker, når et jordområde overtages af eksempelvis multinationale selskaber, og lokalbefolkningen flyttes uden at blive konsulteret eller kompenseret.
I Liberias tilfælde dækker tømmerindustrien ifølge dokumentaren en fjerdedel af landets areal, hvilket har ført til tvangsforflyttelser af lokalsamfund og ulovlig tømmerhugst af urskove.
“Når man læser avisoverskrifterne er det altid ret overfladisk. "Et lokalsamfund får frataget retten til deres land". Men det er ikke ubetydelige mængder land, nogle gange er det en fjerdedel eller halvdel af hele landet. Hvordan kan det ske?” siger instruktør Anjali Nayar til Danwatch.
Liberias naturressourcer, heriblandt tømmer, har været centrum for 25 års krig og konflikt i landet.
Læs Global Witness’ rapport fra 2017 om liberianske politikeres involvering i landets tømmerindustri her.
Hvad den enkelte kan gøre
Dokumentaren har fulgt Silas siden 2011, hvor landets første demokratisk valgte kvindelige præsident, Ellen Johnson Sirleaf, er blevet valgt i kølvandet på borgerkrigen, der sluttede i 2003. Sirleaf gik til valg på at udrydde korruption i statsapparatet og reformere tømmerindustrien i landet.
Silas, som selv stemte på Sirleaf, erfarer dog, at reformerne aldrig bliver implementeret i praksis, og dokumentaren følger hans arbejde med at afsløre lyssky forretninger mellem politikere og tømmerselskaber samt ulovlige tildelinger af landstykker og tvangsflytninger af lokalbefolkninger.
I dokumentaren viser Nayar blandt andet, hvordan Silas hjælper en lokalbefolkning i deres kamp mod et palmeolieselskab, som vil fælde den nærliggende skov for at plante palmer. Men ifølge instruktøren er det ikke filmens hovedbudskab at udstille Liberias helte og skurke.
“Den handler ikke som sådan om, at folk bør stoppe med at købe produkter lavet på palmeolie, eller at de bør boykotte et multinationalt selskab. Den handler mere om at inspirere folk og vise, at det er muligt at gøre en forskel - og om, hvad den enkelte person kan gøre for at opnå det,” siger Nayar.
This Is My Backyard
Dokumentaren, som tog omkring 5 år at producere, afbilleder et nærmest omvendt George Orwellsk overvågningssamfund, som man kender det fra bogklassikeren '1984'. Silas’ hold af borgerjournalister vender nemlig kameralinserne i deres smartphones mod selskaberne og staten for at dokumentere ulovligheder og korruption, når det sker.
Anjali Nayar er nemlig ikke kun filminstruktør og journalist, men også teknolog. I udarbejdelsen af dokumentaren om Silas udviklede hendes hold en mobilapplikation kaldet TIMBY. Navnet står for “This Is My Backyard” og er en app, der nemt og hurtigt kan kategorisere og uploade video- og billedmateriale taget fra smartphones.
“Det er umuligt at dokumentere alt, hvad der foregår i et lokalsamfund. Så det blev et spørgsmål om, hvordan man systematisk kunne fange alle de ting, der foregik forskellige steder i landet for at kunne fortælle hele historien,” siger Nayar til Danwatch.
Trusler er en fair pris at betale
Silas vandt i 2006 Goldman Environmental Prize på baggrund af hans dybdeborende undersøgelse, der afdækkede den daværende præsident Charles Taylors omdirigering af profitter fra ulovlig skovhugst til at finansiere militser i Liberia.
[INSERT_ELEMENTOR id="9015"]
Silas krediteres af FN for at have spillet en afgørende rolle i afsløringen af menneskerettighedskrænkelser i den liberianske tømmerindustri, som førte til et internationalt importforbud af liberiansk tømmer. Charles Taylor blev afsat i 2003 og efterfølgende dømt ved den Internationale Straffedomstol (ICC).
“Vi vidste, at det var på tide, at almindelige liberianere sagde fra over for det, der skete. Så vi sagde: Hvad end der sker, så er det en fair pris at betale,” siger Silas i dokumentaren. Nayar fortæller til Danwatch, at Silas jævnligt modtager trusler fra selskaber og statsmyndigheder.
“Hans motivation har siden krigen været at forbedre situationen. At få systemet til at virke og at stille systemet til ansvar. Det handler i sidste ende om ansvarlighed og gennemsigtighed,” fortæller Nayar om Silas.
Dokumentaren vises i forbindelse med filmfestivalen i København CPH:DOX, som løber fra d. 15/03 til d. 25/03. Silas Siakor kommer til festivalen fra d. 18/03 til d. 21/03. Tryk her for at læse mere om filmen på CPH:DOX's hjemmeside.
Danwatch anbefaler fire tilbud i Kulturnatten:
1. Staying Alive Virtuel overlevelseskamp
Iført 360 grader virtual reality-briller træder du ind i en anden virkelighed. Her kommer du til at stå midt i bombardement af et hospital, opleve en typisk dag i en flygtningelejr og krydse Middelhavet på vej til Europa.
Læger uden Grænser inviterer dig med på en rejse bag din egen nethinde, for at sætte fokus på de millioner af mennesker, som er på flugt fra fattigdom og krig.
Arrangør: Læger uden Grænser Tid: 18:00 - 23:00 Sted: Johan Borups Højskole, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København K.
2. Afgør en asylsag Forestilling
På den hvide husbåd Liva II i Nyhavn kan du være med til at afgøre en flygtnings fremtid i Danmark.
Hvor må han have lov at bo? Og er hans fortælling troværdig?
I dilemmaspillet ‘Flygtningene Kommer’ bliver publikum en del af en folkedomstol og bestemmer udfaldet af iranske Farhads asylsag.
Når du alligevel er ombord, kan du kl. 19:45 hører Daniel Rye fortælle
om sin fotoudstilling “NÅR ALT STÅR STILLE”,
som viser konsekvenserne af tørken i det sydlige Malawi.
På kulturnatten åbner FN-byen dørene for offentligheden, og inviterer indenfor i den stjerneformede bygning på
Marmormolen i Københavns Nordhavn. Ligesom i en stor del af FN’s arbejde, tager aftenen udgangspunkt i FN’s verdensmål. Oplev blandt andet hvordan en ny generation af arkitekter tænker verdensmål og bæredygtighed ind i deres designs, når eleverne fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering præsenterer deres afgangsprojekter. Og hør mellem 19:00-20:00 den højst rangerende dansker i FN, Generaldirektør for FN Geneve Michael Møller, fortælle om, hvordan FN-systemet skal strømlines, hvis verdensmålene skal nås frem i mod 2030. OBS: Indgang kræver fremvisning af billed-ID og sikkerhedscheck. Arrangør:FN byen Tid: 18:00-22:00 Sted:Marmorvej 51, 2100 København Ø.
4. Stop Slaveri! Særudstilling i samarbejde med Danwatch
I kælderen på Arbejdermuseet trækkes der tråde mellem vores fortid som kolonimagt og moderne slaveri. Her kan du prøve at sidde i samme stol, som de danske slaveejere sad i, når de overvågede deres slaver på marken i dansk Vestindien.
Mens du sidder der, så kan du måske få tid til at fordøje den kendsgerning, at der aldrig har været så mange slavegjorte mennesker som der er i dag. Bagefter kan du passende danse dine sorger - over verdens tilstand - væk. Ovenpå står den nemlig på dansebal med rock’n’roll, hvor temaet for Kulturnatten på Arbejdermuseet er 50’er forglemmelse i skyggen af den kolde krig. Direktøren introducerer til særudstillingen kl. 18:15, 19:15 og 20:15. Arrangør:Arbejdermuseet Tid: 18:00 - 00:00 Sted:Rømersgade 22, 1362 København K.
Deltagelse i kulturnattens arrangementer kræver kulturpas. Kulturpas kan købes for 95 kr. i alle 7-Eleven i hovedstadsområdet og på museer i København.
Foredrag og debat
Magtkoncentrationen i erhvervslivets elite
Christoph Houman Ellersgaard
Efter i 2015 at have kortlagt netværket blandt de 423 mest magtfulde danskere, spørger samfundsforskerne Andreas Mulvad og Christoph Ellersgaard nu: hvordan kan vi sikre, at magten spredes på flere hænder? Svaret er, ifølge dem, at demokratiet skal styres, hvis eliten skal tæmmes.
Et dystopisk fremtidsunivers indtager teater Sort/Hvid ved Kødbyen. Her har konsum-hysteriet overtaget alt. Individet defineres alene igennem penge og forbrug, og der findes kun den neoliberale markedslogik. Oprøret kommer fra en lille gruppe utilpassede personer, som iværksætter aktionen Fuck up the neighbourhood.
Teaterkompagniet ‘Det Dramatiske Udgangspunkt’ forholder sig politisk og kulturkritisk til en international verden, og selv kalder de stykket for en ‘crazy-satire’.
Åbningsfilmen ved Cinematekets filmfestival hedder ‘Clash’ og handlingen udspiller sig i en politivogn blandt en gruppe arresterede under 2013-demonstrationerne i Cairo. I det klaustrofobiske rum sidder en amerikansk-egyptisk journalist, en hjemløs med et våben gemt i munden, en fotograf og medlemmer af Det Muslimske Broderskab. Mens skud og kampe lyder fra gaden, bliver stemningen sprængfarlig.
Cinematekets arabiske filmfest viser nye sider af det Mellemøsten, som fylder så meget i nyhedsbilledet.
Nomadeliv i Afrika truet af korruption og overfiskning
I dokumentaren River Normadsfølger vi 200 afrikanske fiskere i deres rejse mod Mali og Niger.
Fiskernes traditionelle livsstil er truet af store forandringer i området.
Filmen er den første i en trilogi, der undersøger, hvordan overfiskning, korruption og klimaforandringer er i gang med at ændre vilkårene for intern nomadisk immigration i Afrika.
Vinduerne i Kunsthal Charlottenborgs bygninger har henover sommeren været barrikaderet af orange og blå redningsveste. Værket har titlen Soleil Levant, som på dansk betyder solopgang. Med de 3500 redningsveste, opsamlet fra flygtninge på den græske ø Lesbos, vil den kinesisk kunstner Ai Weisei minde os om den, at der stadig er en humanitære krise i gang i Middelhavet.
Installationen kan ses ved kunsthal Charlottenborgs facade ud i mod Nyhavn frem til 1. oktober.
Danwatch har kigget på udvalget af relevant kunst og kultur, der beskæftiger sig med mennesker og miljø og udarbejdet en ønskeliste for sommerens ekskursioner.
Grib muligheden – bliv klogere i det ustadige sommervejr!
En udvalgt gruppe nyskabende afrikanske fotografer, viser deres værker frem i gratis udstilling. “Africa Reframed giver et indblik i et alsidigt og kreativt kontinent, der overrasker og byder på meget mere end det Afrika, man oftest støder på i medierne”, skriver arrangøren. Danwatch har interviewet den sydafrikanske kunstner Dillon Marsh o
m hans blik på minedriften i Sydafrika, som er udstillet. Marsh har tidligere udstillet på Kunstmuseet Louisiana. På udstillingen vil der løbende være filmvisninger, panelsamtaler om afrikansk mode og tekstilworkshops med mulighed for at lave designs i afrikansk vokstekstil. Artikelfoto: Fabrice Monteiro.
18. juni – 2. august 2016.
Øksnehallen Halmtorvet 11
1700 København V
Det er enormt usædvanligt, at der kommer en film fra Guatemala i danske biografer. Alene det faktum kan være grund nok til at se filmen. Men Ixcanul, som betyder vulkan, har vakt også opmærksomhed på filmfestivaler rundt om i verden, senest på filmfestivalen i Berlin 2016 hvor den vandt Alfred Bauer prisen for at give nye perspektiver på filmkunst.
I filmen møder vi den 17-årige Maya-pige Maria, der bor på kanten af en endnu aktiv vulkan i Guatemala med sin familie. Hun er blevet lovet væk til kaffeplantagens tilsynsførende, Ignacio, men Maria har ikke tænkt sig at affinde sig med sin skæbne som hustru. Hun stikker af og møder Pepe, en ung kaffeskærer, der planlægger at emigrere til USA. Filmens instruktør 38-årige Jayro Bustamante siger til Los Angeles Times: “Jeg ville fortælle om et problem: I Guatemala ignorerer vi kvinders styrke. Vi smider den væk.”
De danske anmeldere er begejstrede for denne nye bog om vand. Berlingskes anmelder Lars Henrik Aagard kalder bogen for “vanvittig spændende”. Selvom bogen genrebestemmes som faglitteratur, så er den ikke helt nem at sætte i bås, skal man tro Jyllands-Postens anmelder Lone Nørgaard. “En rejsebog, en historisk og geografisk fremstilling og et debatskrift om klimaforandringer”, skriver Nørgaard. Den norske historiker og professor i geografi og statsvidenskab Terje Tvedt, som er forfatter til bogen, har tidligere lavet dokumentarfilm til BBC om verdens vand. “Hans viden er formidabel – om verdensflodernes, dæmningernes og kanalernes grandiose historie, om deres politiske og økonomiske betydning og om deres mulige fremtid”, skriver Berlingskes anmelder.
Udkom i maj 2016 på Forlaget Don Max og kan købes i diverse boghandlere.
Et voldeligt, farverigt, dystert og humoristisk univers. Det tilhører den fransk-amerikanske kunstner Niki de Saint Phalle (1930-2002), som er aktuel med en stor udstilling på Kunstmuseet Arken. Niki de Saint Phalle havde stærke holdninger til, hvordan kvinder blev forventet at leve deres liv. Hun voksede op i USA, og arbejdede som ung for modemagasinerne Vogue, Elle og LIFE Magazine. Som 18-årig blev hun gift med forfatteren Harry Mathews, og sammen fik de to børn. Men det pæne, borgerlige liv var kvælende og hun fik flere psykiske nedture, indtil hun besluttede sig for at satse det hele på kunsten.
Udstillingen indeholder 114 værker der spænder over hele hendes karriere: malerier, skulpturer, tegninger, collager, litografier samt spillefilmen »Daddy«, der loopes i en biograf installeret i udstillingen. Arken har også fundet frem til en række fotografier og historiske filmklip samt en dokumentarfilm om Niki de Saint Phalles hovedværk “HON – en katedral”.
13. februar – 31. juli 2016.
ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100
2635 Ishøj
Museet Trapholt har inviteret 12 kunstnere fra lande, hvor Danmark er involveret med udviklingsprojekter, til at udstille og diskutere emner såsom sociale forandringer, rettigheder og empati. ”I en tid hvor der er så meget debat om migration og flygtninge, er det interessant at se på, hvad kunstnere kommenterer på i de lande, som Danmark støtter med udviklingsbistand”, siger Trapholts direktør, Karen Grøn, om udstillingen.
”Mange nationer føler sig truede og lukker sig om sig af selv af frygt for, at sammenhængskraften i deres samfund bryder sammen, hvis de åbner deres grænser og byder folk med anderledes kulturelle og religiøse baggrunde velkommen. Mit håb er, at de 12 kunstnere med deres meget forskellige værker vil indgyde håb om en mere solidarisk og empatisk verden og udfordre den verdensomspændende frygt, der dominerer verden i dag,” siger kurator N’Goné Fall til Center for Kultur og Udvikling.
11. februar – 23. oktober 2016
Trapholt
Æblehaven 23
6000 Kolding
Gå i teatret og se en afrikansk version af Shakespeares teaterstykke “Købmanden fra Venedig. Ifølge afrikakalender.dk har instruktøren George Mungai flere gange i Nairobi opnået stor succes med at fortolke Shakespeares komedier i nutidige kontekster. Det globale teaterkompagni ‘ACT – Afro Cosmopolite Thespians’, har derfor headhuntet ham til at instruere deres første produktion. Den nye udgave af komedie-tragedien er et olieeventyr om miljøkatastrofer i Afrika og risikable investeringer i Stein Baggeragtige IT-firmaer.
24. august – 28. august 2016
Baltoppen
Baltorpvej 20,
Ballerup
Kaffe blev opdaget i Etiopien, og en legende siger, at en af gedehyrden Kaldis geder spiste en kaffebønde fra et træ og fra da af blev kaffen en integreret del af alle mennesker og dyr i Etiopien. Her er en skoleklasse på tur i en kaffeplantage.
Kaffen tørres og samles i kæmpe sække, før mellemmænd afhenter bønderne til videresalg på kaffebørsen. Manglende adgang til information om markedsprisen gør, at mange bønder bliver går glip af gevinsten.
Arabica-bønnen dyrkes økologisk i smålandbrug i Etiopien, før den sælges i bl.a. EU som dyr specialkaffe.
Hele familien samarbejder, når kaffehøsten går i gang.
Daniel Godebo, 57 år, kaffebonde i Etiopien: "Vi har ingen indflydelse på prisen. Jeg solgte 17 kg kaffe for 300 birr (11,25 euro). Et par uger senere fandt jeg ud af, at prisen skulle have været 500 birr (€ 18.74). Manglen på indflydelse frustrerer mig, jeg har fire drenge, og jeg har ikke råd til at de skal gå i skole, men jeg vil heller ikke have, at de skal være kaffebonde som mig".
En kvinde venter i sin dagligstue på, at hendes kaffe bliver færdig.
Kaffe er en af Etiopiens vigtigste eksportvarer, og landet har i de sidste 20 år oplevet et økonomisk opsving, der bl.a. har sikret skolegang til flere børn. Kvinden og hendes lille barn oplever dog ikke meget af den spirende velstand.
Når en virksomhed investerer i udlandet, skulle den i princippet betale skat to gange: Først i det land, hvor investeringen finder sted og dernæst i selskabets hjemland, når pengene sendes hjem.
For at motivere virksomheders internationale investeringer har regeringer verden over indført regler imod dobbelt beskatning af virksomheders internationale aktiviteter. De regler kan dog misbruges af virksomheder, der gerne vil mindske deres samlede skattebetaling – både ude og hjemme.
Flertallet af olie- og mineselskaber, der har fået støtte fra IFC, kommer fra lande som England, USA, Canada og Australien. De fleste ejer deres udvindingsprojekter i Syd gennem et holdingselskab i skattely. Flest IFC-støttede virksomheder bruger Cayman Islands, British Virgin Islands og Bermuda. Det vil sige regulære skattely med et rundt nul i skat.
Hvad kan et holdingselskab i skattely bruges til?
Det kan ikke fastslås helt sikkert, hvad der foregår, da man ikke kan få regnskaber fra skattely og meget sjældent fra u-lande. Så det følgende er baseret på teorier fra OECD:
Først flytter moderselskabet kapital til et holdingselskab i skattely gennem en aktieinvestering. Dernæst sendes de samme penge videre til datterselskabet i et u-land i form af et lån.
Resultatet er, at datterselskabet nu skal betale rente tilbage til holdingselskabet i skattely. Det betyder dels, at selskabet får en udgift, der kan trækkes fra i datterselskabets regnskab, i stedet for at udløse et overskud af en investering, som skal beskattes i u-landet. Samtidig får holdingselskabet en skattefri renteindtægt i et skattely, fordi skattely typisk ikke beskatter renteindtægter.
Det vil sige, at både renteindtægt- og udgift er placeret sådan, at det giver den størst mulige skattefordel for et firma som helhed. Rentebetaling kan dog blive pålagt en kildeskat. Det vil sige en skat på at føre penge ud af et land.
Når pengene skal fra holdingselskabet og hjem til moderselskabet, ændrer de status fra rente til udbytte af en investering. Det udløser typisk en skatterabat i hjemlandet. Derved har firmaet præsteret at spare skat i to led – både i landet hvor investeringen blev foretages og i firmaets hjemland.
Det er blot én ud af mange strategier, virksomheder kan benytte til at skatteplanlægge på tværs af landegrænser.
Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.