Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Hormonforstyrrende pesticide i dansk appelsinjuice

Fødevarestyrelsen har fundet rester af pesticider i dansk appelsinjuice over grænseværdierne . Fødevarestyrelsen vurderer dog, at juicen ikke udgør en akut sundhedsmæssig risiko. Ekspert advarer om langsigtede bivirkninger.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

En juice- og grøntsagsproducent i Hedehusene har i begyndelsen af 2018 solgt appelsinjuice med for højt indhold af hormonforstyrrende pesticide. Det viser en aktindsigt til Danwatch fra Fødevarestyrelsen og den seneste kvartalsrapport fra DTU, som foretager kontroller for Fødevarestyrelsen.

Juicen er produceret af virksomheden Frisksnit.dk, som leverer juice til kantiner og virksomheder på Sjælland. Salget af juicen er for længst stoppet, og Frisksnit.dk har stillet en række strengere krav til sin leverandør for at sikre, at problemet ikke opstår igen, oplyser virksomheden.

Salgsstop af juicen

Når pesticider i fødevarer overskrider signifikant maksimalgrænseværdien, betyder det, at mængderne af pesticiderne er ulovlige, og at der bliver indført et salgsstop. Juicen er ikke kaldt tilbage. Fødevarestyrelsen vurderer, at mængderne ikke udgør en akut sundhedsmæssig risiko. Kilde: DTU Fødevareinstituttet.

Salgsstop af juicen

Når pesticider i fødevarer overskrider signifikant maksimalgrænseværdien, betyder det, at mængderne af pesticiderne er ulovlige, og at der bliver indført et salgsstop. Juicen er ikke kaldt tilbage. Fødevarestyrelsen vurderer, at mængderne ikke udgør en akut sundhedsmæssig risiko. Kilde: DTU Fødevareinstituttet.

De to slags pesticider imazalil og phenylphenol “overskrider signifikant maksimalgrænseværdien”, står der i rapporten, og netop imazalil er der grund til at være bekymret over, ifølge Helle Raun Andersen, lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

Fostre og børn kan påvirkes

Fødevarestyrelsen vurderer, at der ikke nogen akut sundhedsrisiko ved at drikke den specifikke appelsinjuice, og det er Helle Raun Andersen enig i. Alligevel er Raun Andersen på vagt.

“Vi ved, at imazalil tilhører en gruppe af svampemidler, der virker på samme måde og som vi også udsættes for fra andre fødevarer. Hvis man lægger det hele sammen, kan jeg frygte, at fostre og børn kan blive påvirket negativt”, siger Helle Raun Andersen.

Det mener DTU imidlertid, at der er taget højde for i DTU’s rapport fra 2011, der måler, om det samlede indtag af pesticider i alle fødevarer fra 2004-2011 udgjorde nogen fare. Konklusionen var, at fødevarerne samlet set var sikre at spise.

Trods det, fastholder Helle Raun Andersen sin bekymring og peger på, at grænseværdierne er fastsat ud fra dyreforsøg, hvor ikke alle sundhedseffekter som eksempelvis hormonforstyrrende effekter er undersøgt tilstrækkeligt. Hele problematikken om mulig resistensudvikling indgår heller ikke, forklarer hun.

“Eksponeringens omfang er baseret på estimat af indtag og er forbundet med usikkerheder”, siger Helle Raun Andersen i sin kritik af rapporten.

Imazalil er et svampemiddel, der har vist sig at være hormonforstyrrende. I for store mængder kan de forstyrre børn og fostres kønsudvikling og derfor skal børn og gravide helst ikke udsættes for disse stoffer forklarer Helle Raun Andersen og tilføjer at det også have konsekvenser for mænds frugtbarhed, der kan blive nedsat.

På DTU er man lidt mere tilbageholdende og oplyser at imazalil ”virker hormonforstyrrende i forsøgsdyr” og er ”mistænkt for at være hormonforstyrrende hos mennesker”.

Ikke godkendt til fødevare-indtagelse i Danmark

Indiskutabelt er det, at imazalil er “meget giftig med langvarige virkninger for vandlevende organismer”, ikke må anvendes til “menneskeføde eller foder” eller opbevares sammen med “fødevarer, drikkevarer eller foderstoffer”.

Disse advarsler står i produktbeskrivelsen af de to sprøjtemidler Diabolo og Fungazil A som er godkendt i Danmark til bejdsning af hhv kartofler og korn og er midler til at bekæmpe svampesygdomme.

Derudover står der i produktbeskrivelsen, at Diabolo “er mistænkt for at give kræft”.

En langvarig eksponering for imazalil og andre azol-svampemidler kan også medføre resistens overfor de svampemidler som anvendes til at behandle alvorlige svampesygdomme hos mennesker, og det er den anden grund til, at stoffet vækker bekymring, forklarer Helle Raun Andersen

Det andet stof, der blev fundet i juicen, phenyphenol, også kaldet biphenol er ikke godkendt i Danmark. Midlet anvendes til efterbehandling af citrusfrugter, æbler, tomater, agurker og peberfrugter. Det foregår med imprægneret papir eller ved at påføre det direkte på frugterne i en voks, ifølge US National Library of Medicine. Virksomheder må dog gerne importere varer, der er blevet dyrket med pesticider, som ikke er godkendte til at anvende i Danmark.

Virksomhed ændrer praksis

Hos Frisksnit.dk har man foretaget en række ændringer for at undgå, at de farlige pesticider finder vej til appelsinjuicen igen, forklarer Amina Müller, Fødevare og kvalitetskoordinator hos Frisksnit.dk i en mail til Danwatch.

“Vi som produktionsvirksomhed stolede måske lidt for blindt på at vores danske importør havde styr på deres bagland. Derfor har vi for at sikre, at dette ikke sker fremadrettet udskiftet oprindelsesland på vores appelsiner til juice og pålagt at leverandøren sikrer hyppigere test af råvarer der leveres til FriskSnit.dk”, forklarer Amina Müller.

Frisksnit.dk har desuden opdateret sin risikoanalyse og leverandørerklæringer samt rådført sig med fødevarestyrelsen, skriver Amina Müller.

Grunden til, at pesticiderne overhovedet fandt vej til juicen skyldes, at appelsinernes skræl var sprøjtet med pesticider i så store mængder, at de var trængt gennem skrællen og ind i selve frugten.

“Dette på trods af, at både lovgivningen og den underskrevne leverandørerklæring, skulle sikre, at grænseværdier blev overholdt og kontrolleret af både avler, distributører og importør”, skriver Amina Müller.

Appelsinerne var fra Egypten.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.