3. dec '24Kaffe

Kendte kaffemærker i modvind: Børnearbejde og underbetaling

Ny rapport afslører, at mastodonterne Nestlés og Starbucks’ produktionskæde af kaffe er forbundet med brud på menneskerettighederne og lovovertrædelser.

A Hired Worker's Family In Pu'er, Using The Electric Sickle Shown In The Image For Weeding
Starbucks og Nestlés kinesiske leverandører af kaffebønner får i ny rapport hård kritik for blandt andet at anvende børnearbejde. Her ses en mor, far og barn ansat til at plukke kaffebønner i en plantage i Yunnan-provinsen. Foto: China Labor Watch

“Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed”, lød overskriften i en pressemeddelelse fra Nestlé i 2023. 

Rubrikken gemte på en formidabel nyhed for milliardvirksomheden, som nu kunne bryste sig af at ligge nummer ét på det såkaldte “kaffebæredygtighed-barometer”. Rangeringen blev målt på baggrund af faktorer såsom virksomhedens bæredygtighedsstrategi, klimaforandringer og arbejdsforhold.

Nyheden står i skærende kontrast til det ry, som Nestlé ellers har opbygget gennem årene. Her er Nestlé, som blandt andet er kendt for kaffebrandet Nescafé, eksempelvis blevet beskyldt for at drive rovdrift på regnskove og forbryde sig på menneskerettigheder for blot at nævne nogle. Og nu kan endnu en rapport opveje kåringen. 

For i den sydlige Yunnan-provins i Kina, som grænser op til Sydøstasien, drives en fortsat voksende industri baseret på små røde bønner. En produktion, som nu kan sætte milliardvirksomhederne Nestlé og Starbucks i forbindelse med brud på de internationale menneskerettigheder.

En ny rapport fra de uafhængige organisationer China Labor Watch og Coffee Watch, som begge arbejder med at forbedre forholdene for arbejdere, afslører, at arbejdsforholdene på kaffegårde i Yunnis-provinsen er forbundet med børnearbejde, lave lønninger, lange arbejdsdage uden betaling af overarbejde, ingen sikkerhedsudstyr og ingen form for syge- og sundhedsforsikring eller betalt orlov. Gårde, hvorfra Nestlé og Starbucks køber deres kaffe.

En række krænkelser, som er dokumenteret på baggrund af tre undercover undersøgelser og 66 interviews, og som ikke blot overtræder lokale arbejdslove i Kina og FN’s menneskerettigheder, men også Starbucks og Nestlés egne retningslinjer.

Copy Of Screenshot 20240404 114318
En kaffehøster tjener mellem 80 og 200 kroner om dagen afhængigt af, hvor mange bønner der bliver plukket. Foto: China Labor Watch

En verden af røde bønner 

Under den brændende sol vandrer Liu rundt i den stejle kaffeplantage på jagt efter modne røde bønner. Her går hun fra solopgang til solnedgang, før hun kører til markedet for at sælge kaffebønnerne til den verdensomspændende kaffekæde Starbucks. 

Liu er en af de plantageejere, som China Labor Watch har været i kontakt med. Hendes familie ejer en mindre kaffeplantage i Yunnan-provinsen, hvor størstedelen af Kinas kaffedyrkning finder sted.

Ligesom andre kaffeplantager i området ender Lius kaffebønner i gabet på Starbucks og Nestlé, og hun er et godt eksempel på, hvorfor mange hårdtarbejdende plantageejere og kaffeplukkere ender med at blive underbetalt. I højsæsonen kan hun ikke nå at plukke alle bønnerne selv. Derfor hyrer hun en kaffeplukker til at hjælpe sig.

Men prisen på kaffebønner er lav, og således bliver plukkerne heller ikke betalt meget, selvom de arbejder i døgndrift. I gennemsnit tjener plukkere i området minimumslønnen på 1.600 kr. per måned eller mindre, og det er uden at tage forbehold for overarbejde. 

Og netop overarbejde er meget udbredt blandt de gårde, som leverer kaffebønner til Starbucks og Nestlé, viser rapporten fra China Labor Watch. Da plukkerne bliver betalt efter vægten af deres høst og oftest kun ansættes i højsæsonen, er det almindeligt, at plukkere arbejder syv dage om ugen fra solopgang til solnedgang i højsæsonen. 

Og det er en klar overtrædelse af Kinas arbejdsret, som angiver, at arbejdstagere “ikke må arbejde mere end otte timer om dagen og ikke mere end 44 timer om ugen i gennemsnit,” og at overarbejde ikke må overstige 36 timer om måneden.

Det billede, som tegner sig her, er dog langt fra den fremstilling, som Starbucks forsøger vise.

Etisk produktion krydret med børnearbejde

Også børnearbejde kan forbindes med de røde bønner, afslører China Labor Watchs undersøgelse.

Heraf fremgår det, at plantageejere søger hjælp fra familien i højsæsonen, hvilket også indebærer børn, for at maksimere deres indtjening.  

Copy Of Screenshot 20240412 124338
 Store kæder som Starbucks og Nestlé ekspanderer hurtigt for at imødekomme den voksende kinesiske efterspørgsel på kaffe. Starbucks’ filialer i Kina vil snart overgå antallet af filialer i USA. Foto: China Labor Watch

Hvis man tager et nærmere kig på Starbucks hjemmeside, står der intet om, at deres leverandørkæde er forbundet med underbetaling eller børnearbejde. I stedet skriver de, at kaffen, som de bruger, er “99 procent etisk produceret”. Faktisk er de “den største kaffekæde, som har nået dette mål”, hvis man skal tro, hvad de skriver. 

Et resultat, som blandt andet beror på, at kaffeproducenterne beskytter deres kaffebønders rettigheder og træffer foranstaltninger for at “sikre et sikkert, ligeværdigt arbejdsmiljø med humane vilkår”, oplyser de. 

Hvordan det hænger sammen med rækken af menneskerettighedsovertrædelser, som rapporten dokumenterer, kan Starbucks dog ikke svare på.

“Vores leverandøraftaler kræver, at alle gårde opretholder detaljerede optegnelser over deres kaffeproduktion og indkøb, hvilket forbyder de uformelle forsyningsarrangementer, som nævnes i rapporten”, siger Marc Birtel, Starbucks’ direktør for international kommunikation, i en mail til Danwatch.

Dog hæfter han sig ved, at de er “forpligtet til at undersøge sagen grundigt”.

Heller ikke Nestlé kan forklarer, hvordan disse overtrædelser har fundet sted, men de tager anklagerne “meget alvorligt”, lyder det fra talsperson for Nestlé Claudia Afonso.

“Vi har kontaktet vores leverandører for at undersøge sagen grundigt, og hvis nødvendigt træffe korrigerende foranstaltninger”, udtaler hun til Danwatch.

Hun understreger, at Nestlés leverandører “skal overholde alle lokale love, internationale standarder og gældende reguleringer”.

Copy Of Screenshot 20240412 124258
Den sydvestlige region i Yunnan producerer 98 procent af Kinas kaffe. Foto: China Labor Watch

Historien gentager sig… 

Det er ikke første gang, at Nestlé og Starbucks ryger i søgelyset for deres produktionsforhold af kaffe.

Tilbage i 2016 kunne Danwatch dokumentere, at Nestlés produktion af kaffe i Brasilien foregik under slavelignende forhold. 

”Vi er fast besluttet på at løse dette komplekse problem i tæt samarbejde med vores leverandører, som vi har kontaktet”, skrev Nestlé dengang til Danwatch.

Men i 2022 kunne Danwatch oplyse, at problemet langt fra var løst.

I samme år kom Starbucks i fokus, da virksomheden købte kaffe fra brasiliansk kaffekonge, som blev anklaget for at stjæle arbejdernes løn. Der kan du læse mere om her.