Kinesisk propaganda på Twitter og fortsat undertrykkelse i Xinjiang. Det internationale pres spidser til

I dette nyhedsoverblik, ser vi nærmere på seneste nyt i kampen om, hvad der sker i Xinjiang i det nordvestlige Kina. Det er tættere på, end du måske lige går og tror.

Flere tusind twitterprofiler er slettet efter af have spredt kinesiske propaganda. Kaiti Hsu/Flickr

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på en informationskrig, der er tæt forbundet til meget af vores tøj og teknologi. Vi skal til det lukkede Kina, der snart skal agere vært ved vinter-OL.

Kinesisk propaganda på Twitter og fortsat undertrykkelse i Xinjiang.

Twitter er godt nok underlagt censur i Kina, men alligevel lader det til, at det kinesiske styre har været aktive på det sociale medie. I sidste uge lukkede Twitter nemlig tusindvis af profiler med forbindelse til det kinesiske styre. Det gjorde de ikke bare fordi, profilerne var kinesiske, men fordi de spredte falske informationer om undertrykkelsen af den muslimske minoritet uighurerne i Xinjiang. 

Twitters indgreb er en del af en informationskrig mellem Kina og vesten, der primært handler om, hvad der i virkeligheden sker i Xinjiang. Ifølge det kinesiske styre er uighurerne muslimske ekstremister, der skal kontrolleres. Modsat er der blandt vestlige menneskerettighedsorganisationer og politikere enighed om, at Kinas behandling af uighurer nærmere ligner systematisk folkemord frem for terrorbekæmpelse.

Den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) har kortlagt mere end 30.000 tweets, der blandt andet forsøger at modbevise vidnesbyrd fra Xinjiang med hashtagget #StopXinjiangRumours og deler falske videoer af glade uighurer, der under overskriften Sandheden om Xinjiang fortæller om deres dejlige liv i og uden for Xinjiang.

Fergus Ryan, der er researcher hos ASPI, fortæller til The Guardian, at propagandaen var udført pinligt dårligt. Flere profiler var forbundet til pornosider, fans af koreansk sæbeopera og andet spam. 

“Noget af det mest mærkelige vi så var, at der af en eller anden mystisk grund var rigtig mange tweets, der taggede en konto ved navn @fuck_next”, siger Fergus Ryan til The Guardian.

Selvom det lyder komisk og for mange vil være tydelig spam, er propagandaen ikke harmløs. Den var nemlig målrettet kinesiske diplomater og embedsfolk, der i forvejen har en mistro til USA og vesten. Propagandaen skulle styrke den kommunistiske base og bekræfte sine troppers tro på, at undertrykkelsen af uighurer i og uden for Xinjiang er for det bedste.

Illustration: Kaiti Hsu/Flickr

Lad os se lidt nærmere på, hvad det er for en undertrykkelse, som Kina forsøger at gemme væk, og hvordan det er forbundet til vores produkter:

  • Tøj: Bomuld fra Xinjiang har flere gange været i søgelyset, fordi det i store træk bliver plukket og forarbejdet af tvangsarbejdende uighurer. Seneste i november i år udgav the Helena Kennedy Centre for International Justice på Sheffield Hallam University i USA en rapport, der viser hvordan bomuld fra Xinjiang sendes til fabrikker i Bangladesh, Vietnam, Philippines, Hong Kong, Indonesien og Cambodia, der producerer tøj for internationale mærker. 
  • Teknologi: Sidste år viste en undersøgelse fra Danwatch, at de Lenovocomputere som rigtig mange offentlige ansatte arbejder på, med stor sandsynlighed er produceret med uighursk tvangsarbejde. Nu har Svenske Regioner, den Svenske Kirke og Sveriges offentlig indkøbscentral Adda undersøgt sagen yderligere. I en spritny rapport skriver de om indikationer på diskrimination af uighurer, men også af andre religiøse minoriteter som tibetanere. 
  • Sport: Undertrykkelsen af uighurer har dog konsekvenser for Kina. I starten af denne uge meldte en talsperson for Det Hvide Hus, Jen Psaki, at USA foretager et såkaldt diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing til februar. “Biden-administrationen vil ikke sende diplomatiske eller officielle repræsentanter til vinter-OL og -PL på grund af Kinas fortsatte folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i Xinjiang,” sagde Jen Psaki ifølge DR. Efterfølgende har også Canada, Storbritanien, Australien, New Zealand, og Litauen tilsluttet sig det diplomatiske boykot.
Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right