Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mens verden holder vejret over mulig krig i Iran, stiger våbenindustriens aktier til vejrs

Mange amerikanske kommentatorer, der har rost USA’s drab på den iranske general Soleimani, har økonomiske interesser i våbenindustrien. Mens krisen gør resten af markedet usikkert, steg våbenfirmaernes aktier øjeblikkeligt efter drabet.
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Ovenpå tirsdagens iranske raketangreb på militærbaser i Irak steg våbenindustriens aktier endnu engang i går. Mens usikkerheden bredte sig på verdens aktiemarkeder efter nyheden om USA’s drab på den magtfulde iranske general Qassem Soleimani i sidste uge, begyndte våbenindustriens aktier stort set øjeblikkeligt at springe i vejret ved udsigten til en mulig ny krig.

Aktierne i Northrop Grumman, der producerer bombefly og missiler, steg med 5,4 procent på dagen efter mordet. Kampfly-producenten Lockheed Martins aktier steg med 3,6 procent på samme dag, og for AeroVironment, der laver droner til USA’s militær, var stigningen på 6,9 procent.

Sarah Anderson, en økonomisk forsker ved den amerikanske tænketank Institute for Policy Studies, regner sig i mediet Common Dreams frem til, at enkelte af våbenfirmaernes direktører og tidligere chefer så værdien af deres personlige aktier vokse med helt op til 32 millioner kroner i løbet af det første døgn efter drabet på Soleimani.

Samtidig påviste det undersøgende medie, The Intercept, at mange af de kommentatorer, som roste drabet på Soleimani i landsdækkende amerikanske medier, har klare økonomiske interesser i våbenindustrien – uden at det blev nævnt i deres medieoptræden.

Våbenindustrien går en lys fremtid i møde

Lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, Peter Viggo Jakobsen, anerkender, at en række industrier og lobbygrupper kan have økonomiske interesser i en optrapning af konflikten. Men han mener, at det er en lang række andre forhold, der påvirker USA’s politik over for Iran – og han ser ikke større afkast på våbenaktier som nogen udslagsgivende faktor.

Våbenindustrien oplever i forvejen så høje vækstrater i disse år, at en krig med Iran til sammenligning ikke ville være voldsomt betydningsfuldt for aktierne, påpeger Peter Viggo Jakobsen.

“Hvis jeg ikke havde nogen etiske principper, så ville jeg da også bare råde folk til at købe aktier i våbenindustrien. For den går virkelig en lækker fremtid i møde”, siger han.

Peter Viggo Jakobsen fremhæver, at spændinger med Kina i øjeblikket får store dele af Asien til at opruste, at Europa opruster på grund af spændinger med Rusland, at usikkerhed i Nordafrika og Mellemøsten resulterer i større international oprustning, og at Danmark og andre NATO-lande øger forsvarsbudgetterne, fordi USA påbyder det.

“Og når vi kigger ti år frem, så ser de her våbenudgifter bare ud til at stige”, siger han.

“Så med så kraftig en vækstrate i øjeblikket, vil sådan en krise i Iran ikke betyde det store – selvfølgelig, hvis det var stukket af og var blevet til en storkrig. Men det kan jeg slet ikke se ske på nuværende tidspunkt”, siger Peter Viggo Jakobsen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.