2. april 2023

Politikere kræver svar om muligt traktatbrud under kampfly-eksport

Alle tre regeringspartier samt Udenrigsministeriet nægter at svare på, om Danmark overholder EU’s og FN’s regler for våbeneksport. Flere oppositionspartier vil nu tage sagen op.

Ødelæggelser efter Israels bombardementer af Gaza i august 2022. Her deltog israelske F-35 kampfly med dansk udstyr, har Danwatch og Information dokumenteret. Foto: Mohammed Talatene/AP/Ritzau Scanpix

De danske myndigheder handler klart ulovligt, når de undlader at foretage en vurdering af risikoen for blandt andet krigsforbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne ved eksport til F-35-programmet.

Så hård lød vurderingen i mandags fra juridiske eksperter til Danwatch og Information på baggrund af nye oplysninger om myndighedernes sagsbehandling.

Knap fire uger efter Information og Danwatch første gang spurgte Udenrigsministeriet til sagen, har ministeriet stadig hverken kommenteret den eller formået at afvise, at nuværende praksis er et brud på international ret.

Og det virker ”højst besynderligt”, mener Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach.

”Jeg synes, der er noget betændt ved det her F-35 samarbejde – man får en fornemmelse af, at man har set igennem fingre med en helt række af risici for at være en del af projektet og pleje det nære forhold til USA”, siger hun. 

23 år uden vurderinger

Siden år 2000 har Udenrigsministeriet ifølge eget udsagn undladt at foretage menneskeretlige vurderinger af slutbruger-lande, når Danmark har eksporteret militært udstyr til internationale samarbejdsprojekter i EU- og NATO-lande.

Ifølge de juridiske eksperter er det ulovligt, fordi EU sidenhen vedtog regler for våbeneksport i år 2008, og Danmark i 2014 desuden ratificerede FN’s våbentraktat. Begge regelsæt forpligter ifølge eksperterne Danmark til at vurdere de menneskeretlige konsekvenser af eksporten, også selv om den er en del af et samarbejde med USA.

Trine Pertou Mach hæfter sig især ved kronologien i forløbet.

”Det ville være virkelig problematisk, hvis Udenrigsministeriet ikke har genovervejet den her praksis fra år 2000 i lyset af de nye internationale regelsæt, som Danmark jo er forpligtet til at følge og efterleve”, siger hun.

Udenrigsordføreren stiller nu spørgsmål til Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i sagen. Information og Danwatch har siden den 8. marts i år forsøgt at få en kommentar til sagen fra Udenrigsministeriet, men uden held.

Alvorlig sag

Også Alternativet mener, at Udenrigsministeriet skylder et svar på kritikken hurtigst muligt.

”Jeg synes, det er graverende, hvis vi har internationale regelsæt, som Danmark ikke overholder på den måde”, siger udenrigsordfører Sascha Faxe.

Danwatch og Information har på det seneste dokumenteret, at dansk udstyrede F-35-kampfly har været anvendt af Israel i Gaza under operationer, hvor det israelske luftvåben har begået mulige krigsforbrydelser.

Sascha Faxe peger på, at regeringspartierne i den forbindelse har fastholdt, at Danmark ikke har indflydelse på, hvem USA sælger de dansk udstyrede F-35 kampfly til.

”Vi har dækket os ind under, at vi ikke har en rådemulighed i forhold til eksporten. Men måske var vi faktisk forpligtet til at have vurderet den. Det synes jeg faktisk er ansvarsforflygtigelse i en grad, der er dybt problematisk”, siger Sascha Faxe.

Fra Radikale Venstre vil udenrigsordfører Christian Friis Bach nu bede Justitsministeriet om at vurdere lovligheden af praksis.

“Hvis der sås berettiget tvivl, så må vi bede Justitsministeriet om en vurdering. Det vil jeg nu gøre på baggrund af jeres artikler”, siger han.

Regeringen tier

Da Information og Danwatch første gang henvendte sig til Udenrigsministeriet med kritikken fra de juridiske eksperter, henviste ministeriet til Justitsministeriet. Her sendte presseafdelingen imidlertid spørgsmålene tilbage til Udenrigsministeriet – og Udenrigsministeriet bekræftede i en mail til Information og Danwatch, at ministeriet ville ”tage den”.

Danwatch har hørt Udenrigsministeriet endnu engang til denne artikel. Men trods gentagne rykkere har ministeriet fortsat ikke, knap fire uger senere, været i stand til at besvare, om deres praksis i forbindelse med eksport til F-35-programmet er i overensstemmelse med international ret.

Da Danwatch og Information forsøger at få en kommentar fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, henviser han til Udenrigsministeriet.

Men de har jo netop ikke været i stand til at give os et svar i al den tid? Vil du svare på, om Danmark bør overholde EU’s regler og de FN-traktater, vi har tilsluttet os?

”Som sagt, UM”, svarer ordføreren på SMS. UM er en forkortelse for Udenrigsministeriet.

I Moderaterne henviser forsvarsordfører Peter Have også til Udenrigsministeriet.

Og i det tredje regeringsparti, Venstre, vil udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen heller ikke kommentere på sagen.

”Jeg er ikke juridisk ekspert, så der må du have fat på Justitsministeriet”, svarer han.

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet. 

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt/årligt beløb.

MobilePay 20,-
MobilePay 50,-
MobilePay 100,-
MobilePay – bestem selv beløb
Støt med 50,- hver måned
Støt med 100,- hver måned
Støt med 150,- hver måned
Støt med 250,- hver måned
Støt med 200,- hvert år
Støt med 350,- hvert år
Støt med 500,- hvert år
Støt med 1.000,- hvert år
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right