16. november 2022

Milliardærer skummer fløden: Varmekunders penge ender i skattely

Fjernvarme Fyn og Aalborg Forsyning har købt kul for anslået 875 mio. kroner af et selskab, der efter alt at dømme gemmer milliardformuen i notoriske skattely.

Illustration: Ditte Ahlgren
Har du særlig viden om danske kulindkøb, som du gerne vil dele med os, så hører vi meget gerne fra dig. Også anonymt, hvis du foretrækker det.
Del din viden

Når 210.000 fynboer og nordjyder i år betaler deres varmeregninger, så kan pengene i sidste ende hos de to milliardærer Marco Dunand og Daniel Jaeggi, der gemmer deres milliardvirksomhed i berygtede skattely og selv lever et luksusliv i Schweiz.

Det afslører en kulegravning, Danwatch har foretaget af handler med kul, som Fjernvarme Fyn og Aalborg Forsyning har indgået i 2022 til de to værker Fynsværket og Nordjyllandsværket.

De to danske kraftværker Nordjyllandsværket og Fynsværket har tilsammen købt mindst 350.000 ton kul i 2022 gennem Mercuria Energy Group.

Nordjyllandsværket leverer fjernvarme til cirka 110.000 husstande i og omkring Aalborg og har i 2022 købt 250.000 ton kul af Mercuria. De ønsker ikke at oplyse prisen.

Fynsværket dækker cirka 97 procent af varmebehovet i og omkring Odense, svarende til mere end 100.000 boliger. I oktober måned modtog Fynsværket over 100.000 ton kul fra Mercuria til en værdi af over 250 millioner kroner ifølge Fyens Stiftstidende.

Hvis prisen for Nordjyllandsværkets kul fra samme udbyder ligger på nogenlunde samme niveau, udgør de to kraftværkers indkøb hos Mercuria i omegnen af 875 millioner kroner.

Ifølge aktindsigter har de to danske varmeselskaber i 2022 indkøbt 350.000 ton kul gennem den internationale energihandels-koncern Mercuria Energy Group til en anslået værdi af omkring 875 mio. kroner.

Firmaet, som de danske kraftværker har købt kullet af, Mercuria Energy Trading, ligger egentlig i Schweiz, men gennem en avanceret selskabskonstruktion ender ejerskabet via et tomt skuffeselskab i Cypern og et holdingselskab i det notoriske skattely De Britiske Jomfruøer i sidste ende på Guernsey – en lille britisk ø i den Engelske Kanal. Det afslører dokumenter fra det amerikanske børstilsyn og oplysninger fra adskillige selskabsregistre.

Velkendt struktur 

Professor i skat og offentlig økonomi Arjan Lejour fra Tilburg University i Holland, der er ekspert i multinationale selskaber og skatteplanlægning, er ikke i tvivl, da han ser Mercuria Energy Groups sindrige selskabskonstruktion.

“Der er helt klart tale om skatteundvigelse, og der kan endda også være tale om skatteunddragelse”, siger han.

“Det er en struktur, der bruges af mange multinationale virksomheder til at få penge ud af EU til et skattely”, siger han. 

Som udgangspunkt er det ikke ulovligt at spekulere i skattely for at betale mindst muligt i skat – også kaldet skatteundvigelse – men det betyder, at statskasser går glip af skattepengene. Drejer det sig derimod om decideret skatteunddragelse er det i strid med loven og strafbart.

Christian Hallum, som er skatteekspert hos Oxfam Ibis, ser også mange advarselslamper hos Mercuria.

“Det ser dybt problematisk ud. Vi har at gøre med en ejerstruktur, hvor der er en stribe skattely involveret – og det åbner risikoen for, at der kan ske misbrug, så man eksempelvis opnår ikke at blive beskattet noget sted”, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken. Hold musen over de aktive zoner for flere detaljer.

Fynsværket
Nordjyllandsværket
Andre aktionærer
Mercuria ESOP Limited + Partners
Mercuria Energy Group Trustco Ltd.
MDJ Oil Trading Ltd.
Mercuria Energy Group Holding Ltd.

Skattely-karrusel 

Både de Britiske Jomfruøer og Guernsey er kendte for at tilbyde en virksomhedsskat på 0 procent og stiller ingen krav om åbenhed omkring ejerforhold eller omsætning. 

Mercuria Energy Group omsatte sidste år for næsten en billion kroner – et ettal efterfulgt af 12 nuller – og havde et overskud på lige knap 10 milliarder kroner. Hvor meget af den fortjeneste, der er overført til virksomhedens offshore-selskaber, er ikke offentligt kendt.

Ifølge Arjan Lejour er Mecuarias valg af skattely dog gjort med bevidst omhu. Konstruktionen gør det nemlig muligt at flytte overskuddet mellem landene uden at betale skat undervejs. Ifølge EU-regler kan der nemlig ikke pålægges skat på udbytte, som overføres fra Schweiz til Cypern. Det samme gør sig gældende, hvis man vil flytte udbytte fra et selskab på Cypern til en selskab på de Britiske Jomfruøer.

Illustration: Ditte Lander Ahlgren

“Formentlig vil pengene i de Britiske Jomfruøer – i et vist omfang – kunne bruges til at investere i andre Mercuria-selskaber i EU eller andre lande”, siger Arjen Lejour.

“Men det kunne også bruges til at udlodde udbytte til ejerne og bruges til forbrug. Ejerne er registreret på Guernsey og skal ikke betale indkomstskat der”.

“Aalborg Forsyning har implementeret FNs Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (UNGPs) og OECDs Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Det indebærer blandt andet, at vi stiller krav til vores leverandører om, at de efterlever OECDs principper for økonomisk bæredygtighed. I forbindelse med beskatning vil det blandt andet sige, at vores leverandører skal agere ansvarligt og overholde skattelovgivningen i de lande, hvor de opererer. Ligesom de ikke må omgås intentionerne i skattelovgivningen.

Aalborg Forsyning vurderer alle vores leverandører med udgangspunkt i den globale minimumsstandard for ansvarlig virksomhedsadfærd (UNGPs/OECD). Dette er også sket i forbindelse med handlen med Mercuria. Derudover har Mercuria overfor Aalborg Forsyning gjort opmærksom på, at de efterlever FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv og OECD’s retningslinjer for Multinationale Virksomheder.

Vi har ikke set dokumentation, der indikerer, at Mercuria ikke skulle efterleve retningslinjerne, men efter at vi har modtaget dine oplysninger, vil vi naturligvis gå i dialog med Mercuria og bede dem redegøre for det.”

Danwatch har forgæves forsøgt at få et interview med Mads Søndergaard Thomsen, der er formand for Socialdemokratiet i Odense og politisk udpeget bestyrelsesformand for Fjernvarme Fyn, men han skriver i en kortfattet mail: 

“Fjernvarme Fyn bekræfter at have købt kul fra Mercuria – Schweiz. De har ageret professionelt ifm. kulkøbene, og Fjernvarme Fyn har ikke grund til at tro, virksomheden ikke overholder gældende love”.

Per Clausen (EL), der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Aalborg Kommune og udpeget som bestyrelsesformand i Aalborg Forsyning, understreger i en mail, at Aalborg Forsyning har implementeret FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (UNGPs) og OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. 

“Vi har ikke set dokumentation, der indikerer, at Mercuria ikke skulle efterleve retningslinjerne, men efter at vi har modtaget dine oplysninger, vil vi naturligvis gå i dialog med Mercuria og bede dem redegøre for det”.

Forbrugere ladt i stikken 

Det er uvist præcis, hvor meget skat, som kan gå tabt i Mercurias skattely-finte, fortæller Christian Hallum.

“I den her sag er det svært at sige præcis, hvor meget denne her selskabskonstruktion kan medføre af tabt skat – og om tabene sker i Danmark, Schweiz eller et andet sted. Derfor kan vi heller ikke gå til skattelyproblematikken som et nationalt anliggende, vi bliver nødt til at anerkende, at det rammer overalt i verden, og særligt i udviklingslandene”, siger han.

Christian Hallum mener også, at de 210.000 danske varmekunder bliver ladt i stikken.

“De har jo ikke noget andet valg. De blive nødt til at tænde for varmen, og derfor kan vi heller ikke lægge den her problematik over på forbrugerne”.

“Mercurias struktur bør rejse en masse røde flag, og kommunerne bør som minimum gå dem på klingen og tvinge dem til at forklare, hvorfor de har den skattely-struktur, hvad den bliver brugt til – og hvad der sker med de penge, som Mercuria modtager”, siger han. 

Danwatch har forsøgt at få svar fra Mercuria om deres selskaber i skattely, men har ikke modtaget noget svar.

Sådan bruger milliardærerne deres penge

Når 210.000 danske varmekunder betaler deres regning, så forsøder det tilværelsen yderligere for de tre milliardærer, der sidder i den absolutte top af den internationale energihandels-mastodont Mercuria.

Mercuria blev stiftet i 2004 af makkerparret Marco Dunand og Daniel Jaeggi. De to schweizere mødte hinanden på et universitet i Geneve og dannede siden også parløb hos bl.a. investeringsbanken Goldman Sachs. På blot 15 år er Mercuria vokset i uhørt tempo og konkurrerer i dag direkte med andre energihandels-selskaber, der har været på markedet i mange årtier. Sidste år omsatte Mercuria for næsten en billion kroner og endte med et overskud på næsten 10 milliarder kroner.

I videoen kan du få et indblik i hvem ejerne i Mercuria er. Video: Signe Grindtvig Müller / Danwatch

Marco Dunand og Daniel Jaeggi – der i branchen går under kælenavnene Bambi og Godzilla for deres good cop/bad cop-rutine – kontrollerer sammen med den mere ukendte brite Magid Nabil Shenouda i dag hele Mercuria-konglomeratet, der omfatter intet mindre end 245 selskaber verden over. Alt sammen samlet under et holdingselskab på det Britiske Jomfruøer og et skuffeselskab på Guernsey.

Dunand og Jaeggi, der begge er schweiziske statsborgere, optræder på det økonomiske tidsskrift Bilans årlige liste over alpelandets allerrigeste. Tidsskriftet anslår hver af de tos formuer til at ligge på omkring 6,3 milliarder kroner.

Et slot, et palads og en hesteranch i Texas

Mens det for tredjemanden, Magid Nabil Shenouda, er meget sparsomt med oplysninger om privatlivet, så er det muligt at stykke et billede sammen af makkerparret Marco Dunand og Daniel Jaeggi, der ikke overraskende afslører et liv på absolut 1. klasse. 

For eksempel afslørede Marco Dunand i et interview i 2016, at han havde købt et gammelt historisk stenslot i de schweiziske alper for en ukendt sum i noget, der mest af alt mindede om et impulskøb:

“Slottet var i meget god stand. Jeg shoppede lidt rundt, og inden for 30 minutter havde jeg besluttet mig”, fortalte han.

Foto: Château de Lucens / Wikimedia Commons

Et gammelt palads er det også blevet til for Marco Dunand, der er medejer af det storslåede Villars Palace nær Genèvesøen for foden af de schweiziske alper. Paladset er i dag ombygget til 5-stjernet luksushotel.

Også Daniel Jaeggi kan finde ud af at bruge af sin fortjeneste. Han har blandt andet købt en enorm hesteranch i Texas til sin datter, hvor både datteren og han selv ynder at dyrke cowboy-sporten cutting.

På videoen kan du se Jaeggi give den gas i sadlen:

Til daglig bor Dunand og Jaeggi i hver deres villa på modsatte sider af Genèvesøen. Begge i første række til vandet, og begge med swimmingpools. Dunand desuden med tennisbane, Jaeggi med klassisk velplejet have (Jaeggi solgte for nylig sit tidligere hus, der havde tennisbane, til Argentinas tidligere indenrigsminister og flyttede fra anden række til første række til vandet).

Selv om Mercuria ultimativt ejes af tomme holdingselskaber på Cypern, De Britiske Jomfruøer og Guernsey, bor og arbejder de tre ejere ved Genève, Schweiz.

Har du særlig viden om danske kulindkøb, som du gerne vil dele med os, så hører vi meget gerne fra dig. Også anonymt, hvis du foretrækker det.
Del din viden
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right