Klima-brevet

Kære læser

Klima er ikke bare klima. Jovist er der tale om vejr og temperaturer, men i takt med voldsomme vejrfænomener og planetære grænser, der rykker sig, har ordet klima fået langt flere betydninger.

I dag er klima også geopolitik, storpolitik, CO2-udledninger, grøn omstilling, menneskerettigheder, klimaretfærdighed og grønne løfter. Listen kunne blive ved.

Hvad alle begreberne har til fælles, er, at de på en eller anden måde eller på et eller andet tidspunkt får noget med hinanden at gøre. Spørgsmålet er, hvad betyder det for dig, for mig, for verden, for klimaet?

Det vil vi gerne gøre dig klogere på, og vi relancerer derfor Klimabrevet, der fremadrettet udgives hver 3. uge. Vi starter hårdt ud med at kigge på prisen for den grønne omstilling.

Vi håber, du vil læse – og følge – med.

20240617 140604 5 5000x3333ma
DR Congo er en af verdens største eksportører af kobber. Flere gange er minedriften blevet koblet til børnearbejde og stor miljøforurening. Foto: Pascal Maitre/Ritzau Scanpix

23. september 2024

Hvad må den grønne omstilling koste?

De fleste forbinder efterhånden grønne teknologier med noget positivt, men for muslimske mindretal i Kina kommer grøn energi med en høj pris. Det fortalte de tre uighurer Qelbinur Sidik, Ahmedjan Kasim og Enwer Memet i sidste uge til Danwatch i forbindelse med, at de var taget til Danmark for at snakke med den grønne brancheorganisation Green Power Denmark. 

Budskabet fra dem alle tre var ikke til at tage fejl af: Den danske solcelleindustri skal stoppe med at købe solceller fra Kina. Hvorfor, tænker du måske? Vi står midt i en klimakrise, hvor solceller og vindmøller er en nødvendig del af løsningen. Regeringen fremlagde blandt andet i år en solcellestrategi, der redegjorde for solcellernes rolle i det erklærede mål om en firedobling af vedvarende energi inden 2030. 

Skal det mål nås, er Kina ikke til at komme udenom. Hovedsageligt fordi landet i dag sidder på over 80 procent af verdens solcelleproduktion. Problemet er bare, som Danwatch tidligere har kunnet fortælle sammen med TV2, at kinesiske solceller ifølge forskere, ngo’er og vidensinstitutioner er lavet på tvangsarbejde, der som oftest er udført af Kinas etniske minoriteter i den kontroversielle Xinjiang-provins. Og det er her, Qelbinur Sidik, Ahmedjan Kasim og Enwer Memet anke spiller ind. For er grøn omstilling vigtigere end menneskerettigheder? 

Spørgsmålet og opråbet står de ikke alene med. I takt med at især Vesten omstiller sig til en grønnere fremtid, er der andre, der betaler prisen. Nedenfor er to nedslag, der ofte bliver nævnt som den grønne omstillings sorte bagside.

Trae Removebg Preview

Minedrift

Mange af de mineraler, der bruges i grønne teknologier såsom kobolt, litium og sjældne jordarter, udvindes i langt højere grad i udviklingslande, hvor minedriften både sviner og krænker menneskerettighederne. Den store geografiske forskel på, hvor de grønne teknologier yder gavn, og hvor udvindingen af råstofferne til den gør skade, kalder forskere for “dekarboniseringssplittelsen”. 

Et land, der ofte bruges til at illustrere problemet, er Den Demokratiske Republik Congo, der er kendt for sine høje forekomster af kobber. Her sker udvindingen ofte ved hjælp af børnearbejde, mens farlige arbejdsforhold er udbredt. Manglen på regulering og sikkerhed i kobberminerne har flere gange medført voldsom kritik fra både menneskerettighedsgrupper og internationale organisationer.

Et andet eksempel er lithium-udvinding i Atacama-ørkenen i Chile. For at udvinde mineralet, der går under navnet det “hvide guld”, i undergrunden, skal vandet i saltlagen trækkes ud, og i den proces fordamper 95 procent af saltvandet, som dermed forsvinder ud af ørkenens vandkredsløb. For Atacamas oprindelige folk har det betydet, at floder, laguner og engområder er svundet ind for næsen af dem. 

Vindmølle

Oprindelige folk

Netop oprindelige folk står oftest i frontlinjen, når man snakker om konsekvenserne af den grønne omstilling. I den såkaldte Mineral Tracker lavet af Business and Human Rights Resource Center (BHRRC), der undersøger og opgør antallet af menneskerettighedskrænkelser i mineselskaber relaterede til råstoffer i den grønne omstilling, er der indtil videre registreret i alt 61 anklager om trusler og angreb, tvangsflytninger og krænkelser af oprindelige folks rettigheder. 

Der opstår også problemer med oprindelige folks rettigheder under opsætningen af solceller og vindmøller. Eksempelvis har samerne – et oprindeligt folk, som lever i det nordlige Europa – i årevis kæmpet mod 151 vindmøller ved Fosen, fordi vindmøllerne gør det svært at drive rensdyrdrift, som i mange århundrede har været deres levebrød. I 2021 gav Norges Højsteret dem ret, men vindmøllerne står der stadig. 

Kraftværk

Minedrift og de oprindelige folks rettigheder er som nævnt bare nedslag, men de sætter rammen for de spørgsmål, som Vesten ifølge de tre uighurer bliver nødt til at tage stilling til: Hvad må den grønne omstilling koste? Er vi villige til at lade andre mennesker, der lever langt fra os, betale prisen? 

EU og USA har allerede taget små skridt, der forsøger at imødekomme spørgsmålene. Begge har vedtaget lovgivning, der skal hindre produkter lavet på tvangsarbejde at komme ind på markedet, mens branchen arbejder på at gøre forsyningskæderne mere gennemsigtige. Der forskes og arbejdes desuden også i at genbruge råstofferne i langt højere grad, end man gør i dag. 

Der er dog lang vej igen, og det kan komme til at sætte den grønne omstilling under pres. Risikoen ved, at vi ikke tager spørgsmålene mere seriøst er nemlig, at både tilliden til grøn energi svækkes, og der opstår en modstand mod de nødvendige investeringer, der skal til, hvis klimamålene skal indfries. Derudover øger menneskerettighedsproblemer risikoen for handelsrestriktioner og politiske konflikter, hvilket igen hæmmer udviklingen og implementeringen af de grønne teknologier. 

Og det er ingen tjent med. Slet ikke klimaet.

Kort nyt

Østeuropa: Massive mængder regn har de seneste uger ramt flere dele af Central- og Østeuropa, hvilket har givet voldsomme oversvømmelser i blandt andet Østrig, Tjekkiet og Polen. Flere er døde, mens hundredtusindvis er evakueret.

Sydøstasien: For et par uger siden raserede tyfonen Yagi Sydøstasien. Værst gik det ud over Vietnam, hvor over 20 mennesker mistede livet.

Grønland: En gruppe forskere kunne for nylig afsløre, at en kæmpe tsunami har været på spil i hele ni dage i Dickson Fjorden i Nordøstgrønland. Årsagen bag er et fjeldskred, som udløste en tsunami, der var 200 meter høj.

Stemmer fra historien

Qelbinur Sidik blev i marts 2017 tvunget til at arbejde i to af Xinjiang interneringslejre. Her var hun vidne til systematisk tortur, udsultning og voldtægt af kvindelige fanger.

Gelbinur

“Jeg spurgte hende, om det var sandt, at kvinderne blev voldtaget, og det var det. Hun fortalte, at fire-fem fangevogtere eller politifolk tog en pige med ind i et rum uden kameraovervågning, og så voldtog de hende efter tur”.

Det lykkedes Qelbinur Sidik at flygte til Holland i 2019.

Det var alt for denne gang. Tak for at læse med.

Har du tips, ideer, ris, ros og alt der imellem til Klimabrevet, hører vi meget gerne fra dig.

Bedste hilsner

Sandra Blenner Rasmussen