Afrika-brevet

Kære læser

Dette Afrika-brev er skrevet fra Senegals hovedstad Dakar. Derfor skal det naturligvis også handle om Senegal, hvor Danmark som et led i SVM-regeringens nye Afrika-strategi inden længe åbner en ambassade.

Efter Senegal runder vi et terrorangreb i Mali og tilsyneladende politisk motiverede kidnapninger i Tanzania, inden vi runder nogle af Afrikas mindste lande, Guinea-Bissau og Comorerne, som ofte flyver under radaren – også min.

Tak for at læse med.

Whatsapp Billede 2024 09 26 Kl. 10.53.46 4adc4883
Foto: Oscar Rothstein

27. september 2024

Hvedebrødsdagene er forbi i Senegal

“DIOMAYE MOY OUSMANE”, står der skrevet med blå spraymaling på en hvid gavl ved fiskerikajen i Yenne, en smal kystby syd for Senegals hovedstad Dakar. Det er lokalsproget wolof og betyder “DIOMAYE ER OUSMANE”. For den gennemrejsende kan beskeden virke kryptisk. Men i Yenne kender alle historien og budskabet. 

Et plettet skydække kan ikke stille noget op mod den bagende sol, der tordner ned på en gruppe unge mænd, som er ved at gøre en af strandens mange pirogbåde klar til en ny tur ud på havet i jagten på sardineller, tun, ansjoser og blæksprutter. 

Graffitien i Yenne er en mindelse om et vildt år i senegalesisk politik. Da jeg gik rundt i Dakar i juni 2023, var gaderne halvtomme og sikkerhedsstyrker med maskingeværer og visir bevogtede alle større pladser og rundkørsler. I ugerne op til havde 23 mennesker mistet livet i de mest voldsomme demonstrationer i Senegals nyere historie. Baggrunden var speget: Ousmane Sonko, en prominent oppositionspolitiker, var blevet idømt en dubiøs fængselsdom og så nu ud til ikke at kunne stille op ved det forestående præsidentvalg. Imens pønsede præsidenten siden 2012, Macky Sall, på en tredje, forfatningsstridig embedsperiode.   

Femten måneder senere har Senegal gjort frygten for mere permanent ustabilitet til skamme. Macky Sall besindede sig og gik af efter planen, og selvom han valgte at udskyde valget et par måneder, endte Senegal med at bekræfte sin status som en oase af demokrati i et kup-plaget Vestafrika. 

Sonko blev ikke godkendt som præsidentkandidat, men han slap ud af fængslet før valget, og efter en fredelig afstemning vandt hans parti, PASTEF, magten med Sonkos gamle studiekammerat Bassirou Diomaye Faye i spidsen. Fayes kørte sin valgkamp på sloganet fra Yenne, “DIOMAYE MOOY OUSMANE”, og gjorde efterfølgende Ousmane Sonko til sin premierminister.

Gennemførelsen af et transparent og fair valg har yderligere styrket Senegals internationale ry. Derfor var det heller ingen overraskelse, da den danske regering i forbindelse med sin nye Afrika-strategi annoncerede en forestående ambassadeåbning i Dakar som erstatning for repræsentationerne i Mali og Burkina Faso. Vestlige regeringer, der de seneste par år har haft sværere og sværere ved at gøre sig gældende hos militærregeringerne i det centrale Sahel, søger nu mod Senegal. Også Sverige og Norge er ved at åbne ambassader i landet efter at have lukket deres ambassader i Mai og Burkina Faso. 

Men mens Bassirou Diomaye Faye har gode forudsætninger for at sætte sig igennem udenrigspolitisk, er det mere bøvlet på den nationale front. Bare seks måneder efter at have overtaget præsidentskabet har han netop opløst nationalforsamlingen og udskrevet parlamentsvalg til afholdelse i november. 

Indtil nu har Faye ledet Senegal med et parlament, hvor oppositionskoalitionen Benno Bokk Yaakar har haft flertal. Ifølge præsidenten obstruerer den hans bebudede reformarbejde, mens oppositionen beskylder Faye og Ousmane Sonko for at vildlede befolkningen i forsøget på at tilrane sig yderligere magt. Udskrivelsen af parlamentsvalget viser, at der fortsat er høj bølgegang i senegalesisk politik, og at Diomaye Faye godt ved, at han skal skynde sig at levere nogle konkrete økonomiske og politiske resultater, før graffitien i Yenne bliver malet over og vælgerne vender ham ryggen. 

Indtil nu har Diomaye Faye kunnet leve på, at han ikke er Macky Sall. Men det kan han næppe meget længere. Dertil er senegalesernes udfordringer simpelthen for akutte. Inflationen er banket i vejret, arbejdsløsheden endemisk og fiskeriet – en af motorerne i senegalesisk økonomi – er i krise.

Hvad ellers?

Mali 🇲🇱 Normalt er hovedstaden Bamako forskånet for de terrorangreb, der plager store dele af Mali. Men tirsdag den 17. september blev både en politiskole og den internationale lufthavn i Bamako angrebet af den islamistiske gruppe JNIM, der står i ledtog med terrorbevægelsen al-Qaeda. Knap 80 mennesker meldes dræbt og over 250 såret. Hændelsen understreger, at Malis militærjunta ikke har kunnet levere de sikkerhedsgarantier til befolkningen, som de stillede dem i udsigt, da oberstmajor Assimi Goïta kuppede sig til magten i 2021. På tre år er ondt kun blevet værre.

Tanzania 🇹🇿 Bortførelser, anholdelser og drab af oppositionspolitikere og aktivister kaster lange skygger over tanzaniansk politik frem mod lokalvalg i november og næste års præsidentvalg. I begyndelsen af september blev Ally Kibao, et prominent medlem af oppositionspartiet CHADEMA, kidnappet af bevæbnede mænd og senere fundet død med klare tegn på at være blevet banket, og senest blev CHADEMA’s to ledende figurer, Freeman Mbowe og Tundu Lissu, kortvarigt tilbageholdt for at planlægge demonstrationer. Situationen slår skår i præsident Samia Suluhu Hassans internationale ry som en prograssiv demokrat.

Hold øje med

Comorerne 🇰🇲 Præsident Azali Assoumani blev stukket med en kniv tidligere på måneden, men slap uden alvorlige skader. Gerningsmanden blev senere fundet død. Assoumani, der første gang kuppede sig til magten i Comorerne i 1999, blev genvalgt som præsident i begyndelsen af året. Kun 63 procent af befolkningen stemte, og oppositionen beskyldte præsidenten for valgsnyd.

Guinea-Bissau 🇬🇼 Umaro Cissoko Embalo genopstiller ikke som præsident, når Guinea-Bissau går til valg til november. Embolo, der kom til magten i 2020, er blevet forsøgt afsat i militærkup to gange, senest i december 2023.

Tchad 🇹🇩 Ifølge USA er et begrænset antal amerikanske soldater på vej tilbage til Tchad, hvor de ellers blev smidt ud for bare fem måneder siden. Men foreløbigt afviser regeringen i N’Djamena, der i en pressemeddelelse undsiger USA’s majorgeneral Kenneth Ekman.

Det var alt for dette overblik.

Tusind tak, fordi du læste med. Husk, at du altid kan komme med feedback, ønsker til emner eller forslag til nyheder ved bare at besvare dette nyhedsbrev.

De bedste hilsner

Oscar Rothstein