Nyhedsoverblik

Nyhedsoverblikket er tilbage fra ferie med et forsøg på at sætte sommerens ekstreme vejr i perspektiv og svare på, hvad der (blandt andet) er gået galt hos de ansvarlige. 

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
“Ikke mere greenwashing. Ikke mere bedrag”, lød det fra FN’s generalsekretær Antonio Guterres i en tale i juli. Foto: Palinchak / Depositphotos

Kloden koger. Og de ansvarlige undervurderer, hvor dyrt det bliver

Jeg tror ikke, at der er nogen, som er i tvivl om, at vejret denne sommer har været ekstremt.

Den vådeste danske sommer i mands minde, hagl på størrelse med tennisbolde i Italien, 52,2 graders varme i det nordvestlige Kina, 11 millioner hektar canadisk skov brændt ned, temperaturer man normalt kun finder i spabad i havet ud for Florida og den varmeste juli nogensinde målt på kloden.

Vejret har været så ekstremt, at det efterhånden er meget svært at afvise, at de menneskeskabte klimaforandringer har en finger med i spillet. Og ifølge World Meterological Organization er vejret så ekstremt, at det “har stor indflydelse på menneskers sundhed, økosystemer, økonomier, landbrug, energi og vandforsyninger”.

I slutningen af juli gav FN’s generalsekretær Antonio Guterres et nyt navn, til den tid vi lever i: “Den globale kognings tidsalder er ankommet”.

I samme tale krævede han, at de største CO2-udledere, olieselskaber og andre der sælger fossile brændsler, skal vise, hvordan de bliver bæredygtige med detaljerede omstillingsplaner, ligesom han bad det finansielle system bruge sin magt “mere agressivt” til at bekæmpe klimaforandringer.

“Ikke mere greenwashing. Ikke mere bedrag”, sagde generalsekretæren.  

Noget tyder dog på, at nogle af de største udledere kan have bedraget sig selv. Sideløbende med temperaturrekorderne er der denne sommer, kommet flere undersøgelser, der viser, at flere industrier har undervurderet omkostningerne ved klimaforandringer.

Konsekvensen af at undervurdere, hvor hårdt og hurtigt klimaforandringerne vil ramme industrier, økonomier og almindelige mennesker, er, at vi kommer til at handle for sent. Flere forskere vurderer, at vi nærmer os ukendt territorium, og fordi vi ikke har oplevet, hvad en temperaturstigning på 1, 2 eller 3°C vil gøre ved vores samfund, er det svært at bruge de modeller vi lige nu har til at vurdere fremtiden. 

En af de mest gennemgående konklusioner er dog, at jo længere, vi venter med omstillingen, jo dyrere bliver det, og jo større bliver risiciene.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down