Som et fatamorgana i et tørt landskab kommer et futuristisk nybrud af en by til at funkle i den saudiske ørken i 2025. Hvis alt går efter planen, vil kronen på værket blive en 170 kilometer lang luksus skyskraber, der skal danne centrum i fremtidsbyen Neom, der lover både flyvende taxaer og CO2-neutralitet.
Og med en netop indgået milliardaftale, bliver det saudiske prestigeprojekt nu muliggjort igennem et samarbejde med det danske transport- og logistikfirma DSV. Det er en aftale, der af DSV topchef Jens Bjørn Andersen kaldes en ”unik mulighed”.
Men som alle fatamorganaer har også Neom en anden sandhed, der gemmer sig bag plantegningerne til byens blanke facader.
Mens DSV forrige tirsdag kunne annoncere, at de har indgået et samarbejde med Saudi-Arabien til en værdi af 70 milliarder danske kroner, så er menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch – og andre menneskeretsorganisationer nemlig knapt så begejstrede for byggeprojektet Neom.
Flere af dem har i årenes løb dokumenteret, at medlemmer af Huwaitet-stammen, der boede i området hvor Neom skal opføres, allerede er blevet tvansgsflyttet. Samtidig har mindst tre personer modtaget en dødsstraf for at kritisere fordrivelsen, og som et kirsebær på toppen påpeger Human Rights Watch, at forholdene på samme måde kan blive farlige for områdets nye beboere, fordi Neoms højteknologiske design vil gøre social kontrol og overvågning endnu lettere.
Organisationerne mener derfor også, at opførelsen af det opsigtsvækkende byggeri er med til at rense Saudi-Arabiens blakkede menneskerettighedsry. For med prestigebyggerier og afholdelse af internationale sportsbegivenheder, dannes der grobund for såkaldt sportswashing, hvor menneskerettighedskrænkelser gemmes bag stort anlagte sportsbegivenheder – som når Neom i 2029 skal være vært for de asiatiske vinterlege.
På trods af projektets dårlige omtale kunne Danwatch tidligere på året afsløre, at Den Danske Ambassade i Riyadh ligefrem opfordrer danske virksomheder til at byde på opgaver i forbindelse med opførelsen af Neom. Den dengang nyslåede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ønskede ikke at udtale sig til Danwatch om ambassadens opfordring til de danske virksomheder, men afviste samtidig at trække den tilbage. Her små 10 måneder senere står DSV nu med en milliardkontrakt fra Saudi-Arabien, som ifølge Reuters kommer til at have stor indflydelse på den saudiske økonomi, fordi samarbejdet i sig selv forventes at skabe 20.000 nye jobs i landet.
Når byggeriet nu tager form, bliver det altså med aktiv deltagelse fra dansk side – og ikke blot i kraft af aftalen med DSV. Danwatch kunne tilbage i marts også fortælle hvordan dele af fremtidsbyen er udtænkt og tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels’ tegnestue BIG. En kendsgerning han dengang hverken ville be – eller afkræfte, men som blev offentligt kendt nogle måneder senere, og fastslået da BIG i år deltog ved arkitekturbiennalen i Neoms udstilling.
I sidste uge kunne Shippingwatch fortælle, at udsigten til en aftale med Saudi-Arabien fik selskabets investorer til at ryste i bukserne, fordi de etiske aspekter af byggeprojektet har fået både analytikere og investorer til at sætte spørgsmålstegn ved aftalens holdbarhed. Det fik sidenhen DSV til at udforme en exitstrategi, hvis aftalen af den ene eller den anden årsag skulle falde igennem.
Ellers har nyheden ikke vakt den store opsigt herhjemme, men med så ringe et omdømme fra projektets begyndelse, er der god grund til at holde et vågent øje med, hvad de danske virksomheders penge ender med at finansiere, når drømmebyen Neom begynder at tage form.