Afrika-brevet

Kære læser

Jeg er tilbage på arbejde efter tre måneders barsel – og det samme er Afrika-brevet. 

Siden seneste brev i slutningen af januar er der sket….ikke så lidt. Senegal har både nået at udskyde et valg, afholde et valg og vælge landets yngste præsident nogensinde. Niger har annulleret sit sikkerhedssamarbejde med USA og indledt et nyt militært partnerskab med Rusland. Og Togo er havnet i en dramatisk forfatningskrise. 

Sådan kunne man blive ved. Men i stedet for at kigge tilbage på de seneste måneders store begivenheder, kigger vi i dette Afrika-brev i første omgang fremad. Mod næste måneds valg i Tchad – et valg, der på mange måder udstiller Vestens hykleri i Sahel.  

Lad os komme i gang.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
Mahamat Déby ventes at forlænge sin tid ved magten, når Tchad går til valg 6. maj Foto: Israel Matene/Reuters/Ritzau Scanpix
19. april 2024

Valget i Tchad udstiller Vestens hykleri i Sahel

Når Tchad går til præsidentvalg 6. maj, vil der efter alt at dømme være tale om et delikat maskespil. Valget skal forestille at være frit og fair, men landets midlertidige præsident siden 2021, Mahamat Déby, og militæret bag ham har forlængst suget de sidste rester af troværdighed ud af tchadisk politik. 

Forud er gået tre års demokratisk forstillelse. Da Mahamat Déby overtog magten i Tchad efter sin far og landets autokratiske præsident gennem mere end 30 år, lovede han at afholde et demokratisk valg inden for atten måneder. Han sagde også, at han ikke selv ville stille op. Og nu er vi så her: valget er blevet skubbet med yderligere atten måneder, og minsandten om Mahamat Déby ikke er havnet allerøverst på stemmesedlen. 

Til gengæld glimrer Yaya Dillo ved sit fravær. Oppositionslederen – der angiveligt også var Déby fætter – blev skuddræbt 28. februar, da hovedkontoret for hans parti blev stormet af sikkerhedsstyrker. Ifølge myndighederne havde Dillo været arkitekten bag et angreb på efterretningstjenesten kort forinden – en anklage som Dillo inden sin død selv nåede at afvise og kalde “politisk motiveret”. 

Ud over drabet på Dillo er yderligere to prominente Déby-kritikere blevet bandlyst fra at stille op. Ifølge oppositionen og iagttagere er præsidenten dermed uden reelle modstandere ved det kommende valg. På papiret har han ni konkurrenter, men ingen af dem levnes nævneværdige chancer. Heller ikke Débys egen premierminister, Succès Masra.

Valget i Tchad udstiller Vestens hykleri i Sahel. De seneste års militærkup i Tchads nabolande, Burkina Faso, Mali og Niger, har udløst fordømmelser og sanktioner fra EU, Frankrig, USA – og Danmark. Til gengæld er den politiske udvikling i Tchad blevet forbigået i noget nær tavshed. End ikke mordet på Yaya Dillo fik EU, Frankrig, USA (eller Danmark for den sags skyld) til at reagere. 

Årsagen virker simpel. Hvor kuplederne i Burkina Faso, Mali og Niger alle har lagt sig ud med Vesten og i stedet gjort tilnærmelser til Rusland, er Mahamat Idriss Déby Itno forblevet nogenlunde loyal mod den tidligere kolonimagt i Tchad, Frankrig, og den videre vestlige koalition. Déby mødtes med Putin i Moskva i januar, men ellers regnes Tchad for at være Vestens sidste allierede i Sahel. 

Det kan godt være, at Déby er en bandit. Men han er vores bandit, åbenbart. 

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Hvad ellers?

Sudan 🇸🇩 Mandag den 15. april var det et år siden, at krigen i Sudan brød ud. Og den brutale sandhed er, at den ikke er i nærheden af at slutte eller aftage i barbari. Snarere tværtimod. De krigende parter – den nationale hær (SAF) og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF) – fortsætter med at begå voldsomme overgreb på civile, knap 25 millioner mennesker mangler humanitær assistance og 8.5 millioner mennesker er på flugt. Imens forsøger hjælpeorganisationer og FN desperat at råbe verdens ledere op. Det internationale donorsamfund virker til at være enige om, at de har svigtet Sudan det forgangne år, men nu er der måske ved at komme skub i tingene. I anledningen af årsdagen rejste en stribe lande mere end to milliarder euro til nødhjælp i Sudan, herunder 100 millioner kroner fra Danmark. Samme dag blev det annonceret, at SAF og RSF mødes i Jeddah, Saudi-Arabien, for at genoptage fredsforhandlingerne i løbet af de næste tre uger. 

Togo 🇹🇬 Først udskød præsident Faure Gnassingbé parlamentsvalget planlagt til 20. april på ubestemt tid, men efter stor offentlig kritik af beslutningen afvikles valget nu den 29. april. Valget er en de facto afstemning om Gnassingbés præsidentskab. Fastholder præsidenten sit flertal i parlamentet, ventes han at gennemføre forfatningsændringer, der vil kunne styrke hans greb om magten og måske endda gøre ham til livstidspræsident. Vinder oppositionen flertallet, kunne det derimod være begyndelsen på enden for Gnassingbé, der overtog magten i Togo efter sin far i 2005, angiveligt med en besked om “aldrig at give slip på den”. 

Postkort
Hver måned runder jeg en kollega på kontinentet for at høre seneste nyt fra deres skrivebord. Denne gang skal vi til Monrovia, hovedstaden i Liberia, hvor Darlington Porkpah, freelancejournalist og korrespondent for The Africa Report, i øjeblikket dækker arbejdet for at etablere en ny FN-støttet krigsforbryderdomstol, der skal bringe retfærdighed til ofrene for de mange krigsforbrydelser begået i Liberia under landets to borgerkrige mellem 1898 og 2003.
“Mange i Liberia bekymrer sig for, om domstolen vil forværre stabiliteten i landet og føre en ny bølge af vold med sig. Man frygter, at forsøget på at stille krigsforbryderne til ansvar vil provokere de tidligere warlords og få dem til at gribe til våben igen. Fonati Koffa, formand for Repræsentanternes Hus, har fortalt, at han har modtaget anonyme dødstrusler for sit arbejde for at få domstolen stemt igennem, og i weekenden blev der sat ild til hans hus af ukendte gerningsmænd”.
Darlington Porkpah, freelancejournalist
Liberia fik ny præsident i januar, da den tidligere vicepræsident Joseph Boakai overtog magten fra George Weah.

Holde øje med

Sydafrika 🇿🇦 Når Sydafrika går til præsidentvalg 29. maj, vil eks-præsident og tidligere ANC-leder Jacob Zuma være at finde på stemmesedlen som konkurrent til sit tidligere parti og siddende præsident Cyril Ramaphosa. Tidligere havde den nationale valgkommission udelukket Zuma på grund af en fængselsdom, han fik i 2021 for foragt for retten, men den beslutning er nu blevet annulleret af en valgdomstol. Kommissionen har appelleret afgørelsen til den sydafrikanske forfatningsdomstol.

Mozambique 🇲🇿 Siden december 2022 har EU finansieret Rwandas antiterror-indsats i Cabo Delgado-provinsen i det nordlige Mozambique, hvor islamistiske oprører har hærget de seneste år. Nu er der opstået splittelse i unionen, om støtten skal forlænges. På den ene side har de europæiske lande en klar interesse i at beskytte de enorme uudnyttede gasreserver, som man finder i Cabo Delgado. På den anden side har Rwandas rolle i krigen i DR Congo svækket tilliden til præsident Paul Kagame i flere EU-medlemsstater. 

Ghana 🇬🇭 Forhandlingerne mellem Ghana og landets største kreditorer er foreløbigt brudt sammen. Parterne har siden marts forhandlet om en omstrukturering af ghanesiske statsobligationer for 13 milliarder dollars, men er endnu ikke nået til enighed om en aftale, der kan lette presset på en ghanesisk økonomi, som efterhånden er i kronisk risiko for bankerot. Hvis Ghana ikke får en gældsaftale i hus, risikerer landet at gå glip af 360 millioner dollars i gældslettelse fra Den Internationale Valutafond. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down