NYHEDSOVERBLIK

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi sætter os i elbilen og triller ud for at se på de alvorlige problemer, den grønne omstilling giver for menneskerettigheder og miljø.


13. oktober 2022

Nu er der 100.000 elbiler på vejene i Danmark. Det giver en helt ny slags problemer

Antallet af elbiler i Danmark har rundet 100.000 viser tal De Danske Bilimportører ifølge Ritzau. Og hvis du ikke er blandt de 100.000, så er der en pæn sandsynlighed for, at du kommer til at køre elbil i fremtiden. Det er i hvert fald et af vores statsministerkandidaters store ønsker i den nuværende valgkamp. Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative har givet udtryk for, at de vil have 1 million grønne biler i 2030.

Danske politikere står ikke alene med ambitionerne om, at vores biler skal køre på el.

Audi, General Motors og andre store bilfirmaer siger, de vil udfase elbilen inden 2035. Prognoser viser, at til den tid vil over halvdelen af de biler, der bliver solgt, køre på el, skriver Nature. Det betyder, at vi vil være langt mindre afhængige af fossile brændsler. Til gengæld bliver vi afhængige af de materialer, der får batterier til at virke.

En ny analyse viser, at vi har brug for 384 nye miner, hvis vi skal have grafit, lithium, nikkel og kobalt nok til de elbiler, der kører rundt i 2035. Men de miner, der allerede udvinder de mineraler, har alvorlige problemer.

Og ifølge eksperter kan det blive et problem for den grønne omstilling. For hvis en stor del af verdens befolkning oplever, at de bliver krænket i den grønne fremtids navn, er det sværere at skaffe opbakning til de nødvendige tiltag.

Lad os se nærmere på nogle konkrete mineraler og deres medfølgende problemer:

Lithium: Danwatch har tidligere vist, hvordan udvindingen af Lithium er ved at udtørre Atacama-ørkenen med alvorlige konsekvenser for de mennesker og dyr, der lever der.

Grafit: For nyligt kunne Danwatch fortælle, hvordan en mine der skal levere grafit til Tesla er ramt af strejker, protester og klager fra arbejdere og lokalbefolkning.

Kobalt: Elbilsproducenter er tidligere blevet sagsøgt for at medvirke til børns død og lemlæstelse under deres arbejde i koboltminer i Den Demokratiske Republik Congo.

Nikkel: I Indonesien bliver der udvundet nikkel som kan have gjort befolkningen syge og forurenet drikkevandet. Materialerne bliver sendt til kinesiske batterigiganter, der støttes med danske pensionspenge, skrev vi på Danwatch i sommer.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifierchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram