Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Pressefriheden i Cambodja får et knæk i dag

En af Cambodjas største uafhængige aviser Cambodia Daily lukker mandag efter pres fra regeringen. Op mod 15 andre uafhængige medier er for nylig blevet lukket, og kritikere kalder handlingerne politisk motiveret.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Efter 24 år lukker den engelsksprogede og bredt respekterede avis The Cambodia Daily mandag. Avisen slutter af med tophistorien om, at landets oppositionsleder blev anholdt søndag nat sigtet for forræderi.

Lukningen sker efter, at den cambodjanske regeringen for en måned siden meldte ud, at avisen skylder 6,3 millioner dollar i skat. Avisen fik en måned til at betale regningen uden mulighed for at bestride anklagerne og fremlægge dokumentation.Pengene skulle være faldet i dag – mandag -, og set i lyset af, at avisen ikke er i stand til det, bliver dagens udgave derfor den sidste. I en meddelelse fra The Cambodia Daily medgives det, at der kan være tale om, at avisen skylder en vis portion penge i skat, men at beløbet er voldsomt overdrevet.

“I en normal proces ville en strid blive løst efter en revision og under private forhandlinger. Men i stedet er the Daily blevet målet for en en astronomisk skatteregning, læk og falske udmeldinger fra skattemyndighederne samt en offentlig bagvaskelse af regeringslederen,” står der i avisens melding.

Ejere risikerer tiltale

Myndighederne lægger op til, at avisens ejer har lavet ulovlig skatteunddragelse gennem svindel med moms. Cambodjas premierminister, Hun Sen, har i det henseende for nyligt kaldt avisen for den “største tyv”.

Avisen blev grundlagt af Bernard Krisher og blev i april 2017 købt af hans datter, den nuværende ejer, Deborah Krisher-Steele. Begge kan nu risikere at blive retsforfulgt for ulovlig skatteunddragelse. Den nuværende og tidligere ejer kalder beskyldningerne “ubegrundede” og “æreskrænkende”.

Regeringen derimod hævder, at avisen skal betale, hvad den skylder og afviser, at handlingerne er politiske.

“Det er for meget, og ‘the chief thief’ (den største tyv, red.) har ikke betalt skat til staten i 10 år. Hvis du ikke vil betale, så tag dine ting og gå,” siger  Kong Vibol, direktør for skattemyndighederne i Cambodja til avisen Phnom Penh Post.

Bred kritik af styrets handlinger

The Cambodia Daily var kendt for at skrive kritiske historier om regeringen, og kritikere kalder derfor handlingen for politisk motiveret. Premierminister Hun Sen og hans parti CCP bliver beskyldt for at luge ud i uafhængige medier op til præsidentvalget næste år. Mindst 15 radiostationer er blevet lukket af regeringen den sidste måned, skriver avisen Phnom Penh Post.

FN udtrykker også bekymring. For godt en uge siden, sagde talsmand for FN’s højkommissariat for menneskerettigheder, Liz Throssel, sådan her:

“Vi er bekymrede for den hurtige række af administrative handlinger, som har resulteret i suspenderingen af radioprogrammer og licenser, trusler mod en stor engelsksproget avis og nedlægningen af udenlandske ngo’er. Forud for næste års parlamentsvalg opfordrer vi regeringen til at garantere politiske og civile rettigheder samt pressefrihed.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.