4. maj 2019

Arbejdere på Mentos-fabrik tævet for at stille krav om bedre arbejdsforhold

Et tæskehold trængte i starten af april ind på en slik-fabrik i Bangladesh, der bl.a. fremstiller Mentos-pastiller, for at banke ledere og medlemmer af en nystartet fagforening. Episoden fandt sted kort tid efter, at fagforeningen havde stillet krav til fabrikken om at ikke at benytte børnearbejde.

Perfetti van Melles fabrik i Gazipur, Bangladesh. Her fandt de voldelige optøjer d. 9. april sted. Optøjer som ifølge IUF har relation til børnearbejde. Foto: Mamunurrashidkazi

Den 9. april fik en slikfabrik i byen Gazipur, Bangladesh, besøg af tyve ubudne gæster, som tævede flere af fabrikkens fagforeningsledere og -medlemmer med stave.

Det fortæller det internationale fagforeningsforbund IUF’s regionale sekretær for Asien, Hidayat Greenfield. Ifølge Hidayat Greenfield skete episoden som en reaktion på fagforeningens forsøg på at stoppe fabrikkens brug af børnearbejdere.

“Problemet med børnearbejde har direkte forbindelse til hændelsen d. 9. april, hvor tyve bøller angreb fagforeningsledere og -medlemmer inde på fabrikken. Her opsøgte de fagforeningslederne ved navn og tæskede dem. Derefter overfaldt de fagforeningsmedlemmer”, siger Hidayat Greenfield til Danwatch.

Ifølge IUF havde arbejderne på fabrikken kæmpet i flere måneder for at organisere fagforeningen og få den godkendt af myndighederne. Nyhedsbureauet Reuters fortæller, at arbejderne var blevet mødt med stor modstand og trusler fra de lokale virksomhedsledere, som blandt andet havde nægtet fem arbejdere, der var involveret i fagforeningen, adgang til fabrikken i fem dage. [Citat1]

Den hollandske slik-koncern Perfetti Van Melle, der ejer fabrikken i Bangladesh, mener ikke, at overfaldene på fabrikken er relateret til fagforeningen.

“Perfetti van Melle støtter, at arbejdere over hele verden har ret til at organisere sig i fagforeninger”, siger Saskia Huuskes fra hovedkontoret i Holland. Saskia Huuskes siger samtidig, at de ønsker et godt samarbejde med fagforeningen, og at de ikke har fundet bevis på, at der arbejder børn på fabrikken.

IUF: Underleverandør står bag overfald

Fagforeningen i Gazipur er medlem af IUF. Det internationale fagforeningsforbund har gennem flere måneder samarbejdet med fagforeningen i Bangladesh om at kortlægge arbejdernes vilkår på fabrikken. [Boks2]

Deres undersøgelse viser ifølge IUF, at underleverandøren Rahat Corporation, som leverer kantinepersonale og midlertidige fabriksarbejdere til fabrikken, lader børn mellem 12 og 16 år arbejde på fabrikken.

Fagforeningen havde et par uger før overfaldet sendt et forhandlingsforslag med krav til forbedringer af arbejdsforholdene på fabrikken. En del af forhandlingen handlede om, at fabrikken ikke måtte benytte sig af børnearbejdere, heller ikke gennem en underleverandør.

Et andet krav i forslaget omhandlede kantineforholdene. Fagforeningen ønskede blandt andet, at maden blev produceret inde på fabrikken i stedet for hos udefrakommende catering.

Et tredje krav indebar, at fabrikken skulle fastansætte de midlertidige arbejdere.

IUF formoder, at det er de krav, der har fået Rahat Corporation til at ty til vold.

Ifølge Hidayat Greenfield blev tæskeholdet d. 9. april ledsaget af en leder i Rahat Corporation. [Boks3]

Vold bruges som middel mod fagforeninger

Overfaldet kommer ikke som en overraskelse for Scott Nova, som er administrerende direktør i den amerikanske NGO Workers Rights Consortium. NGO’en arbejder med arbejdstagerrettigheder over hele verden. Ifølge Scott Nova benytter fabriksejere i Bangladesh sig ofte af ulovlige midler, gerne vold, for at forhindre arbejdere i at organisere sig i fagforeninger.

“De arbejdsgivere, som benytter sig af vold, hyrer ofte bøller til at udføre arbejdet frem for at gøre det selv. Det er dog ofte klart, at det er fabrikkens ledelse, som står bag angrebene. Tæskeholdene rammer ikke fagforeningsmedlemmerne tilfældigt”, siger han til Danwatch.

Perfetti van Melle: Skænderi mellem arbejdere

Saskia Huuskes fra Perfetti van Melle bekræfter, at der har været et voldeligt opgør på fabrikken. Efter en intern undersøgelse af hændelsen mener Perfetti van Melle, at overfaldet ikke havde relation til fagforeningen:

“Vores nuværende undersøgelser viser, at hændelsen skyldes et skænderi mellem fabrikkens arbejdere. Herefter blev der hentet folk udefra”, siger Saskia Huuskes og uddyber, at de er ved at undersøge nærmere, hvad skænderiet præcist handlede om.

Det lokale politi har ifølge Reuters givet samme forklaring. [Boks1]

Hvad angår børnearbejde har Perfetti van Melle ikke fundet noget bevis på, at der skulle arbejde børn under 18 år på fabrikken.

“Rahat Corporation skal dokumentere alderen på de midlertidige arbejdere, de leverer til fabrikken, ved for eksempel fødsels-dokumentation eller ID”, forklarer Saskia Huuskes fra Perfetti van Melle. Hun forklarer, at de tilsvarende er ved at undersøge den påstand nærmere.

Perfetti van Melles juridiske afdeling besøgte den 24. april fabrikken på et længe planlagt kontrolbesøg. Dette kontrolbesøg undersøgte dog ikke børnearbejde. Ifølge IUF fandt kontrolbesøget sted på en dag, hvor der ikke var børn på arbejde.

Børnearbejdere kan være udstyret med falsk ID

Perfetti van Melle har bedt fagforeningen om at komme med konkrete beviser på børnearbejdet. I den forbindelse har IUF, som samarbejder med fagforeningen, delt et billede med Perfetti van Melle af to piger, som udfører fabriksarbejde og som ifølge IUF er 16 år eller yngre. Perfetti van Melles egen interne undersøgelse viser, at pigerne er over 18, som deres egne fabriksstandarder også kræver. Ifølge Scott Nova fra Workers Rights Consortium, er det almindeligt, at børnearbejdere har falsk ID.

“Vi tager påstandene fra IUF og fagforeningen meget alvorligt. Vi fortsætter med kritisk at gennemgå alle identifikationsdokumenter på arbejdere leveret til os fra underleverandører”, siger Saskia Huuskes fra Perfetti van Melle til spørgsmålet om brugen af falsk ID.

Danwatch har ikke været i stand til at verificere, om fabrikkens ledelse har været indblandet i voldsepisoden, eller om der arbejder børn på fabrikken.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram