Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Trods boykot indgår firmaer milliardaftaler med Saudi-Arabien under investeringsmøde

Mens en række stater og virksomheder er udeblevet fra investeringskonference i Riyadh efter mordet på den saudiske journalist Jamal Khashogi, har firmaer som Total og Hyundai indgået aftaler for et trecifret milliardbeløb over de sidste dage
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

I ugen op til Saudi-Arabiens stort anlagte investeringskonference, Future Investment Initiative, har det væltet ind med afbud. Flere politikere og virksomheder har meldt ud, at en deltagelse i mødet ville være et forkert signal at sende efter drabet på journalisten Jamal Ahmad Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul.

Udeblivelserne er blevet taget godt imod af internationale menneskerettighedsorganisationer. Allan Hogarth, Amnesty Internationals politiske chef i Storbritannien, kaldte det op til mødet for “en anerkendelse af, at det ville være totalt uacceptabelt at agere heppekor for Saudi-Arabiens erhvervsliv, når landet står anklaget for at myrde en journalist.”

Ikke desto mindre ser sauderne alligevel ud til at lykkedes med mødets hovedformål om at få internationale firmaer til at investere i landet. For allerede tirsdag, konferencens første dag, kunne det saudiske statsejede olieselskab ifølge BBC underskrive aftaler med blandt andre franske Total, sydkoreanske Hyundai og amerikanske Halliburton for mere end 220 milliarder danske kroner.

Ingen tradition for kritik

Virksomheder som Samsung og Glencore samt konsultentvirksomheden McKinsey, som både den offentlige og private sektor i Danmark ofte benytter sig af, er stadig blandt konferencens officielle deltagere. Desuden forlyder det ifølge BBC i Riyadh, at mange af de virksomheder, der officielt har meldt afbud, stadig har repræsentanter til stede ved konferencen. Og det er ikke så overraskende, hvis man spørger Sune Haugbølle, der er mellemøstforsker og lektor ved Roskilde Universitet.

“Der har ikke været tradition for, at vestlige stater eller virksomheder skulle afholde sig fra at handle med sauderne trods deres stærkt kritisable historik for brud på menneskerettighederne,” siger han.

Haugbølle peger på, at Saudi-Arabiens krig i Yemen for eksempel ikke har medført nævneværdige reaktioner fra Europa og USA, der begge har gode handelsforbindelser med sauderne.

“Så selvfølgelig er der virksomheder, som bliver ved med at indgå aftaler med dem. Det vil kræve en større reaktion fra handelspartnernes regeringer, hvis man skulle kunne undgå det,” siger han.

Danske forbindelser

Saudi-Arabien er en af USA’s nærmeste partnere i Mellemøsten, og USA og Storbritannien sælger bl.a. store våbenleverancer til landet.

Men også Danmark har tætte handelsforbindelser til kongeriget. Ifølge tal fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik ligger Saudi-Arabien på en 22. plads af lande, som Danmark eksporterer mest til. Først og fremmest eksporterer danske virksomheder fødevarer og medicin, men tidligere har Dagbladet Information kunne afsløre, hvordan også dansk teknologi til omfattende overvågning af internettrafik og mobiltelefoni er blevet solgt til det saudiske regime.

Siden drabet på Khashoggi har den amerikanske præsident Trump meget direkte sagt, at USA ikke har råd til at undvære kontrakter med Saudi-Arabien.

Anderledes har det lydt fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der søndag meldte ud, at man indstillede våbeneksporten til kongeriget. Og selvom mange statslederes og virksomheders reaktioner ind til videre bliver på det symbolske plan, så er Saudi-Arabien i en historisk dårlig pr-krise, mener Sune Haugbølle.

“Der er meget, der tyder på, at det saudiske styre rider stormen af,” siger han.

“Men hvis de tyrkiske myndigheder finder noget mere håndfast bevismateriale – hvis f.eks. man beviser, at Khashoggis lig blev gravet ned i konsulens have, ligesom der er blevet spekuleret i – ja, så bliver det svært for både stater og virksomheder at stå på mål for deres tætte forretningsforbindelser.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.