Dansk handel med kosmetik fra bosættelser

Skønhedsprodukter fra ulovlige bosættelser sælges igen i en række butikker. Bosættelserne er ulovlige i henhold til folkeretten, og bosættercremerne er tidligere blevet droppet af dansk importør.
Skønhedsprodukter fra ulovlige bosættelser sælges igen i en række butikker. Bosættelserne er ulovlige i henhold til folkeretten, og bosættercremerne er tidligere blevet droppet af dansk importør.
Redaktør: Louise Voller | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark

Læs hele undersøgelsen

Sådan gjorde vi:

Undersøgelsen er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

‘Made by AHAVA, Israel’ står der bag på æskerne med hudplejeproduktet AHAVA, der i dag findes på hylderne i Magasin, Sephora og Salling og i denne uge også i Matas. Produktionen af cremerne finder dog ikke sted i Israel, men i Mitzpe Shalem – en bosættelse på den israelsk besatte Vestbred.

Netop produktionen i bosættelser, der ifølge folkeretten er ulovlige, blev der sat fokus på i 2002, hvor Helsam, den tidligere danske importør af AHAVA, valgte at droppe produktet efter heftig kritik og deraf fald i salget. Ene-importøren, Trademade Cosmetics bekræfter, at produktionen finder sted i bosættelsen på Vestbredden, men påpeger, at det ikke er ulovligt at handle med varer fra bosættelser.

På kant med folkeretten

AHAVA produceres i bosættelsen Mitzpe Shalem, der ligger ganske tæt på Det Døde Hav. Virksomheden har specialiseret sig i at producere cremer med mudder og mineraler fra det ekstremt saltholdige hav.

AHAVA fik i 2004 tilladelse af det israelske militær til at udvinde mudder fra den besatte del af Vestbredden, men AHAVA oplyser dog, at selve udvindingen i dag foregår på den del af Vestbredden, der ligger indenfor Israels grænser.

Fabrikken, hvor mudder forvandles til creme, ligger dog stadig i bosættelsen Mitzpe Shalem på den besatte del af Vestbredden. FN og Den internationale Domstol har gentagne gange erklæret de israelske bosættelser i strid med folkeretten og sat dem i forbindelse med en række brud på menneskerettighederne.

Bosættervarer tages af hylderne

Folkeretten er et anliggende for stater, og det er derfor ikke ulovligt for virksomheder at handle med varer produceret i bosættelser. En række virksomheder har dog af etiske årsager aktivt fravalgt bosættervarer.

Den norske kosmetikkæde VITA valgte for to år siden at tage AHAVA af hylderne i sine flere end 100 butikker, da virksomheden blev opmærksom på AHAVAs produktionssted.  Dansk Supermarked og Coop er blandt de danske virksomheder, der principielt afviser at sætte produkter produceret i bosættelser på hylderne.

“Der er en klar trend hen imod, at virksomheder og investorer af etiske årsager undgår at handle med eller investere i bosættervarer. Særligt de sidste par år er flere virksomheder og investorer blevet mere klare i forhold til problematikken”, fortæller Erik Kloppenborg Madsen, der er lektor i virksomhedsetik ved Aarhus Universitet.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross