Øjenvidner: Nye overgreb ved dansk-støttet oliefelt i Uganda

Landsbyer ved TotalEnergies’ oliefelt i Uganda plages af ny grov vold, der rammer lokalbefolkningen på både levebrød og førlighed. “Stærkt bekymrende,” erkender PensionDanmark, der har investeret i TotalEnergies. PFA er “lydhør” og Danica vil rette henvendelse til TotalEnergies.

En pige går forbi et skilt, der viser vej til TotalEnergies Kingfisher oliefelt, som ligger sydøst for Lake Albert i det vestlige Uganda Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix

Fordrivelser, tæsk og seksuelle overgreb.  Det er virkeligheden ved et af TotalEnergies to oliefelter i Østafrika, Kingfisher. 

Det fortæller lokale og øjenvidner, der nyligt har besøgt området i det vestlige Uganda, i båndede interviews, som Danwatch har gennemgået sammen med NGO’en Just Finance International.

“De arresterer folk hver dag. Det er soldater, og de er bevæbnede. Når de ankommer med deres våben, slår de os, brænder vores både af og beordrer os til at forlade vores hjem. Selvfølgelig er vi nødt til at flygte, men jeg er bekymret for, om de måske skyder os. Vi har information om, at der bliver skudt i andre landsbyer”, fortæller en lokal beboer til Danwatch.

Når de ankommer med deres våben, slår de os, brænder vores både af og beordrer os til at forlade vores hjem
Øjenvidne

Danwatch kender identiteten af manden, der ønsker at være anonym af sikkerhedsmæssige årsager.

Pensionskasserne PFA, Danica og PensionDanmark har tilsammen investeret 3,4 milliarder kroner i det franske olieselskab TotalEnergies. 

Opgjort pr. 31.12.2023

Situationen ved Kingfisher er højspændt, fordi EACOP er et stort prestigeprojekt for regeringen i Uganda og præsident Yoweri Museveni. Han har derfor indsat hæren til at beskytte projektet. 

“EACOP forventes at gøre en stor forskel for Ugandas økonomi. Regeringen har placeret rørledningen på en piedestal, og det betyder, at der bliver set igennem fingre med selv meget alvorlige overgreb på civilbefolkningen. Regeringen vil hellere beskytte sine stakeholders end sin befolkning. Det er højst problematisk”, siger en forsker med speciale i menneskerettigheder og erhverv på et af Ugandas største universiteter til Danwatch. 

Af frygt for repressalier fra regeringen ønsker han heller ikke sit navn fremme i offentligheden.

Også det kinesiske olieselskab CNOOC og Ugandas statskontrollerede olieselskab er medejere af oliefeltet.

“Nægter man at sove med soldaterne, tager de vores fisk”

Beretningerne fra de nye øjenvidner er langt fra de første af deres slags. TotalEnergies’ EACOP-projekt er tidligere blevet anklaget for krænkelser, fordrivelser og manglende kompensation for beboere i de berørte områder.  

For eksempel har menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch flere gange dokumenteret overgreb og krænkelser af lokalbefolkningens rettigheder.  

Selv EU har anerkendt problemerne og vedtaget en resolution om brud på menneskerettigheder i Uganda og Tanzania knyttet til investeringer i fossile projekter.   

Men hvor kritikken tidligere har været rettet mod opførelsen af selve olierørledningen (EACOP), som skal transportere olien, handler de nye øjenvidneberetninger om hændelser ved selve oliefeltet Kingfisher, der ligger i den sydvestlige del af Lake Albert i Uganda, hvorfra olien udvindes. 

Og det er særdeles barske øjenvidneberetninger indhentet i februar i år fra området, som Danwatch er kommet i besiddelse af.   

"Før soldaterne byggede deres barakker, sov de i vores huse. Soldaterne truer os og stjæler vores fisk, hvis vi nægter at sove med dem," siger en ung kvinde i tyverne, hvis identitet Danwatch også kender. 

Hun fortæller, at søen er en vigtig indtægtskilde for hende og mange andre lokale ugandere, og at kemikalier fra olieudvindingen gør det sværere at fange fisk. 

Ifølge kvinden har olierørledningen gjort det næsten umuligt at tjene penge på at sælge fisk.. Hun fortæller også, at hun flere gange er blevet truet af militæret. 

"En dag blev vi arresteret. Soldaterne fandt os på markedet, hvor vi sælger vores fisk. De tvang os til at vælge, om vi ville anholdes eller have sex med dem. Selvom vi gav dem vores fisk, blev vi slået og anholdt," siger hun.. 

Andre folk i området fortæller, at ulovlige anholdelser er blevet hverdag i mange af landsbyerne, der ligger i områderne nær Kingfisher-oliefeltet.

En ældre mands hårde skæbne opsummerer konsekvenserne for mange af de 1200 mennesker i landsbyerne i området.

"Jeg er blevet tæsket af soldater, og jeg har ikke længere et godt liv. Jeg havde en kone og otte børn, men nu har jeg intet. De forlod mig. Jeg var fisker, men efter jeg blev tæsket af soldaterne, er jeg blevet lam. Jeg kan ikke længere noget," siger han til Danwatch.

Olien fra Kingfisher-feltet skal efter planen flyde gennem olierørledningen til Tanzanias kyst og videre ud på verdensmarkederne i 2025. 

NGO til investorerne: Stil krav til TotalEnergies

Ifølge NGO'en Just Finance International, der flere gange har besøgt Kingfisher, ignorerer TotalEnergies den ugandiske hærs voldelige adfærd.   

“TotalEnergies og CNOOC, der er ansvarlige for Kingfisher-olieprojektet, tager ikke højde for den statsstøttede vold fra den ugandiske hær, der aggressivt tvinger lokalsamfundene ud af området. Hæren ødelægger lokalsamfundenes ressourcer til overlevelse, såsom deres fiskegrej og landbrugsjord. Mange mennesker er nu på randen af hungersnød, og de har ingen steder at tage hen”, siger Nils Resare, seniorrådgiver i Just Finance International. 

NGO'en oplyser til Danwatch, at investorerne bør stille krav til TotalEnergies om, at militæret skal forlade området og stoppe overgrebene.  

Danwatch har spurgt PensionDanmark og PFA, om de har kendskab til problemerne ved Kingfisher, og om det vil have nogen betydning for deres investeringer i TotalEnergies? 

”Oplysningerne om behandlingen af lokalbefolkning i området omkring Kingfisher-feltet er stærkt bekymrende, og vi forventer, at TotalEnergies og deres samarbejdspartnere anerkender og respekterer lokalbefolkningens menneskerettigheder og aktivt forholder sig til de beskrevne forhold,” siger Jan Kæraa Rasmussen, Chef for ESG og Bæredygtighed i Pensiondanmark. 

Fra PFA, der har over to milliarder kroner investeret i TotalEnergies, oplyser chef for ESG-investeringer, Rasmus Bessing, at man er i dialog med TotalEnergies og andre aktører med relation til EACOP-olierørledningen. 

“Det er vigtigt for PFA, at de selskaber, vi investerer i, bliver drevet på en ansvarlig måde, hvor der også tages hensyn til mennesker og natur. Vi er derfor også lydhøre overfor andre interessenter som for eksempel NGO’er og repræsentanter fra lokalbefolkningen. Dette gælder også i relation til EACOP”, skriver Rasmus Bessing i en mail til Danwatch. 

Hverken PFA eller PensionDanmark har ønsket at stille op til interview. 

Danwatch har også spurgt Danica, der har over en milliard kroner investeret i TotalEnergies, hvordan de håndterer situationen ved Kingfisher oliefeltet. 

“Vi er ikke bekendte med disse hændelser, og vi rækker derfor nu ud til TotalEnergies og analysebureauerne for at få yderligere informationer og klarhed over situationen,” skriver Danicas presseafdeling i en mail til Danwatch. 

TotalEnergies inviterer investorer på rundrejse

Danwatch har i forbindelse med researchen af denne historie erfaret, at TotalEnergies har inviteret en række investorer til Uganda for at inspicere EACOP-projektet fra d. 22. april og ugen ud. 

Både PFA og PensionDanmark er inviteret med på turen, men oplyser til Danwatch, at de ikke deltager. I stedet har PensionDanmark givet input til deres samarbejdspartner, der repræsenterer dem. 

”Vi har en samarbejdspartner blandt deltagerne, og har medvirket til et forberedelsesmøde, hvor vi har givet vores input. PensionDanmark har desuden haft fysisk møde med klimaaktivister fra Uganda og drøftet deres bekymringer vedrørende EACOP,” siger  Jan Kæraa Rasmussen. 

Nils Resare vurderer, at der er fare for, at TotalEnergies gemmer problemerne væk, og deltagerne ikke præsenteres for virkeligheden. 

“Der er en stor risiko for, at investorerne kun bliver vist en kulisse, og at de ikke møder de hårdest ramte mennesker, såsom lokalsamfundene fra Kingfisher, der er blevet kraftigt terroriseret af sikkerhedsstyrker og mistet deres livsgrundlag,” advarer Nils Resare.

Han har en klar opfordring til alle investorer i TotalEnergies og det kinesiske olieselskab CNOOC, som er operatør og medejer af projektet. 

“Investorerne skal kræve, at den ugandiske hær straks forlader projektområdet og ikke kan vende tilbage. TotalEnergies og CNOOC skal straks drøfte sagen med ledere af lokalsamfundene, så de kan blive ordentligt kompenseret for jord, huse og tabet af deres livsgrundlag,” siger Nils Resare. 

Han mener desuden, at investorerne bør forlange en uafhængig vurdering af situationen i Kingfisher for at belyse, om lokalsamfundenes rettigheder bliver respekteret. 

“Hvis TotalEnergies ikke er enige i dette, bør investorerne sælge deres aktier i selskabet,” siger Nils Resare.

Hos Pensiondanmark fastholder man imidlertid investeringen i TotalEnergies og fortæller, at man er i dialog med TotalEnergies.

”Vi er bekendt med Just Finance Internationals beskrivelser af menneskerettighedskrænkelser i området omkring Kingfisher-feltet, som vi ser på med stor alvor. Vi er gennem vores samarbejdspartner i dialog med Total, og vi har rejst flere kritiske spørgsmål, som også er foranlediget af det møde, vi har haft med repræsentanter fra lokalsamfundet,” siger Jan Kæraa Rasmussen. 

Danwatch har forelagt beretningerne om trusler og overgreb  for TotalEnergies, der henviser til CNOOC. CNOOC har ikke besvaret vores henvendelse. 

Det ugandiske militær er heller ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right