1. marts 2024

Historisk: Danish Crown dømt for greenwashing

Slagterigiganten har vildledt forbrugerne med påstanden om, at deres svinekød er "klimakontrolleret".

Danish Crown er blevet dømt for greenwashing. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2017)

Slagterigiganten Danish Crown er blevet dømt for greenwashing af Vestre Landsret. Sagen er blevet kaldt Danmarks første klimaretssag, og dommen vil danne præcedens fremover.

I dommen slår Vestre Landsret fast, at det var vildledende markedsføring, da Danish Crown kaldte sit svinekød for “klimakontrolleret” i 2020.

Virksomheden påførte svinekødet et mærkat, hvor der stod “klimakontrolleret gris” og gav dermed forbrugerne indtrykket af, at det var blevet godkendt af en uafhængig miljøkontrol “svarende til autoriserede miljømærker”, skriver Vestre Landsret.

Men Danish Crowns dokumentation for den såkaldte klimakontrol har været mangelfuld, og markedsføringen har derfor været vildledende.

“Grisekødet blev således påført mærkatet ”Klimakontrolleret gris”, før det var fastslået, om den enkelte landmand havde nået sine opstillede mål”, skriver Vestre Landsret blandt andet i begrundelsen for dommen.

Dansk svinekød er ikke mindre klimaskadeligt

Vestre Landsret lægger også vægt på, at Danish Crown ikke har dokumenteret, at dansk gris er mindre klimaskadeligt end udenlands svinekød.

Det var ifølge dommen dog ikke vildledende, da Danish Crown påstod, at ”Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror” i kampagnen for klimakontrolleret gris.

Danwatch har fulgt sagen tæt og afslørede kort før retssagens begyndelse, at forskning bag Danish Crowns markedsføring har været kraftigt påvirket af slagterigiganten. Eksperter vurderede i den forbindelse, at Danish Crown havde indflydelse på forskningen i en grad, der var i strid med principper om forskningsfrihed- og uafhængighed.

Afsløringen var en del af retssagen og spillede blandt andet en rolle i afhøringen af landbrugsforsker Troels Kristensen fra Aarhus Universitet, som var medforfatter til forskningen bag Danish Crowns klimareklamer.


Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right