24. januar 2019

1800 zambieres sag mod minegigant kan give virksomheder større samfundsansvar

I sidste uge blev zambiske borgeres opråb hørt i en retssag mod Vedanta Resources, et af verdens største mineselskaber. Selskabet anklages for at forurene jord og drikkevand, og retssagens udfald kan ifølge CSR-eksperter få betydning for fremtidige sager.

Konkola Copper Mines, der ejes af Vedanta Resources, forurener angiveligt landjord og drikkevand i Zambia. Foto: BlueSalo, Wikimedie Commons

Retssagen har været tre år undervejs, men i sidste uge blev 1826 zambiske borgere, der er repræsenteret af det humanitære advokatfirma Leigh Day, endelig hørt i en sag mod mineselskabet Vedanta Resources. Sagen kan komme til at ændre retspraksis på området.

“Sagen markerer en tydelig tendens mod at udvikle globale virksomheders forpligtelser over for menneskerettigheder, og kan åbne dørene for mange flere lignende sager”, siger Lise Smit og Gabrielle Holly, CSR-eksperter, i en artikel til det uafhængige vidensnetværk, Ethical Corporation.

Vedanta Resources’ datterselskab, KCM, har i 12 år udvundet kobber langs Kafue-floden i Zambia. Floden løber gennem to nationalparker og forsyner byerne langs den med vand. Minedriften har medført store syre- og kemikalieudslip, der har forurenet vandet og gjort både landjorden og dens beboere syge.

[Citat1]

Sagen spiller en afgørende rolle

Selvom FN’s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsførelse siger, at internationale virksomheder har et ansvar for datterselskabers miljøforurening og menneskerettighedsovertrædelser, kan der være mange barrierer, der gør det svært at holde firmaerne juridisk ansvarlige.

Det fortæller Marilyn Croser, direktør hos CORE, en sammenslutning af organisationer med fokus på virksomheders samfundsansvar. Netop derfor er sagen mod Vedanta Resources noget særligt:

“Denne sag spiller en afgørende rolle for udviklingen af moderselskabers ansvar for menneskerettigheder og miljøskade”, siger hun til The Guardian.

Whistleblower forudser miljøkatastrofe

I 2015 kunne BBC efter et besøg i området fortælle om ildelugtende, orange drikkevand og landjord, hvor ingen afgrøder kunne gro. Samtidig fik mediet adgang til lækkede dokumenter, der afslørede mineselskabets forurening af floden. En anonym whistleblower fra selskabet fortalte til BBC:

[Boks1]

“Jeg forudser en miljøkatastrofe. Folks liv vil blive ødelagt. Jeg har besluttet at stå frem, fordi jeg ikke længere kan være en del af ødelæggelserne. Den kommende generation vil ikke have pæne ord at sige om os.”

Nu er det op til den britiske højesteret at afgøre, om mineselskabet skal stå til ansvar for de ødelæggelser, de anklages for at have forårsaget mennesker og miljø.

Vedanta Resources har flere gange appelleret om at få den igangværende sag flyttet til Zambia, men indtil videre har retten i Storbritannien afvist med den begrundelse, at økonomiske interesser i Zambia muligvis vil hindre, at sagen bliver håndteret retfærdigt.

På negativ-lister i Danmark

Vedanta Resources er et af verdens største mineselskaber og har hovedkvarter i London. Selskabets udvinding af råmaterialer som olie, sølv og kobber har flere gange ført til konflikter, hvor selskabet er blevet anklaget for miljøforurening og overtrædelser af menneskerettigheder.

Konflikterne med Vedanta Resources har fået utallige organisationer og myndigheder til at udtale sig kritisk og trække sin økonomiske støtte til Vedanta Resources. I Danmark er selskabet på en såkaldt negativ-liste hos flere pensionsselskaber og kommuner, som anser det for etisk uforsvarligt at investere penge i mineselskabet.

Advokatfirmaet Leigh Day, som fører sagen, behandler flere andre sager, hvor borgere i udviklingslande er blevet krænket af datterselskaber til internationale virksomheder. Firmaet repræsenterer blandt andet 200 kenyanske arbejdere, der søger om erstatning fra koncernen Unilever efter voldelige overfald i arbejdstiden, samt 40.000 nigerianske arbejdere, der lægger sag an mod Shell for at forurene floden Niger.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down