Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

1800 zambieres sag mod minegigant kan give virksomheder større samfundsansvar

I sidste uge blev zambiske borgeres opråb hørt i en retssag mod Vedanta Resources, et af verdens største mineselskaber. Selskabet anklages for at forurene jord og drikkevand, og retssagens udfald kan ifølge CSR-eksperter få betydning for fremtidige sager.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

Retssagen har været tre år undervejs, men i sidste uge blev 1826 zambiske borgere, der er repræsenteret af det humanitære advokatfirma Leigh Day, endelig hørt i en sag mod mineselskabet Vedanta Resources. Sagen kan komme til at ændre retspraksis på området.

“Sagen markerer en tydelig tendens mod at udvikle globale virksomheders forpligtelser over for menneskerettigheder, og kan åbne dørene for mange flere lignende sager”, siger Lise Smit og Gabrielle Holly, CSR-eksperter, i en artikel til det uafhængige vidensnetværk, Ethical Corporation.

Vedanta Resources’ datterselskab, KCM, har i 12 år udvundet kobber langs Kafue-floden i Zambia. Floden løber gennem to nationalparker og forsyner byerne langs den med vand. Minedriften har medført store syre- og kemikalieudslip, der har forurenet vandet og gjort både landjorden og dens beboere syge.

Jeg forudser en miljøkatastrofe. Folks liv vil blive ødelagt. Jeg har besluttet at stå frem, fordi jeg ikke længere kan være en del af ødelæggelserne.

Anonym Whistleblower fra KCM, datterselskab til Vedanta Resources, 2015

Sagen spiller en afgørende rolle

Selvom FN’s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsførelse siger, at internationale virksomheder har et ansvar for datterselskabers miljøforurening og menneskerettighedsovertrædelser, kan der være mange barrierer, der gør det svært at holde firmaerne juridisk ansvarlige.

Det fortæller Marilyn Croser, direktør hos CORE, en sammenslutning af organisationer med fokus på virksomheders samfundsansvar. Netop derfor er sagen mod Vedanta Resources noget særligt:

“Denne sag spiller en afgørende rolle for udviklingen af moderselskabers ansvar for menneskerettigheder og miljøskade”, siger hun til The Guardian.

Whistleblower forudser miljøkatastrofe

I 2015 kunne BBC efter et besøg i området fortælle om ildelugtende, orange drikkevand og landjord, hvor ingen afgrøder kunne gro. Samtidig fik mediet adgang til lækkede dokumenter, der afslørede mineselskabets forurening af floden. En anonym whistleblower fra selskabet fortalte til BBC:

“Jeg forudser en miljøkatastrofe. Folks liv vil blive ødelagt. Jeg har besluttet at stå frem, fordi jeg ikke længere kan være en del af ødelæggelserne. Den kommende generation vil ikke have pæne ord at sige om os.”

Nu er det op til den britiske højesteret at afgøre, om mineselskabet skal stå til ansvar for de ødelæggelser, de anklages for at have forårsaget mennesker og miljø.

Vedanta Resources har flere gange appelleret om at få den igangværende sag flyttet til Zambia, men indtil videre har retten i Storbritannien afvist med den begrundelse, at økonomiske interesser i Zambia muligvis vil hindre, at sagen bliver håndteret retfærdigt.

På negativ-lister i Danmark

Vedanta Resources er et af verdens største mineselskaber og har hovedkvarter i London. Selskabets udvinding af råmaterialer som olie, sølv og kobber har flere gange ført til konflikter, hvor selskabet er blevet anklaget for miljøforurening og overtrædelser af menneskerettigheder.

Konflikterne med Vedanta Resources har fået utallige organisationer og myndigheder til at udtale sig kritisk og trække sin økonomiske støtte til Vedanta Resources. I Danmark er selskabet på en såkaldt negativ-liste hos flere pensionsselskaber og kommuner, som anser det for etisk uforsvarligt at investere penge i mineselskabet.

Advokatfirmaet Leigh Day, som fører sagen, behandler flere andre sager, hvor borgere i udviklingslande er blevet krænket af datterselskaber til internationale virksomheder. Firmaet repræsenterer blandt andet 200 kenyanske arbejdere, der søger om erstatning fra koncernen Unilever efter voldelige overfald i arbejdstiden, samt 40.000 nigerianske arbejdere, der lægger sag an mod Shell for at forurene floden Niger.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.