17. maj '25Udvinding og minedrift

Råstofminister om dybhavsminedrift, Kvanefjeldet og jobs  

Lande i øst og vest vil have en bid af Grønlands undergrund – men det bliver ikke på bekostning af hverken miljø, uranlov eller anstændige jobs, lover råstofminister.

Gl 4
Eksperter advarer om dybhavsminedrift, mens USA's præsident kører på med udvinding af mineraler fra havbunden. Grønlands råstofminister hælder til et forbud.Foto: Ulrik Jantzen/Büro Jantzen
  1. For eller imod dybhavsminedrift? 900 forskere har erklæret, at de er imod dybhavsminedrift på grund af risici for havmiljø og dyrelivet, og 119  europaparlamentarikere har anmodet Norge om at stoppe efterforskning på havbunden. Flere lande er enige om en tænkepause, undtagen Trump, der trodser  FN’s Havretskonvention og FN-forhandlinger og vil opstarte minedrift på havbunden i internaitonalt farvand. Hvad mener du? 

“Det er det grønlandske parlament, der skal vedtage et forbud mod dybhavsminedrift, som vi jo ikke har i dag. Det er min opgave at lægge op til en beslutning, og jeg hælder til et nej. Det ved jeg, at fiskeriet er enig med mig i”.

“Vi har for lidt viden. Det er på det helt dybe hav, hvor vi ikke kender konsekvenserne, så jeg hælder til en modstand på linje med uranloven”.

  1. Mineindustrien og dens leverandører skaber arbejdspladser, men beskæftigelsen er høj. Hvordan vil du sikre gode jobs i mineindustrien til folk i Grønland? 

“Vi har en begrænset arbejdsstyrke i Grønland og må acceptere udefrakommende arbejdskraft, hvis vi skal vækste. Vi har jo ønsket, at så stor en andel af vores egen arbejdskraft som muligt er beskæftiget i turisme og fiskeriet, men det betyder jo, at der så er andre brancher, hvor der til enhver tid vil være meget udefrakommende arbejdskraft. Minedrift er et af de områder, hvor det giver rigtig god mening, for det er ofte langt uden for byerne”.

“Vi ønsker selvfølgelig også lokal arbejdskraft i mineindustrien, både som borebisser og i højere stillinger, men det er ikke et mål i sig selv at sige, at vi skal have 100 mand i en mine, der er lokale. Det skal være 100 mand, hvor vi tjener mest, og vi får mest ud af det som samfund”.

“Et andet vigtigt succeskriterium er at se på underleverandørerne: At selskaberne bruger så mange lokale firmaer som muligt. For der har du arbejdskraft lokalt, der kan blive boende i deres by med deres familier og gå på arbejde for minen”.

  1. Kommer der skub i Kvanefjeldsprojektet, som lige nu er lukket pga af et uranforbud og en retssag til milliarder? 

“Ikke, som landet ligger lige nu. Så længe uran-loven består, så kan Kvanefjeldsprojektet ikke udvikle sig, og det vil ikke ændre sig under denne regering. Vi har været klare om, at vi er uenige i voldgiftssagen, men vi anerkender jo fuldt ud, at projektet har ret til at få deres sag prøvet ved en grønlandsk domstol”.

“Jeg bruger meget tid på at tale med investorer om den her sag. Minefolk ved godt, at der kan være politiske holdninger til de varer, de sælger, og der er også forbud mod uran i enkelte amerikanske og australske delstater, som jeg forstår det”. 

“I Grønland har uran været forbudt længere, end det har været tilladt. Da vi hjemtog området i 2010 var der nultolerance, og så var der en koalition, der kortvarigt havde det tilladt, og så kom der en lov, der forbød det igen. Derfor kan det heller ikke komme bag på selskabet, at der var en risiko”.