30. august 2018

Blev Nordea advaret af Bagmandspolitiet om hvidvask?

På et åbent samråd om hvidvaskning af penge og økonomisk kriminalitet skal erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) svare på, om Nordea har udvist “fornøden agtpågivenhed”.


Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg har kaldt erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om Nordeas medvirken til hvidvaskning af penge gennem veksling af valuta i 2011.

Det sker på baggrund af TV2-programmet ‘Operation X – Nordea og det store pengevaskeri’ der blev sendt d. 24. maj 2018. I programmet fremgår det, at Nordea, trods politiets advarsler, leverede over én milliard kroner til kriminelle vekselbureauer, hvoraf langt det meste blev leveret i form af 500-eurosedler.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er bedt om at redegøre for, om det er korrekt, at Nordea i 2011 blev advaret af bagmandspolitiet om, at især 500-euro-sedler anvendes i forbindelse med hvidvask og økonomisk kriminalitet, og om Nordea har udvist “fornøden agtpågivenhed”, som der står i indkaldelsen til samrådet.

Nye tiltag – virker de?

Nordea fortryder over for TV2, at de har handlet med 500-eurosedler.

“Set i bakspejlet ville vi ønske, at vi havde stoppet handlen med 500-eurosedler tidligere. Det er vi kede af ikke at have gjort. Det er vigtigt for os at understrege, at vi i Nordea tager vores ansvar meget alvorligt, og at vi nu ser denne form for forretning som noget, der hører fortiden til”, skriver banken i et svar til TV2.

I juni 2017 blev der indført nye tiltag rettet mod vekselbureauerne, og på samrådet skal ministeren give en status på, hvordan Finanstilsynet anvender dem.

Rasmus Jarlov skal oplyse, hvad der er gjort for at underrette banker og valutavekslingsvirksomheder om, at der bør “udvises agtpågivenhed over for 500-euro-sedler og forbindelsen til potentiel kriminalitet”.

Derudover skal ministeren svare på, hvad regeringen vil gøre for at komme hvidvask via valutavekslingsvirksomheder til livs.

Flere samråd om hvidvaskning hos banker

Nordea er ikke den eneste bank, som giver anledning til samråd med erhvervsministeren. I juni måtte Rasmus Jarlov (K) i samråd om den hvidvask af milliarder af euro og dollar, der har fundet sted i Danske Banks filial i Estland, en sag som Berlingske har afsløret.

På samrådet fremhævede Jarlov, at Finanstilsynet har vurderet, at ledelsen i Danske Bank ikke kan straffes, fordi hvidvaskningen fandt sted på et tidspunkt, hvor lovgivningen var mindre skrap end i dag, skriver TV2 nyhederne.

Det har imidlertid ikke stillet SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen til at indkalde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et nyt samråd om sagen, hvor hun kræver svar på, om Bagmandspolitiet undersøger sagen. Datoen for det samråd ligger endnu ikke fast.

Samrådet finder sted d. 25. september kl. 10.30 er åbent for alle, men tilmelding er nødvendigt, også for pressen, og der er et begrænset antal pladser. Tilmelding, som sker med udgangspunkt i først-til-mølle-princippet, skal ske senest kl. 11 dagen inden, samrådet bliver afholdt. Samrådet foregår i Folketinget.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down