Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Blev Nordea advaret af Bagmandspolitiet om hvidvask?

På et åbent samråd om hvidvaskning af penge og økonomisk kriminalitet skal erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) svare på, om Nordea har udvist “fornøden agtpågivenhed”.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg har kaldt erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om Nordeas medvirken til hvidvaskning af penge gennem veksling af valuta i 2011.

Det sker på baggrund af TV2-programmet ‘Operation X – Nordea og det store pengevaskeri’ der blev sendt d. 24. maj 2018. I programmet fremgår det, at Nordea, trods politiets advarsler, leverede over én milliard kroner til kriminelle vekselbureauer, hvoraf langt det meste blev leveret i form af 500-eurosedler.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er bedt om at redegøre for, om det er korrekt, at Nordea i 2011 blev advaret af bagmandspolitiet om, at især 500-euro-sedler anvendes i forbindelse med hvidvask og økonomisk kriminalitet, og om Nordea har udvist “fornøden agtpågivenhed”, som der står i indkaldelsen til samrådet.

Nye tiltag – virker de?

Nordea fortryder over for TV2, at de har handlet med 500-eurosedler.

“Set i bakspejlet ville vi ønske, at vi havde stoppet handlen med 500-eurosedler tidligere. Det er vi kede af ikke at have gjort. Det er vigtigt for os at understrege, at vi i Nordea tager vores ansvar meget alvorligt, og at vi nu ser denne form for forretning som noget, der hører fortiden til”, skriver banken i et svar til TV2.

I juni 2017 blev der indført nye tiltag rettet mod vekselbureauerne, og på samrådet skal ministeren give en status på, hvordan Finanstilsynet anvender dem.

Rasmus Jarlov skal oplyse, hvad der er gjort for at underrette banker og valutavekslingsvirksomheder om, at der bør “udvises agtpågivenhed over for 500-euro-sedler og forbindelsen til potentiel kriminalitet”.

Derudover skal ministeren svare på, hvad regeringen vil gøre for at komme hvidvask via valutavekslingsvirksomheder til livs.

Flere samråd om hvidvaskning hos banker

Nordea er ikke den eneste bank, som giver anledning til samråd med erhvervsministeren. I juni måtte Rasmus Jarlov (K) i samråd om den hvidvask af milliarder af euro og dollar, der har fundet sted i Danske Banks filial i Estland, en sag som Berlingske har afsløret.

På samrådet fremhævede Jarlov, at Finanstilsynet har vurderet, at ledelsen i Danske Bank ikke kan straffes, fordi hvidvaskningen fandt sted på et tidspunkt, hvor lovgivningen var mindre skrap end i dag, skriver TV2 nyhederne.

Det har imidlertid ikke stillet SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen til at indkalde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et nyt samråd om sagen, hvor hun kræver svar på, om Bagmandspolitiet undersøger sagen. Datoen for det samråd ligger endnu ikke fast.

Samrådet finder sted d. 25. september kl. 10.30 er åbent for alle, men tilmelding er nødvendigt, også for pressen, og der er et begrænset antal pladser. Tilmelding, som sker med udgangspunkt i først-til-mølle-princippet, skal ske senest kl. 11 dagen inden, samrådet bliver afholdt. Samrådet foregår i Folketinget.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.