Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

ATP frifinder sig selv

På baggrund af Danwatchs seneste undersøgelse har Danmarks største pensionskasse ATP undersøgt og frifundet deres egne investeringer i virksomheder med aktiviteter i bosættelser. Ikke godt nok, mener ekspert.
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Investeringer i virksomheder med aktiviteter på besat land kræver en omfattende risikovurdering. Dét er vedtaget af FN og bredt anerkendt, også af Danmarks største pensionsselskab, ATP, som har investeringer for 4,1 millioner kroner i amerikanske The Priceline Group, der ejer booking.com, og 2,8 millioner kroner i den tyske industrigigant Siemens.Det dokumenterer Danwatch i tredje udgave af undersøgelse “Forretning på forbudt land”, der viser, at 23 danske investorer har i alt 3 milliarder kroner i 34 israelske og internationale virksomheder med aktiviteter i eller omkring bosættelser.

ATP er Danmarks største investor men har alligevel færrest penge investeret i virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser.

På baggrund af Danwatchs undersøgelse har ATP nu undersøgt sig selv og konkluderer, at de to virksomheder ikke gør noget galt, og at ATP af samme grund ikke vil ændre noget.

Det overrasker professor i virksomheders samfundsansvar ved CBS, Andreas Rasche, der ikke mener, at ATP’s egen frifindelse lever op til internationale retningslinjer for virksomhedsansvar.

“FN’s retningslinjer kræver, at virksomheder, der opererer i konfliktområder, foretager en såkaldt ekstra grundig risikovurdering. Derfor ville jeg forvente, at en investor som ATP, der velvidende investerer i virksomheder, der har aktiviteter i eller forbindelser til aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder, i det mindste kræver information om virksomhedernes ekstra grundige risikovurdering,” siger han til Danwatch.

 

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

ATP frifinder Priceline og Siemens

I en mail til Danwatch forklarer Ole Buhl, leder af ATP’s afdeling for miljø og socialt ansvar, at ATP har undersøgt de to selskaber grundigt på baggrund af de nye oplysninger fra Danwatch.

Vi har selv undersøgt, hvor man kan booke hotelværelser via hjemmesiden booking.com. Vi har også undersøgt en bred række af andre hotelbooking-hjemmesider. Fælles for booking.com og andre hotelbooking-hjemmesider er, at det er muligt at bestille hoteller i bosættelser på den af Israel besatte Vestbred,” forklarer han.

Booking.com er ejet af amerikanske The Priceline Group, som ATP har investeret 4,1 millioner kroner i. Booking.com udbyder hoteller og værelser i ulovlige bosættelser på det besatte Vestbredden.

“Vi har endvidere undersøgt på booking.com om det kan lade sig gøre at bestille hotelværelser i den palæstinensiske del af Vestbred  – hvilket også er muligt. Vi har ikke planer om at foretage yderligere undersøgelser eller tage kontakt til Priceline på grundlag af disse informationer,” forklarer Ole Buhl til Danwatch.

Om Siemens siger Ole Buhl, at ATP har været i løbende dialog på baggrund af Danwatchs research. Danwatch har også selv har løbende givet Siemens mulighed for at kommentere, og mange af deres kommentarer og rettelser er blevet inkluderet.

“Siemens fortalte os, at det er korrekt, at de har bidraget med et trafikledelsessystem designet til at styre trafikken i trængselstider på en miljøoptimerende vis. På baggrund af disse oplysninger har vi heller ikke fundet grundlag for at foretage os yderligere på nuværende tidspunkt,” siger Ole Buhl.

The Priceline Group (USA)

Booking.com er ejet af The Priceline Group Inc., som udbyder rejser og andre relaterede tjenester. Booking.com udbyder hoteller og værelser i ulovlige bosættelser på det besatte Vestbredden, blandt andet Tekoa Lodge i Tekoa, Nof Canaan i Kfar Adumim, Almog Kibbutz Hotel, Kalia Kibbutz Hotel, Metsoke Dragot Hotel, Hasmonean Room Apartment i Modi’in Illit og Nofei Yarden i Mitzpe Yeriho. Danwatch har kontaktet Priceline Group men har ikke fået svar. Priceline Group har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

Sandsynlige krænkelser

Andreas Rasche, professor ved CBS, vurderer på baggrund af ATP’s forklaring om egen undersøgelse, at ATP burde presse på for en ekstra grundig risikovurdering fra begge selskaber.

“Fra mit perspektiv er det sandsynligt, at en række menneskerettigheder kan være negativt påvirket af de to virksomheder. Begge virksomheder forårsager ikke nødvendigvis direkte krænkelser, men de kan nemt bidrage til dem,” siger han.

“Det er ikke kun min holdning. FN’s Menneskerettighedsråd har officielt fordømt israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder,” siger han.

Øverste ledelse måske ikke inkluderet

FN anbefaler, at virksomhedens øverste ledelse bliver inkluderet i beslutninger om virksomhedsansvar i konfliktområder som de besatte palæstinensiske områder. Derfor havde Danwatch også spurgt ATP, om den øverste ledelse er blevet inkluderet i beslutningen om at fortsætte investeringerne i The Priceline Group og Siemens. Det har ATP dog ikke ønsket at svare på.

Ifølge professor Andreas Rasch er det meget vigtigt at inkludere den øverste ledelse.

“Det er ekstremt vitalt. FN’s retningslinjer siger direkte, at systematisk håndtering af menneskerettighedsansvar kun kan ske med opbakning fra den øverste ledelse, og det inkluderer opbakning fra bestyrelsen, eftersom det er bestyrelsen, der har ansvaret for risikohåndtering. Ekstra grundig risikovurdering kræver, at bestyrelsen er informeret om relevante risici,” forklarer professor Andreas Rasch.

Siemens (Tyskland)

Siemens AG er en tysk industrikoncern specialiseret indenfor energi, industri, sundhedspleje og infrastruktur. I 2000 blev Siemens Israel Ltdetableret og siden har virksomheden gennemført indkøb og investeringsaktiviteter for mere 1 milliard euro i Israel. På det besatte Vestbredden har Siemens installeret trafikale kontrolsystemer som en del af israelsk infrastruktur, som palæstinensere nægtes adgang til, bl.a. road 5 og 443, samt indgangen til industrizonen Mishor Adumim på road 1. Siemens forklarer over for Danwatch december 2016, at de ikke har installeret noget på road 5 og 443 de seneste 10 år. Siemens har derudover i 2009-2011 leveret 108 togvogne til Israel Railways, der siden 2001 har arbejdet på udviklingen af en ny højhastihedslinje mellem Tel Aviv og Jerusalem, som skærer ind over det besatte Vestbredden. Deutsche Bahn valgte af samme årsag at trække sig fra projektet i 2011. Ifølge Siemens vil deres tog ikke køre på A1 grundet tekniske specifikationer. Imidlertid har Siemens i september 2016 afgivet et bud på et udbud fra Israel Railways om 330 dobbeltdækker elektriske vogne til A1 linjen, som er sat til at åbne i april 2018. Dette bud er ikke afgjort endnu. I 2015 placerede Siemens også et bud på et udbud fra Israel Railways om elektrificeringen af 420 km jernbanespor inklusiv A1. Siemens vandt ikke udbuddet.

Manglende åbenhed

Efter udgivelsen af Danwatchs undersøgelse afslørede Børsen, at ATP kun offentliggør ca. syv procent af pensionskassens samlede udenlandske aktieeksponering, og at ATP’s egne etiske retningslinjer ikke gælder for de resterende 93 procent. Det fik Socialdemokraterne og de Radikale til at kræve både mere åbenhed hos ATP, og at pensionskæmpen efterlever etisk investeringspolitik i alle typer investeringer.

Danwatch har spurgt ATP om en liste over deres samlede udenlandske aktieeksponering, men det ønsker ATP ikke at udlevere. Ole Buhl forklarer til Danwatch, at der ikke er tale om aktier men indeksfutures:

“Når man investerer i en indeksfuture har man hverken direkte eller indirekte nogen investeringer i de selskaber, som indgår i det indeks, som futuren er baseret på. Altså har vi hverken direkte eller indirekte noget ejerskab af nogen af selskaberne. Der sker heller ikke kapitaltilførsel til selskaberne, fordi vi investerer i en indeksfuture,” siger han.

Dermed har Danwatch altså ingen mulighed for at undersøge, om ATP har finansielle bånd til flere virksomheder med aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.

Forespørgselsdebat

Ved publiceringen af Danwatchs undersøgelse udsendte en samlet opposition en fælles pressemeddelelse og opfordrede regeringen til at sørge for, at danske investeringer ikke støtter ulovlige bosættelser.

Næste skridt er en forespørgselsdebat i folketingssalen med Udenrigsminister Anders Samuelsen og Erhvervsminister Brian Mikkelsen. Dato er endnu ikke fastlagt.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.