Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Bank-gigant anklages for at svigte klimamål

OECD vil nu undersøge om hollandske ING Bank lever op til klimamålene i Paris-aftalen. Banken selv kalder sagen “forhastet” og “unødvendig”.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En af Europas største banker skal nu undersøges af OECD – Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling – i Holland for ikke at gøre nok for at mindske CO2 udledning fra deres investeringer og udlån.

Sagen er den første af sin slags i Holland, og organisationerne bag anklagen håber, at den kan bane vej for flere.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Ifølge de fire organisationer, som har indsendt klagen til OECD – Greenpeace, Oxfam, BankTrack og Friends of the Earth – har ING Bank overtrådt OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder.

Organisationerne anklager ING Bank for hverken at rapportere om eller reducere den CO2-udledning, som kommer fra de projekter og virksomheder, som banken finansierer.

Blandt ING Banks kunder er blandt andet det russiske kulfirma Suek, som banken i 2016 lånte 121 millioner amerikanske dollar til. Samme år lånte de omtrent 300 millioner euro til det hollandske kul – og gasfirma Uniper.

Klagen går yderligere på, at banken ikke i tilstrækkelig grad har forpligtet sig og engageret sig i at bidrage til målene, som er fastsat i den internationale klimaaftale der blev indgået  i Paris i 2015.

“Selvom ING rapporterer om sine egne drivhusgas-udledninger, rapporterer den ikke offentligt om sine indirekte udledninger gennem virksomheder og projekter verden over, og har ikke annonceret at ville gøre det”, står der i klagen.

ING Bank: “Vi kan ikke oplyse udledningstal”

Ifølge banken selv, er det netop dets finansiering, som har den største påvirkning på miljø og klima.

“ING har været klimaneutral siden 2007, men det er ikke nok at kigge indad – vi ved, at den største indvirkning ligger i vores finansiering”, skriver banken på sin hjemmeside.

De fire organisationer skal dog ikke forvente at tallene at vide for, hvor meget CO2 udledning, bankens investeringer fører med sig.

Har I planer om at offentliggøre CO2-udledningen, der stammer fra finansiering- hvornår?

“Vi arbejder på det. Tidligere har vi lavet et pilot-projekt, som vi publicerede i vores årsrapport. Men, manglen på pålidelig og sammenlignelig data fra virksomheder, inklusiv vores kunder, gør dette ekstremt svært. Men vi ønsker at måle dette og også rapportere om det”, skriver pressemedarbejder Carolien van der Giessen til Danwatch.

Har I planer om at fastsætte mål for CO2-udledningen?

“Det er bestemt noget, vi kigger på, men før vi er i stand til at sætte nogle målsætninger må vi først og fremmest have målinger,” skriver Carolien van der Giessen og henviser til, at der mangler en “pålidelig metodologi og data”.

Er I enige i, at banken overtræder OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder?

“Vi er ikke enige, og der er ingen internationale banker, som er i stand til at skaffe den data og gennemsigtighed, som ngo’erne efterspørger. Men vi vil det samme. Derfor har vi udtalt, at klagen er unødvendig og forhastet.”

“Klagen er unødvendig, fordi vi stræber efter samme ting: at offentliggøre CO2 udledningen af vores portfolio. Forhastet, fordi der ikke er data eller metodologi, som muliggør det for banken. Vi leder internt og eksternt efter initiativer til at løse det.

Første sag af slagsen

Det er første gang, at den hollandske mæglings- og klageinstitution for brud på OECD’s retningslinjer for multinatonale virksomheder har accepteret at undersøge en sag vedrørende klimaforandringer.

De fire organisationer, som har indsendt klagen håber at sagen kan føre flere lignende sager med sig, hvor virksomheder holdes ansvarlige for klimapåvirkninger.

“Ingen virksomhed burde kunne slippe afsted med at finansiere klimadestruktion. Denne sag bør tjene til at accelerere den uundgåelige overgang fra fossile brændstoffer.  For at være ansvarlig må virksomheder rapportere på udledninger og klima-risici, ellers vil de blive mødt af undersøgelser og retssager”, udtaler Kim Schoppink, kampagnearbejder i Greenpeace, i en fælles pressemeddelelse.

Mæglings- og klageinstitutionen, som i Holland hedder National Contact Point (NCP), vil i første omgang indkalde parterne til et dialogmøde. NCP kan ikke udstede bøder eller andre sanktioner.

Hvis NCP’s undersøgelse kommer frem til, at banken har overtrådt OECD’s retningslinjer, kan den lave et statement, som kan få konsekvenser. Det forklarer Joseph Wilde, som er rådgiver for NCP og koordinator for OECD Watch.

“Så kan den hollandske regering trække sin støtte fra banken, fjerne eksportkreditter eller udelukke dem fra offentlige indkøbsaftaler”, siger Joseph Wilde.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.