Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Brasilien er blevet sprøjtemidlernes Mekka

Den brasilianske regering har godkendt mere end 1200 sprøjtemidler, heriblandt 193 som indeholder kemikalier, der er forbudt i EU. Det viser en ny Greenpeace-undersøgelse
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Brasilien er blevet kemikalie-producenternes nye Slaraffenland. Det viser en stor undersøgelse, som det Greenpeace-finansierede medie Unearthed og den britiske avis The Guardian netop har udgivet.

De sidste tre år har Brasiliens regering godkendt mere end 1200 forskellige insekt- og ukrudtsmidler, som anvendes i landbruget. Heraf 193, som er forbudt i EU.

Undersøgelsen bygger på officielle data fra de brasilianske myndigheder og EU og viser bla., at en række kemikalieproducenter har fået godkendt sprøjtemidler, der er forbudt i deres egne hjemlande. Det gælder bla. de tyske firmaer Helm og BASF samt det kinesiske firma Adama.

 

Supergiftige stoffer

Mere end halvdelen af de produkter, der er blevet godkendt af de brasilianske myndigheder siden 2016, indeholder stoffer, som myndigheder verden over betegner som skadelige for mennesker. Blandt dem er chlorpyrifos, som netop er blevet forbudt i EU, bla. takket være en artikelserie udgivet af Danwatch og flere internationale medier.
I alt er mere end 600 af de godkendte stoffer i Brasilien på den sorte liste hos den britiske NGO Pesticide Action Network.

Organisationen har opbygget en liste over stoffer, som myndigheder verden over har vurderet er farlige.

På listen finder man en lang række stoffer, der er akut giftige for mennesker, kræftfremkaldende, giver fosterskader eller genskader, er hormonforstyrrende eller skader miljøet, fordi de ophobes i fødekæden.

Sidste år udgav menneskeretsorganisationen Human Rights Watch en rapport, der viste, hvor lokalbefolkningen i nogle af Brasiliens landdistrikter er blevet forgiftet af farlige sprøjtemidler, som anvendes i deres område.

Nye lempelser på vej

Ifølge Unearthed skyldes den brasilianske imødekommenhed bla., at både den tidligere regeringsleder Michael Temer og den nuværende præsident Jair Bolsonaro har tætte forbindelser til Brasiliens magtfulde landbrugslobby.

Alene det første år, efter den højreradikale Bolsonaro kom til magten, steg antallet af godkendte sprøjtemidler med 46 procent, skriver Unearthed.

Alligevel har Brasiliens landbrugsminister Teresa Christian fremlagt et lovforslag, der vil lempe reglerne for anvendelsen af sprøjtemidler yderligere, skriver Unearthed.

Ifølge forslaget vil det fremover udelukkende være landbrugsministeriet, der skal godkende nye sprøjtemidler i stedet for som nu, hvor også styrelser under Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet er involveret. Loven ventes vedtaget i løbet af 2020.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.