7. februar 2020

Brasilien er blevet sprøjtemidlernes Mekka

Den brasilianske regering har godkendt mere end 1200 sprøjtemidler, heriblandt 193 som indeholder kemikalier, der er forbudt i EU. Det viser en ny Greenpeace-undersøgelse

Brasilien er det land i verden, der køber flest sprøjtemidler Foto: Greenpeace

Brasilien er blevet kemikalie-producenternes nye Slaraffenland. Det viser en stor undersøgelse, som det Greenpeace-finansierede medie Unearthed og den britiske avis The Guardian netop har udgivet.

De sidste tre år har Brasiliens regering godkendt mere end 1200 forskellige insekt- og ukrudtsmidler, som anvendes i landbruget. Heraf 193, som er forbudt i EU.

Undersøgelsen bygger på officielle data fra de brasilianske myndigheder og EU og viser bla., at en række kemikalieproducenter har fået godkendt sprøjtemidler, der er forbudt i deres egne hjemlande. Det gælder bla. de tyske firmaer Helm og BASF samt det kinesiske firma Adama.

 

Supergiftige stoffer

Mere end halvdelen af de produkter, der er blevet godkendt af de brasilianske myndigheder siden 2016, indeholder stoffer, som myndigheder verden over betegner som skadelige for mennesker. Blandt dem er chlorpyrifos, som netop er blevet forbudt i EU, bla. takket være en artikelserie udgivet af Danwatch og flere internationale medier.
I alt er mere end 600 af de godkendte stoffer i Brasilien på den sorte liste hos den britiske NGO Pesticide Action Network.

Organisationen har opbygget en liste over stoffer, som myndigheder verden over har vurderet er farlige.

På listen finder man en lang række stoffer, der er akut giftige for mennesker, kræftfremkaldende, giver fosterskader eller genskader, er hormonforstyrrende eller skader miljøet, fordi de ophobes i fødekæden.

Sidste år udgav menneskeretsorganisationen Human Rights Watch en rapport, der viste, hvor lokalbefolkningen i nogle af Brasiliens landdistrikter er blevet forgiftet af farlige sprøjtemidler, som anvendes i deres område.

Nye lempelser på vej

Ifølge Unearthed skyldes den brasilianske imødekommenhed bla., at både den tidligere regeringsleder Michael Temer og den nuværende præsident Jair Bolsonaro har tætte forbindelser til Brasiliens magtfulde landbrugslobby.

Alene det første år, efter den højreradikale Bolsonaro kom til magten, steg antallet af godkendte sprøjtemidler med 46 procent, skriver Unearthed.

Alligevel har Brasiliens landbrugsminister Teresa Christian fremlagt et lovforslag, der vil lempe reglerne for anvendelsen af sprøjtemidler yderligere, skriver Unearthed.

Ifølge forslaget vil det fremover udelukkende være landbrugsministeriet, der skal godkende nye sprøjtemidler i stedet for som nu, hvor også styrelser under Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet er involveret. Loven ventes vedtaget i løbet af 2020.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram