Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danmark har et ansvar for afviste asylansøgeres data

Når en asylansøger afvises i Europa og sendes tilbage til deres hjemland, så sendes deres biometriske data ofte med, hvilket risikerer at udsætte flygtninge for yderligere risici, hvis oplysningerne falder i de forkerte hænder. Den praksis bør genovervejes, siger eksperter.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Charlotte Aagaard

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Når de danske myndigheder sender afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande og derved udleverer indsamlet biometrisk data til lande, der ikke har samme databeskyttelse som EU, så risikerer flygtningene at blive udsat for fare.

I 2017 hjemsendte Danmark således 58 afviste asylansøgere til Afghanistan, 74 asylansøgere til Irak og 57 til Iran, viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

Danmark må gerne dele biometrisk data for afviste asylansøgere med tredjelande, hvis datasikkerheden er på samme niveau som i EU eller der på anden måde kan stilles garanti. Myndighederne i de europæiske lande skal gennem såkaldte konsekvensanalyser for tredjelandet vurdere, hvorvidt det er sikkert at udlevere biometrisk data. Danwatch har bedt om indsigt i konsekvensanalyser for et antal tredjelande, men har ikke fået svar.

Lande som Afghanistan er problematiske, forklarer ekspert i persondatabeskyttelse, Birgitte Kofod.

“Det er helt klart, at Afghanistan ikke er et sikkert tredjeland – og Afghanistan står slet ikke på EU’s positivliste”, siger Kofod.

Undtagelser for sikkerhed

Når det på trods af reglerne alligevel kan lade sig at gøre at sende data til usikre lande som Afghanistan, Somalia og Libyen er det, fordi GDPR-reglerne indeholder en række vigtige undtagelser. F.eks. må man dele følsom data, hvis det sker “af hensyn til vigtige samfundsinteresser”.

“Hvis afviste asylansøgere bliver forfulgt efter ankomst til hjemlandet, som resultat af deling af biometrisk data, så bør det have konsekvenser for Danmarks og EU’s praksis af hjemsendelse af afviste asylansøgere”.

Ann-Charlotte Nygård, afdelingschef i EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder

“Selvom der er nogle undtagelser i GDPR-reglerne, skal myndighederne først afveje fordele og ulemper samt kunne dokumentere, at det er nødvendigt at dele data med andre lande. Desuden skal de bevise, at de har beskyttet den udsendte asylsøger bedst muligt,” siger Birgitte Kofod.

Praksis bør genovervejes

Der er endnu ikke kendte tilfælde af hjemsendte asylansøgere, som er kommet i problemer på grund af deling af biometrisk data. Men ifølge eksperterne er der grund til at være opmærksom på, at der kan være fremtidige konsekvenser af EUs og dermed også Danmarks praksis med at dele personfølsom data med usikre lande.

“De danske myndigheder er i risikovurderingen nødt til at tage højde for, at der kan være en risiko for, at oprørsgrupper får adgang til biometrisk udstyr eller officielle databaser”, siger Birgitte Kofod.

“Danmark har et ansvar, hvis de biometrisk data bliver misbrugt eller falder i hænderne på f.eks. oprørsgrupper som Taliban eller al-Shabaab, fordi vi har sendt data til et tredjeland uden at sikre os, at databeskyttelsen er i orden”.

Ann-Charlotte Nygård, der er afdelingschef i EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder, anbefaler at den nuværende praksis bør ændres, såfremt der kommer eksempler på, at de hjemvendte asylansøgeres sikkerhed sættes i fare.

“Hvis afviste asylansøgere bliver forfulgt efter ankomst til hjemlandet, som resultat af deling af biometrisk data, så bør det have konsekvenser for Danmarks og EU’s praksis af hjemsendelse af afviste asylansøgere”, siger hun.

Hun får opbakning fra Thomas Gammeltoft-Hansen, professor i migration og flygtningeret ved Københavns Universitet:

“Hvis oprørsgrupper, som Taliban eller al-Shabaab, bruger biometri til at identificere folk, så er der konkrete hensyn at tage i vurderingen af en asylsag”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.