3. september 2024Investering

Danske pensionskasser investerer millioner i amerikanske fængsler, der anklages for tvangsarbejde

Private fængsler i USA anklages for tvangsarbejde blandt de indsatte. Tre danske pensionskasser har tilsammen investeret ti millioner i de to fængsler, mens én trækker deres investering.

22 Dju 20190606 Estancia Loving 200 1 Scaled Kopi
Migranter, der drømmer om et bedre liv i USA, er i mange år endt bag tremmer i private fængsler. Anklager om tvangsarbejde og ulovlig isolation får nu én af tre pensionskasser til at trække deres investering.Don J. Usner/Searchlight New Mexico

Ingen mad eller vand før du arbejder, og arbejdet får du ikke løn for. Sådan er forretningsmodellen ifølge kritikere for kæder af fængsler i USA, CoreCivic og GEO Group, hvor de indsatte er helt almindelige mennesker med børn, som er flygtet over grænsen til USA. 

Kritikken af CoreCivic og GEO Group har lydt i årevis, men en helt ny klage fra 28. august til en statslig klageinstitution i Schweiz får nu et dansk pensionsselskab til at droppe sine investeringer. Klageinstitutionen, der hedder NCP, håndterer klager over virksomheders overtrædelse af OECD’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd. 

Tre ngo’er står bag den schweiziske klage over flere magtfulde banker, herunder Barclays, HSBC, UBS Group og Swiss National Bank, som har det til fælles, at de har investeret betydelige millioner i de to fængsler. Klagen til NCP kan ikke udløse en straf over investorerne, men fra tidligere sager har det vist sig, at omdømmet kan lide alvorlig skade ved at fortsætte investeringer på trods af en anbefaling fra NCP, fordi andre investorer flygter.

  • De fleste OECD-lande har en mæglings- og klageinstitution, National Contact Point (NCP), hvor klager over virksomheder, der handler i strid med OECD’s retningslinjer for etisk virksomhedsadfærd, det kan handle om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø, klima og antikorruption. Sager, der ikke nødvendigvis kan komme for en national domstol, fordi den ansvarlige virksomhed ligger i et andet land.
  • I Danmark hedder kontoret NCP-Danmark, og eksperterne i kontoret har bl.a. håndteret klager over Mærsk fra 337 ansatte på en havneterminal i Cameroun.

Men de internationale banker er ikke de eneste, der har købt aktier og obligationer i de kontroversielle fængsler. Et opslag i databasen, Pensionsmaskinen på danwatch.dk, viser, at de tre pensionskasser, PensionDanmark, Velliv og Pensam tilsammen har investeret ti millioner kroner i fængslerne.

Flere år med brud på menneskerettighederne 

Allerede i 2020 afslørede Danwatch, at danske pensionskasser investerede millioner af kroner i to private fængsler, som i årevis har været anklaget af organisationer som Human Rights Watch for brud på menneskerettighederne. 

Dengang sagde David C. Fathi, direktør for programmet for forbedring af forholdene i USA’s fængsler i American Civil Liberties Union, til Danwatch:

“Det her er en industri, som skaber profit på at holde folk indespærret under elendige forhold. Det er en industri, som muliggør, at USA er det land i verden, hvor den største andel af befolkningen sidder bag tremmer”.

Dengang trak PKA deres investeringer, men i dag er tre pensionskasser stadig aktive. Den største investor med fem millioner kroner i aktier og obligationer er PensionDanmark.

Den næststørste danske investor med knap tre millioner kroner i CoreCivic er Pensam, og endelig har pensionskassen Velliv investeret knap to millioner kroner i begge fængsler.       

Hvem er de to private fængsler?

  • Geo Group driver 100 fængsler, flest i USA, men også i Australien, Storbritannien og Sydafrika. Missionen er ifølge Geo Group selv “at levere høj-effektive fængsler, rehabilitering til samfundet og elektroniske overvågningstjenester”.
  • CoreCivic driver 93 fængsler i USA, hvor de i samarbejde med grænsepolitiet, U.S. Marshals Service og Immigration and Customs Enforcement (ICE) “sikrer miljøer, hvor tilbageholdte personer midlertidigt kan opholde sig, mens de gennemgår deres juridiske sagsbehandling”, står der på CoreCivics hjemmeside
  • Siden 2014 har CoreCivic hjulpet 43.000 tilbageholdte migranter med at opnå studentereksamen og “meningsfyldte jobs”. 

Meningsfuldt eller ulovligt arbejde? 

CoreCivic og GEO Group reklamerer på deres hjemmesider for “rehabilitering” og uddannelse af migranterne. Eksempelvis skriver CoreCivic, at de siden 2014 har hjulpet 43.000 tilbageholdte immigranter med at opnå studentereksamen og “meningsfyldte jobs”.  

Virkeligheden bag de meningsfyldte jobs er ifølge de tre ngo’er, som har klaget på vegne af tusindvis af immigranter, dog en helt anden. Ifølge klagen til NCP i Schweiz bliver immigranterne tilbageholdt i måneder uden viden om deres immigrationssag. 

De bliver tvunget til at arbejde uden løn, og hvis de nægter, bliver de sat i isolation uden mad og vand. Det hævder tre ngo’er BankTrack, Coalition for Immigrant Freedom og Worth Rises, som har indsamlet vidnesbyrd og ført sager på vegne af immigranterne. 

I november 2022 afslørede det undersøgende medie Searchlight, at immigranter blev tilbageholdt i et fængsel med mug og afføring på væggene. Immigranterne, der ventede på afklaring i deres sager om opholdstilladelse i USA, sov på cementgulvet og blev tilbageholdt i isolation i dagevis. 

I august 2023 indgik ni migranter fra Cuba og Guatemala et forlig med CoreCivic. De ni migranter var i 2020 flygtet til USA, tilbageholdt under Covid19 i et fængsel i New Mexico, hvor de blev sprøjtet med peberspray efter en fredelig demonstration. Derefter blev immigranterne låst inde i dagevis, mens pebersprayen sad i huden.

FAKTA

Sådan investeres dine pensionskroner i kontroversielle fængsler

Velliv, Pensam og PensionDanmark har tilsammen investeret for 10.221.407 kroner i de to fængsler.

Kilde: Pensionsmaskinen

Én trækker millionerne ud – de to andre bliver 

Danwatch har spurgt de tre danske pensionskasser, hvad de mener om NCP-klagen over de internationale bankers investeringer.

I Pensam tager chef for miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse, Mikael Bek, sagen “meget alvorligt” og oplyser, at Pensam trækker sin investering og sætter begge fængsler på selskabets eksklusionsliste:

“I forbindelse med klagen og den indledende vurdering fra NCP har vi besluttet at frasælge vores beholdning på 3,3 millioner kroner i CoreCivic og sætte CoreCivic og Geo Group på eksklusionslisten”.

I PensionDanmark afventer Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed NCP-institutionens afgørelse og skriver i en mail:

“Vi accepterer ikke tvangsarbejde og ser på anklagerne med stor alvor. Vi imødeser, at der foreligger en afgørelse, som vi kan følge op på over for selskaberne.”

I Velliv skriver chef for ansvarlige investeringer, Sandra Metoyer, i en mail, at “man er bevidst om udfordringer”, men at begge fængsler er i færd med at implementere en ny strategi: 

“Velliv har derfor aktuelt ikke til hensigt at frasælge vores investering i virksomhederne”.

Vi har spurgt formanden for den danske NCP, professor i erhvervsret på Københavns Universitet, Linda Nielsen, om sagen fra Schweiz får betydning for de danske pensionskasser, men hun siger, at “NCP Danmark kun kan udtale sig om sager, der er offentliggjort på NCP Danmarks hjemmeside”.