11. marts 2020

“Investeringer i den slags virksomheder kan jeg ikke stå inde for, hverken som lærer eller som menneske”

Efter Danwatchs afsløringer af, at danske pensionskasser investerer i kontroversielle private fængsler i USA har pensionsselskabet PKA trukket deres investeringer. Lærernes Pension har fortsat deres investeringer. Danwatch har besøgt en nordsjællandsk skole for at høre, hvad lærerne synes om det.


På Harløse Skole i Hillerød er lærerne overraskede. De har netop fundet ud af, at deres pension er investeret i et selskab, der anklages for omfattende brud på menneskerettighederne i amerikanske fængsler.

Danwatch afslørede fornyligt, at lærerorganisationernes pensionskasse, Lærernes Pension, investerer i CoreCivic, der driver private fængsler i USA under horrible forhold, dokumenteret af menneskerettighedsorganisationer. Efter Danwatchs undersøgelse trak pensionsselskabet PKA straks deres investering på 54 millioner kroner. Lærernes Pensionskasse har stadig investeret 7 millioner kroner.

Og for flere lærere på Harløse skole står den beslutning i kontrast til deres forventninger til pensionskassen.

“Jeg må indrømme, at det er meget overraskende for mig”, siger Rasmus Hougaard, der er lærer på skolen.

“Investeringer i sådanne virksomheder kan jeg ikke at stå inde for - hverken som lærer eller som menneske. Det tror jeg gælder for mange lærere, så det kan jeg slet ikke forstå, at de gør”.

“Man skal ikke overtræde menneskerettighederne”

Investeringerne i CoreCivic står i skærende kontrast til ordlyden i Lærernes Pensions etiske retningslinjer, der siger, at de ikke investerer i virksomheder som “via deres aktivitet understøtter krænkelser af menneskerettighederne”.

En anden lærer på skolen, Ida Obitz Simonsen, er “enormt skuffet” over sin pensionskasses beslutning.

Havde du forventet, at Lærernes Pension vil have investeret i et selskab som CoreCivic, når nu de har de etiske retningslinjer?

“Nej, jeg er faktisk enorm skuffet over det”, siger Ida Obitz Simonsen.

“Jeg har altid tænkt, at min pensionskasse investerede fornuftigt og i overensstemmelse med deres etiske retningslinjer. Jeg er meget skuffet og sur over investeringen i CoreCivic”.

Ifølge Danmarks Lærerforening er folkeskolelærere via deres overenskomst tvunget til at have deres pensionsordning i Lærernes Pension.

“Jeg har jo ingen muligheder for at trække mine penge ud. Derfor er jeg også lidt tvunget til at investere i noget, som jeg ikke etisk kan stå inde for”, fortsætter Ida Obitz Simonsen.

Charlotte Hansen, en tredje lærer på Harløse Skole, er enig med sine kolleger i, at Lærernes Pension skal trække deres investeringer ud af CoreCivic.

“Det kan kun gå for langsomt”, siger hun.

Man løber fra sit ansvar

Menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch anklager CoreCivic for fatal mangel på lægehjælp, der har resulteret i dødsfald samt tilfælde af tvangsarbejde blandt fængslede migranter.

Morten Malle, investeringsdirektør i Lærernes Pension, siger til Danwatch, at pensionskassen først trækker investeringen ud, når CoreCivic direkte dømmes for at krænke menneskerettigheder.

Det er lærerne ikke enige i.

“Jeg synes det virker som om, at man prøver at løbe fra sit ansvar, når man siger, at der skal være en dom. Når andre kan finde ud af at trække sig, burde vi også skynde os væk”, siger Rasmus Hougaard.

Tidligere lyttet til medlemmer

Lærernes Pension har før ændret investeringskurs på klimaområdet, da det i en undersøgelse viste sig, at deres investeringer ikke stemte overens med medlemmernes forventninger. Dengang udtalte investeringsdirektør i Lærernes Pension, Morten Malle til Information:

“Lærernes Pension vil ikke stille kapital til rådighed for nogen, der driver forretning på en måde, som medlemmerne ikke kan stå inde for”.

Som svar på kritikken sagde Morten Malle i P1 Orientering, at der sammenlignet med pensionskassens øvrige investeringer er tale om "et mindre beløb, som kun svarer til 50 kroner per lærer".

Beløbet er underordnet, mener Charlotte Hansen.

“Jeg synes, at det er irrelevant hvor mange penge det drejer sig om. Det handler jo om, at man ikke skal overtræde menneskerettighederne. Når der er dokumentation for det, vil jeg hverken give 50 kroner eller 25 øre til det. Det synes jeg ikke er okay”, siger Charlotte Hansen.

Ønsker solidaritet med andre lærere

I USA har særligt de amerikanske lærere presset på og fået amerikanske pensionskasser til at trække deres investeringer fra CoreCivic og lignende selskaber. Det samme har syv af landets største banker såsom Bank of America og Barclays.

Overrasker det dig, at Lærernes Pensions etiske retningslinjer er anderledes end en række af USA’s største banker, og at de adskiller sig fra holdningen hos store dele af de amerikanske lærere?

“Ja. Jeg synes, at man skal være meget opmærksom på at være solidarisk med lærere rundt omkring i verden. Man bør lytte til, hvad vores faggruppe i det land, hvor det her foregår, mener om det og tage det med i overvejelserne, når man træffer et valg i sagen”, siger Ida Obitz Simonsen.

Anerkender bekymrende anklager

Danwatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra bestyrelsesformand for Lærernes Pension og formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen. Men pressemedarbejdere fra begge organisationer siger, at Anders Bondos holdning "er i tråd med det, som Lærernes Pension tidligere har udtalt" til Danwatch og P1 Orientering.

Kommunikationschef i Lærernes Pension, Susanne Bych, forklarer i en email, at pensionskassen i øjeblikket har mistanke om, investeringen i CoreCivic ikke lever op til Lærernes Pensions etiske kodeks, og at den derfor er "på en observationsliste".

“Der skal ikke herske tvivl om, at vi synes anklagerne er meget bekymrende, og at vi ser med stor alvor på dem. Derfor er vi på ingen måde overraskede over, at vores medlemmer også reagerer, som de gør”, skriver Susanne Bych.

Flere artikler fra serien:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram