4. nov '24Energi

Danske pensionskroner forgylder Trumps valgkamp

I en gennemgang af de 25 største donorer til den amerikanske valgkamp kan Danwatch koble flere milliarder danske pensionskroner til virksomheder, som støtter den republikanske valgkampagne.

Trum Hand
Lige nu turnerer Donald Trump rundt i delstaten Pennsylvania, hvor han holder rallys frem til valget den 5. november. Foto: Julia Demaree Nikhinson/AP/Ritzau Scanpix (Overlay: Danwatch)
  • Bliver det Donald Trump eller Kamala Harris, som skal stå i spidsen for verdens førende stormagt de næste fire år? Svaret vil ikke bare påvirke USA, men hele verden. 
  • Tirsdag den 5. november 2024 går amerikanerne til valg efter en tæt og dramatisk valgkamp. 
  • Hos Danwatch varmer vi op til valget ved bl.a. at se på, hvordan henholdsvis Trump og Harris vil påvirke centrale emner som klima, grønne investeringer samt den globale sikkerhed.

Hvis du er lærer tilknyttet pensionsselskabet Lærernes Pension, sikrer du dig ikke blot “økonomisk tryghed i dit seniorliv”, som de reklamerer med på pensionsselskabets hjemmeside. 

Der er også chance for, at du får indirekte indflydelse på, hvem som bliver USA’s næste præsident. 

Det står klart, efter at Danwatch har undersøgt de 25 største donorer ved denne amerikanske valgkamp, gennem tal fra den amerikanske organisation OpenSecrets som sporer og offentliggør amerikanske data om kampagnefinansiering og lobbyisme. 

  • Data over top 25 donorer er hentet fra den amerikanske organisation OpenSecrets i uge 43. Disse tal opdateres løbende, hvorfor dataene har ændre sig siden.
  • Pensionsselskaberne er blevet forelagt spørgsmål, som vedrører de tal, der var oplyst i uge 43.
  • Ønsker du at se de opdaterede beløb, kan du tilgå dem her.

Heraf fremgår det, at 13 danske pensionsselskaber har investeret 3,4 milliarder kroner i virksomheder, som støtter den republikanske sags tjeneste. Tilsvarende har pensionsselskaberne kun investeret lidt over en million kroner i virksomheder, som støtter Kamala Harris.  

Et af de selskaber, som kan kobles til investeringer til den amerikanske valgkamp, er Lærernes Pension. 

FAKTA

Elon Musk er kommet ind fra højre

Artiklen er fundret på data over top 25 donorer fra den amerikanske organisation OpenSecrets fra uge 43. Disse tal opdateres løbende, hvorfor dataene har ændre sig siden.

I ellevte time har Elon Musk meldt sig på banen i den amerikanske valgkamp. Med en donation på mere end 500 millioner kroner til den republikanske kampagne, ligger han blandt top ti største donorer den 4. november 2024.

En række danske pensionsselskaber har mere end 4,6 milliarder kroner investeret i virksomheden Tesla, som er ejet af Elon Musk. Således kan denne donation også kobles til danske pensionspenge.

I slutopgøret har en demokratisk donorer med kobling til danske pensionsselskaber også meldt sig på banen.

Deborah Simon har investeret mere end 100 millioner kroner i kampen for en sejr til Kamala Harris, og placerer sig således som nummer 23 største donorer den 4. november 2024. Som en af arvingene til den amerikanske ejendomsinvesteringsfond Simon Property Group, kan disse penge kobles til danske pensionspenge, da en række danske pensionsselskaber har mere end 420 millioner kroner investeret i virksomheden.

Således har billedet ændret sig dagen op til valget, hvor yderligere flere milliarder og flere millioner pensionspenge kan kobles til henholdsvis den republikanske og demokratiske valgkampagne via investeringer i amerikanske virksomheder.

Kilde: OpenSecrets & Pensionsmaskinen.dk

Pensionsselskabet har investeret 285 millioner i de amerikanske virksomheder Walmart, Bank of New York Mellon (BNY) og Las Vegas Sands. Og stifterne eller arvingerne til disse virksomheder har hver især foræret et trecifret millionbeløb i kampen for en republikansk sejr ved det kommende valg.

“Vi laver en ESG-screening af alle børsnoterede virksomheder i vores portefølje, men om en person, relateret til den enkelte virksomhed, er tilhænger af republikanerne eller demokraterne, har vi ingen holdning til”, lyder svaret på henvendelsen fra pressechef Morten Plesner. 

  • Kamala Devi Harris, 60 år, er jurist og politiker for Det Demokratiske Parti.
  • Hun har en lang historie inden for politik. Først som vicedistriksanklager i Oakland, dernæst som Attorney General for Californien, efterfulgt af posten som senator fra Californien, før hun i 2021 indtog posten som vicepræsident under Joe Biden. 
  • Hun skriver sig ind i historien som den første sorte og kvindelige vicepræsident. Og hvis hun vinder det kommende valg, bliver hun den første kvinde, som betræder præsidentembedet.
  • Donald John Trump er 78 år. 
  • Han er forretningsmand, byggematador og politiker for Det Republikanske Parti.
  • I perioden 2017-2021 var han USA’s 45. præsident. 
  • Ejer af det sociale medie Truth Social og selskabet The Trump Organization, som har virksomheder inden for entreprise, ejendomsudvikling, hotel- og restaurationsdrift, detailhandel og e-handel. Ifølge Forbes er han god for 42,8 milliarder kroner. 
  • Han skriver sig ind i historien ved at være fundet skyldig i 34 anklager i en straffesag, hvilket gør ham til den første ekspræsident, som er dømt i en straffesag.

Højere lyder tallet ved Danica Pension, som ikke har ønsket at svare på Danwatchs henvendelse. De har hele 907,8 millioner kroner investeret i virksomheder, som støtter en Trump-sejr. Størst er investeringen i Walmart, som lyder på 738,7 millioner kroner. Dermed er de det pensionsselskab, som har flest penge investeret i den republikanske valgkamp.

Penge, som kan have afgørende betydning for, hvem der vinder valget. 

Både BNY og Walmart har også investeret penge til den demokratiske valgkamp på henholdsvis 25.000 og 776.000 kroner. 

Pengene er afgørende

Den amerikanske businessmand Timothy Mellon, som står til at arve hele formuen bag BNY, er den største donorer ved den amerikanske valgkamp. Han har smidt 960 millioner efter den republikanske kampagne i 2023 og 2024.

Koblingen til de danske pensionspenge opstår, idet 12 danske pensionsselskaber tilsammen har investeret mere end en milliard i banken. Det gælder PFA, PKA, Akademiker Pension, Lærernes Pension, Lægernes Pension, Pensam, PensionDanmark, P+, Sampension, Danica Pension, Velliv og AP Pension. 

Således er disse pensionsselskaber indirekte med til at finansiere Donald Trumps valgkampagne. Og det kan have afgørende betydning for udfaldet af det kommende præsidentvalg. 

Ifølge Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet med særlig fokus på amerikansk valg, kan de donerede penge nemlig afgøre valget.  

“Man kan ikke føre valgkamp uden penge. Særligt ikke i et land som USA, hvor det er blevet så dyrt, som det er”, fortæller professoren, før han tilføjer:

“Derfor ser man også en tæt sammenhæng mellem det parti, som samler flest penge ind, og det, som vinder”. 

Dog hæfter han sig ved, at donorerne muligvis bidrager til det parti, de forventer, vinder valget. Det vil sige, at det ikke er sikkert, at de donerede penge afgør, hvem der vinder, men at de er med til at presse sejren i en bestemt retning. 

Sagt på en anden måde, kan dine pensionspenge være med til at afgøre, om det er Donald Trump eller Kamala Harris, som vinder det amerikanske valg.

Danwatch har været i kontakt med samtlige af pensionsselskaberne. Ingen af pensionsselskaberne har givet udtryk for, at de tager højde for, om de virksomheder, de investerer i, engagerer sig i politik.

FAKTA

Se hvordan dine pensionspenge er knyttet til Donald Trump

Her kan du se, hvor mange penge hvert pensionsselskab har investeret i den enkelte virksomhed, som støtter den republikanske valgkampagne.

Note: Bank of New York Mellon og Walmart har desuden doneret henholdsvis 25.000 og 776.000 kroner til den demokratiske fløj, hvilket ikke fremgår af grafen.
Kilde: Pensionsselskabernes egne beholdningslister

FAKTA

Sådan har pensionskasserne svaret

"PFA har ingen kommentarer eller holdning til, at der er aktionærer i selskaberne, som vælger at støtte de respektive præsidentkandidater".

- Rasmus Bessing, chef for esg-investeringer

”Vi forholder os som investor ikke til selskabernes engagement i den amerikanske valgkamp".

- Niels Nørgaard, kommunikationskonsulent

Ønsker ikke at svare.

”Helt generelt er lobbyarbejde et område med bevågenhed i vores aktive ejerskab. Som investorer har vi ikke kontrol over, om øvrige medejere af virksomheden donerer private midler til politiske kampagner”.

- Ann-Louise Winther, chef for esg-investeringer

Ønsker ikke at svare.

”Det er et kendt vilkår i USA, at både virksomheder og privatpersoner helt lovligt kan donere penge til valgkampen. Det er ikke et forhold, vi tillægger vægt i vores udvælgelse af investeringer".

- Pernille Jessen, investeringsdirektør

"Isoleret set forholder vi os ikke til, om de virksomheder, vi investerer i, engagerer sig i politiske sager eller kampagner, når det foregår i et demokratisk land og i overensstemmelse med landets love".

- Nicholas Rindahl, pressechef

"P+ har ikke fravalgskriterier, der handler om, at selskaber, vi investerer i, ikke må kunne kobles til virksomheder, ejet af amerikanske donorer".

- Pia Lykke, pressechef

"Vi har ikke nogen holdning til, hvilke donationer amerikanske privatpersoner måtte vælge at foretage i den amerikanske præsidentvalgkamp. Det gælder også i de tilfælde, hvor de er aktionærer i selskaber, som Lægernes Pension også har investeret i".

- Anders Lehmann, pressechef

"Velliv har ikke holdninger til, hvem der vinder et lovligt og demokratisk valg i Amerika".

- Mikkel Petersen, pressechef 

“Vi ser helt generelt med stor spænding på udfaldet af valget i USA og med bekymring på den markante polarisering i det amerikanske samfund. 

Som investor, med forpligtelse til at skaffe det bedst mulige afkast til pensionskunderne, er det helt enkelt ikke til at komme udenom det amerikanske marked, der fylder mere end halvdelen af det globale aktiemarked. Og det er ikke muligt at være investor i amerikanske virksomheder uden at blive forbundet med virksomheder, som donerer til den amerikanske valgkamp. 

Ansvarlig lobbyisme er et væsentligt fokusområde for os i dialogen med de selskaber, vi investerer i, og har været genstand for en række aktionærforslag  fra vores side de senere år, men det er ikke i dag et isoleret fravalgskriterium i vores politik for ansvarlige investeringer.

Vi har ekskluderet Trump Media & Technology.”

- Anders Schelde, investeringsdirektør

"I PenSam investerer vi ansvarligt, og vi overvåger systematisk investeringsporteføljen og de eksterne kapitalforvaltere, som investerer på vegne af PenSam. 

Investeringerne i de nævnte selskaber og eksterne forvaltere er helt i tråd med vores politik på området. Vi blander os ikke i, hvis de vælger at støtte den amerikanske valgkamp. Det er ikke et udtryk for, at vi støtter et bestemt parti eller en bestemt kandidat i den amerikanske valgkamp, eller i andre valgkampe for den sags skyld. Vi støtter til gengæld op om et demokratisk valg".

- Camilla Woergaard, pressechef

”Vi laver en ESG-screening af alle børsnoterede virksomheder i vores portefølje, men om en person relateret til den enkelte virksomhed er tilhænger af republikanerne eller demokraterne, har vi ingen holdning til".

- Morten Plesner, pressechef