Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

DONG udelod kritik af mine i notat til Folketinget

DONG må endnu engang stå på mål for kritik omkring storleverandøren Cerrejón-minen i Colombia. Det sker efter P1 Dokumentar har fået adgang til en rapport, der dokumenterer en række kritiske arbejdsforhold, som DONG udelod i notater til Folketinget.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Siden P1 Dokumentar og Danwatch i 2010 kastede lys over farlige og problematiske arbejdsforhold hos DONG Energys storleverandør – den colombianske Cerrejón-mine – har P1 Dokumentar kæmpet for at få fat i den auditørrapport, der afdækker forhold i minen. Nu har P1 Dokumentar fået aktindsigt i rapporten, der får eksperter til at konkludere, at DONG har vildledt Folketing og forbrugere om reelle omstændigheder omkring minen.

To år langt juridisk slagsmål

To år og en tur forbi Miljø- og Naturklagenævnet (der slog fast at sagen er omfattet af aktindsigtsloven) skulle der til, før DONG indvilligede i at udlevere den uafhængige auditør-rapport. En rapport som DONG fik udarbejdet efter Danwatch-afsløringer om arbejdsforholdene i minen. DONG har indtil nu afvist at vise denne rapport til medier, Folketing og finansministeren. Det trods staten har aktiemajoriteten i det danske energiselskab. P1 dokumentaren ‘Eksperter: DONG vildleder Folketinget’, der blev bragt den 20. september 2012 følger op på sagen.

Kræftfremkaldende stof blev aldrig nævnt i notat

Rapporten som P1 Dokumentar har fået adgang til, har i radiodokumentaren givet anledning til en sammenligning mellem sagen om DONG og filmen ‘Erin Brockovich’. I filmen forsøger et større firma at skjule uforsvarlig omgang med det kræftfremkaldende hexavalent chrom. Et stof, der også blev brugt i forbindelse med Cerrejón-minen. I notatet til Folketinget har DONG Energy undladt at fortælle om arbejdsforhold i forbindelse med hexavalent chrom, samt det faktum, at stoffet er farligt og kræftfremkaldende. I stedet konkluderes det i notatet om audittør-besøget i 2010:

“I henhold til rapporten udarbejdet af de uafhængige auditører overholdt minen international og national lovgivning, samt DONG Energys etiske leverandørkrav på følgende områder…”, hvorefter syv leverandørkrav opremses, som minen lever op til. Men DONG har 10 leverandørkrav.

De tre resterende leverandørkrav er udeladt i notatet. Herunder kravet om sunde og sikre arbejdsforhold, som ville have omfattet arbejdet med det kræftfremkaldende hexavalent chrom, samt at minen overtræder Colombiansk miljølov. Korruption og bestikkelse (som også er et af DONGs leverandørkrav) nævnes heller ikke i rapporten. Dette afdækker P1 Dokumentar.

Kullets forbandelser

Auditør-rapporten, der er blevet udarbejdet af firmaet Specialized Technology Resources (STR), blev bestilt af DONG tilbage i 2010, efter DanWatch sammen med P1 Dokumentar satte fokus på kritisable arbejdsforhold og kemikaliehåndtering i Cerrejón-minen.

Med støtte fra Danida udgav Danwatch i 2010 rapporten ‘Kullets forbandelse’. En rapport, der på baggrund af research og feltstudie i La Guajira, Columbia, kastede lys over en skyggefuld side af DONGs kul-indkøb fra Cerrejónminen. En mine, der i 2008 stod for 21,5 procent af DONGs kul-leverancer. P1 Dokumentar og Danwatch afdækkede, at arbejdere blev syge af kulstøv, at arbejdsdagene var urimeligt lange og, at der var farlig omgang med kemikalier, som både påvirkede miljø og mennesker.

DONG vildledte folketinget og ministeren

Efter DanWatch og P1 Dokumentars fokus på forholdene i Cerrejón-minen, måtte DONG Energy forklare sig overfor Folketinget, som virksomheden gjorde på baggrund af blandt andet audittør-rapporten fra STR.
Rapporten måtte Folketinget derimod ikke se. ‘Forretningsfølsomme oplysninger’ lød begrundelsen. Nu vurderer eksperter i P1s Dokumantar, at notaterne var vildledende i forhold til indholdet i auditør-rapporten. I rapporten står der ifølge P1 Dokumentar, at minen både brød national miljølovgivning og i hvert fald to punkter i DONGs etiske leverandørkrav. Det står der ikke i de notater, selskabet sendte til Finansministeriet og Folketinget i april og august 2010.

Informationschef i DONG Energy, Karsten Anker, beklager til P1 Dokumentar, hvis nogen har fået det indtryk, at DONG har forsøgt at lyve eller vildlede. Det har ifølge Karsten Anker ikke været hensigten.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.