4. mar '19Kemikalier

Eksperter: “Arbejdsmiljø kan føre til rygerlunger og astma”

Danwatch har forelagt vores dokumentation inde fra de indiske garverier for to eksperter i arbejdsmiljø. De kalder arbejdsforholdene for ‘horrible’, og peger begge på en stor risiko for omfattende luftvejslidelser og fysiske arbejdsskader.

L¾dergarvning, Danwatch.

Denne artikel er en del af undersøgelsen Dansk mode og giftige garverier

En Danwatch-undersøgelse

Politibetjente  tilbageholder deltagere ved en oppositions-forsamling i den hviderussiske hovedstad Minsk i marts 2018.

I den indiske delstat Tamil Nadu bliver størstedelen af Indiens læder produceret. Skind bliver garvet på garverier og sendt til fabrikker i Nordindien, hvor det bliver lavet om til jakker, sko og andre læderprodukter.
Sagen kortIndiens læderindustri
Danwatch har besøgt garverier, der laver læder til danske og internationale tøjmærkers fabrikker i Indien. Her har vi dokumenteret farlige arbejdsforhold.
Sagen kortDokumenteret farlige arbejdsforhold
Arbejdere i garverierne arbejder med giftige kemikalier og inhalerer støv og dampe herfra. De betjener også farligt maskineri uden sikkerhedsudstyr.
Sagen kortStøv og giftige kemikalier
4 brands kan ikke garantere, at læderet ikke ender i deres produkter. Flere danske brands siger, at læderet ikke ender i deres produkter, men kan ikke udelukke, at læderet laves til produkter på deres fabrikker.
Sagen kortInternationale og danske brands
Danwatch har forelagt billed- og videodokumentationen for danske eksperter i arbejdsmiljø. De kalder arbejdsforholdene for “skrækkelige”.
Sagen kortEksperter er rystede
H&M siger til Danwatch, at de ikke kontrollerer arbejdsforhold på garverier. Danske Noa Noa har sat alle indiske læderordrer på hold indtil videre og DK Company vil følge op hos deres leverandører.
Sagen kortSvar fra brands
Tidligere
Næste

Danwatch har besøgt overlæge på Arbejdsmedicinsk Institut på Bispebjerg Hospital, Harald Meyer, som har set billeder og video fra de indiske garverier.

Meyer er ansvarlig for området lunger, allergi og hud på sin afdeling og én af de ting, han bider mærke i, er, at der ikke er nogen form for udsugning på garveriet.

“Så er der hele luftkvaliteten – du har nævnt, at der bliver hældt flere forskellige syrer i de her tromler, der er kraftig base som ammoniak, som, når det her kører rundt og der spredes dråber i luften, så er det her jo dråber af ætsende stoffer, som sætter sig i luftvejene, i øjnene, i huden.”

Men kemikalierne er ikke den eneste sundhedsfare ifølge Meyer. Når de tørre skind bliver bearbejdet, tilskåret og pudset, bliver luften i garverierne tyk af støvpartikler.

“Det støver kraftigt, og det er ting, som man får inhaleret, som kan forårsage så meget irritation, at det kan føre til astma, men også kronisk obstruktiv lungelidelse – det vi klassisk kalder rygerlunger, men som man også kan få af ting i arbejdsmiljøet, som støver lige så meget som tobaksrygning”.

Tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet, Hasse Mortensen, har også set billedmaterialet, og forklarer, at støv kan forårsage allergier.

“Og i de tørre huder, når de bliver forarbejdet, der er der jo biologisk materiale, der svæver rundt i luften som støv, og der er rigtig mange muligheder for at pådrage sig allergier, der kan føre til, at man ikke kan fortsætte arbejdet”.

Var aldrig gået på en dansk arbejdsplads

På Bispebjerg Hospital er overlæge Harald Meyer bestyrtet over, at garveriarbejderne kommer i lemfældig kontakt med garvekemikalierne.

“Det er svært at undgå, at det kommer i kontakt med huden, man håndterer skindene uden handsker på. Så der er både ætserisiko for huden, der er allergirisiko for huden. Og så er der hele risikoen for cancer, krom er jo et kræftfremkaldende stof,” siger han til Danwatch og fortsætter:

“Krom i det hele taget kan give allergier og cancer, så det er et problematisk stof, som man ikke skal have hudkontakt til. Man skal heller ikke inhalere det. Og her foregår det jo fuldstændigt horribelt, må jeg sige. Det var aldrig gået på en dansk arbejdsplads.”

Meyer nævner også, at risikoen for at udvikle kroniske sygdomme bliver større, jo længere tid man bliver udsat for et usundt arbejdsmiljø.

“Kroniske lungelidelser, som KOL (kronisk obstruktiv lungelidelse) eller rygerlunger, tager også mange år at udvikle, måske ca. 10 år, men det er der da klart mulighed for her. Der var både meget støvende arbejdsfunktioner og formentlig også en del skadelige dampe, både syrer og baser, som også kan give kronisk lungeskade”.

Det er simpelthen sådan et godt eksempel på et arbejdsmiljø, hvor hele paletten af skadelige påvirkninger på menneskets krop under en produktionsproces kan komme i spil.

Hasse Mortensen, tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet

Tweet

Meget tidligt industriniveau

Danwatch har vist billeder af de maskiner, der blev brugt på garverierne, til Hasse Mortensen, som kalder forholdene “en forbrydelse”:

“Mange af disse maskiner kunne have været produceret i Europa eller Nordamerika og senere eksporteret til fabrikker i Indien. Vi er nede på et meget tidligt industriniveau. Vi er henne ved nogle industrimaskiner, som er livsfarlige at betjene,” fortæller han til Danwatch.

Mortensen har selv tidligere inspiceret garverier, da de eksisterede i Danmark, og er bekendt med arbejdsprocesserne.

“De sikkerhedsforanstaltninger, jeg har set, omkring maskiner og teknik, de er ikke forekommende. Altså der er alle mulige risici for at få lemmer og alt muligt andet af kroppen mast, kvæstet, klippet og gjort ved,” siger han og fortsætter:

“Det er simpelthen sådan et godt eksempel på et arbejdsmiljø, hvor hele paletten af skadelige påvirkninger på menneskets krop under en produktionsproces kan komme i spil.”