4. mar '19Fødevarer

Sådan dokumenterede vi horrible forhold for læderarbejdere i Indien

Danske og internationale modebrands importerer en del af deres læderprodukter fra læderfabrikker i Indien. Læs hvordan vi kom på sporet af det indiske læder ved at kulegrave eksportdata og rejse til en af de største garveribyer i Indien.

Lædergarvning, Danwatch.

Denne artikel er en del af undersøgelsen Dansk mode og giftige garverier

En Danwatch-undersøgelse

Politibetjente  tilbageholder deltagere ved en oppositions-forsamling i den hviderussiske hovedstad Minsk i marts 2018.

Disse brands køber lædervarer fra fabrikker, der får læder fra giftige garverier

Danske brands:

  • DK Company
  • Bestseller
  • Samsøe & Samsøe
  • Noa Noa
  • Ganni
  • Depeche

Internationale brands:

  • H&M
  • Inditex (Zara)
  • Urban Outfitters
  • Steve Madden
  • Deichmann
  • Levi Strauss

Læderindustrien i Sydøstasien har et dårligt ry. I flere rapporter og medier er den blevet beskrevet som en giftig og beskidt industri, der er farlig for både arbejdere og miljøet. Danwatch satte sig derfor for at undersøge, om danske brands køber lædervarer, der var produceret under farlige forhold.

Indien er et af verdens største læderproducerende lande. Spørger man danske og internationale tøjmærker, hvor de får læder fra, bliver Indien ofte nævnt. Men varekæden for indisk læder viste sig kompleks og ofte uigennemsigtig, og undersøgelsen har derfor spændt sig over flere måneders research- og feltarbejde.

Researchen begynder ved skrivebordet for at finde ud af, hvor meget indisk læder, der rent faktisk ender i Danmark.

Ifølge indiske handelsdata blev der i 2016 eksporteret for næsten en halv milliard danske kroner læderprodukter til Danmark. Dette tal afspejler dog kun produkter som læderjakker, lædertasker og lædersko. Men faktum er, at virksomheder i Danmark importerede en anseelig mængde læder til Danmark. Så langt, så godt.

Hvem køber læder fra Indien?

Næste skridt var at finde ud af, hvilke danske tøjvirksomheder der var tale om. Hvem købte lædervarer fra Indien?

Den slags information fremgår ikke af danske statistikker eller registre. Virksomheder spiller ofte også med lukkede kort, når det handler om, hvem de køber produkter af ude i verden.

Til gengæld er indiske eksportdatabaser mere givende, og Danwatch fik herigennem adgang til detaljeret shippingdata, der viste nøjagtigt hvilke fabrikker, som danske og internationale tøjvirksomheder købte læderprodukter hos over en række måneder i 2018

I eksportdataen fremgår det, at brandsene primært køber jakker, nederdele, bukser og sko af enten gede- eller lammelæder.

Åbne leverandørlister

  • En enkelt dansk tøjvirksomhed, Bestseller, samt H&M og Levi Strauss har offentliggjort sin leverandørliste, hvor det fremgår, hvilke indiske fabrikker, virksomhederne køber hos.
  • Listerne viser dog kun leverandører i første led, fabrikkerne, men altså ikke, hvem der leverer læder til fabrikkerne.
  • Ingen af de andre tøjvirksomheder, som er omfattet i Danwatchs undersøgelse, har åbne leverandørlister.

Næste skridt – hvem leverer læder til fabrikkerne?

Hverken på tøjvirksomhedernes leverandørlister eller i eksportdata fremgår det, hvilke garverier, som de indiske fabrikker køber færdigt læder fra, dvs. dét læder, der bliver lavet om til jakker, sko og nederdele.

Men. På nogle af de indiske fabrikkers hjemmesider fremgik der specifikke adresser på garverier, som fabrikkerne benyttede sig af. Dette viste sig at blive afgørende information.

Adresserne blev udgangspunktet for Danwatchs feltrejse, da flere af disse adresser pegede på den samme by i Sydindien, nemlig den mindre by Vaniyambadi, der ligger 4 timers kørsel fra storbyen Chennai (det tidligere Madras).

Journalist Nikolaj Skydsgaard interviewer lokal læge i Vaniyambadi. Lægen ville gerne forblive anonym. Foto: Uffe Weng

Feltrejse til Vaniyambadi, Indien

Vi tog til Vaniyambadi for at besøge disse garverier. Det viste sig dog hurtigt, at adresserne ikke var helt præcise.

På én af adresserne var der slet ikke noget garveri, men derimod en underleverandør ved navn Tri Leder Overseas. Underleverandøren bekræftede dog, at hans firma leverede til en fabrik, der hedder Prits Leather Art i Delhi.

Prits Leather Art leverer læderprodukter til tøjmærker som Samsøe & Samsøe, Ganni, Noa Noa, Urban Outfitters og Zara.

Danwatch besøgte herefter flere garverier, hvor kilder bekræftede, at garverierne leverede læder til Tri Leder Overseas og derigennem Prits Leather Art. Ét af garverierne leverede ifølge også direkte til en anden fabrik kaldet B. N. Enterprises, som leverer til tøjkoncernerne Bestseller og DK Company.

På garverierne dokumenterede Danwatch farlige og kummerlige arbejdsforhold, og flere af arbejderne fortalte Danwatch, at de ofte blev syge af arbejdet.

På fabrikken Simran International Exports hjemmeside var der flere adresser på garverier i Vaniyambadi. Men de specifikke adresser var dog ikke til at støve op. Ingen kendte til dem eller havde hørt om de specifikke adresser.

Endnu en leverandør dukker op

Men i nærheden af adresserne fandt Danwatch endnu underleverandør, VNB Leather, der ifølge ejeren leverede til fabrikken Simran International Exports. VNB Leather købte læder hos flere garverier i byen, ligesom den første underleverandør, og Danwatch besøgte to af dem og fandt også her kummerlige og farlige arbejdsforhold.

Simran International Exports leverer også læderprodukter til DK Company, som ejer flere brands såsom Part Two, Ichi, Bon’a Parte, Matíníque og Gestuz.

Ejeren af VNB Leather fortalte også, at han leverede til fabrikkerne Virola International og Ram Fashion. Virola International eksporterer til amerikanske Steve Madden og hollandske Deichmann. Ram Fashion leverer ligeledes til Urban Outfitters, men også H&M og Levi Strauss.

Turen går til Delhi

Danwatch besøgte to fabrikker i Delhi, som ifølge garverierne købte deres læder, og som fremgik i eksportdataen. Fabrikkerne var Prits Leather Art og B. N. Enterprises.

På Prits Leather Art bekræftede ejeren, at de leverede til de brands, som Danwatch havde set i eksportdataen. Han fortalte også, at de bl.a. ejede et garveri i Chennai, som dog kun blev brugt til at opbevare færdige skind, men at de også købte læder fra andre garverier.

Ejeren ville ikke fortælle, hvilke garverier fabrikken specifikt købte læder fra på trods af, at fabrikkens hjemmeside opgav adressen på ét garveri i Vaniyambadi – dét der viste sig at være underleverandøren Tri Leder Overseas.

Hos B. N. Enterprises fortalte ejeren, at de kun købte læder fra ét garveri i Vaniyambadi – et garveri ved navn Zuha Leather, som Danwatch ikke havde besøgt.

Simran International Exports har i en mail til Danwatch hævdet, at de ikke har modtaget læder fra garverier i Vaniyambadi siden 2016.