“En handling skal ikke kun være lovlig, den skal også være ordentlig”. Ministre i samråd efter Danwatch-afsløring

Danske pensionsinvesteringer i en forurenende diamantmine i Angola får ikke regeringen til at reagere med ny lovgivning. Mens politikerne venter på EU-lov, ser pensionskasserne tiden an.

Forureningen fra Catoca-minen har farvet vandet rødt i flere floder Lucha/Reuters/Ritzau Scanpix

I begyndelsen af september fik DR Congos sundhedsmyndigheder bekræftet deres værste anelser. Et læk af giftigt affald fra en diamantmine i nabolandet Angola havde spredt sig op i landet og kostet 12 mennesker livet. 

Minen, der hedder Catoca, ejes delvist af den russiske diamantgigant Alrosa, og i august viste en gennemgang foretaget af Danwatch, at otte danske pensionskasser i alt har investeret 39,7 millioner kroner i virksomheden. 

Forureningen blev først konstateret i midten af juli. Kort efter konkluderede forskere fra et vandresearchcenter i DR Congo, at det giftige affald havde vandret op ad Kasaï-floden i retningen af den congolesiske hovedstad Kinshasas 17 millioner indbyggere. 

“Vi har aldrig set så stor forurening i Congo. Det er stadig stigende, og konsekvenserne er værre end, vi kunne have forestillet os. Det er en hidtil uset miljøkatastrofe”, udtalte Raphael Tshimanga, leder af det congolesiske vandresearchcenter på Université de Kinshasa, til Reuters den 21. august. 

I dag, tirsdag den 12. oktober, var udviklingsminister Flemming Møller Mortensen og erhvervsministeren Simon Kollerup, så kaldt i samråd i Udenrigsudvalget for at forholde sig til sagen. 

Samrådsspørgsmålene var stillet af Enhedslistens udviklingsordører, Christian Juhl, der gerne ville have svar på, hvordan regeringen forholder sig til, at danske pensionskroner går til udskældt minedrift i det globale syd

Pensionskasserne eget ansvar  

Flemming Møller Mortensen indledte med at udtrykke sin bekymring: “Regeringen er stærkt optaget af ansvarlig virksomhedsdrift med fokus på naturbeskyttelse og menneskerettigheder. Ikke mindst i udviklingslande, hvor rettighederne ofte er under pres”, sagde han.  

Han lagde samtidig vægt på, at Danmark i denne sag er svækket af ikke at have en diplomatisk repræsentation i Angola. “Havde vi haft det, havde det være oplagt for en ambassade at engagere sig i sagen”, sagde han.  

Herefter tog Simon Kollerup ordet. Han understregede, at det er særligt vigtigt, at pensionskasserne udviser rettidig omhu og undersøger eventuelle miljø- og menneskerettighedsrisici, før de investerer i et land som Angola. “Det har jeg og regeringen en klar forventning om, at man gør af egen drift”, lød det. 

Erhvervsministeren henviste samtidig til, at alle otte pensionsselskaber har formuleret en politik for bæredygtige investeringer, og at det er deres selvstændige ansvar at leve op til den. 

Alrosa sat på observationsliste  

I anledningen af samrådet har Danwatch’ igen taget kontakt til de otte pensionskasser, der har penge i Catoca-minen. Hvordan er de gået videre med sagen? 

Dewi Dylander, chef for ansvarlige investeringer i PKA, skriver i en mail, at Alrosa er blevet sat på deres “dialog- og observationsliste”:

“Et selskab kan højest være på vores observationsliste i 18 måneder, hvorefter vi vurderer, hvorvidt vi fortsat kan investere i selskabet eller må ekskludere det fra vores investeringsunivers. Derfor kommer vi selvsagt til at følge op på, om der sker en forbedring”. 

Også AkademikerPension meddeler, at de stadig følger udviklingen. 

“Selskaberne bag minen har jo erkendt, at de har fejlet. Og nu skal vi se, om selskabernes plan for genoprettelse er god nok. Det er for nuværende for tidligt at sige noget om. Så vi følger naturligvis sagen”, lyder det i et mailsvar fra deres presseafdeling.  

Hos Lægernes Pension hæfter Peter Rasmussen, chef for ansvarlige investeringer, sig dog ved, at man stadig er ved at kortlægge den helt nøjagtige kilde til forureningen. 

“Selskabet fastholder, at drift af diamantminer ikke udleder giftige metaller og derfor ikke kan være årsag til forurening af floden. Alrosa samarbejder med de lokale myndigheder med at foretage analyser af vandet i floden for at kortlægge kilden til forureningen. Resultaterne vil blive offentliggjort, så snart de foreligger. Vi afventer yderligere udvikling og dokumentation i sagen”, skriver han. 

Endeligt svarer Velliv, at de ikke udelukker at ekskludere Alrosa fra deres investeringsliste:

"Det er en bekymrende sag, hvorfor vi med vores rådgiver ønsker at eskalere dialogen med selskabet. Selskabet bør i samarbejde med de nationale regeringer bidrage til en løsning på de identificerede udslip førend de i vores optik respekterer FNs principper for samfundsansvar tilstrækkeligt. Hvis selskabet ikke bidrager hertil, vil vi være nødsaget til at ekskludere det, men det er endnu for tidligt at konkludere", skriver Thomas H. Kjærgaard, chef for ansvarlige investeringer.

Industriens Pension, P+, Lærernes Pension og PenSam er ikke vendt tilbage inden deadline. 

Mens vi venter på EU 

På nuværende tidspunkt findes der ikke håndfast lovgivning, der dikterer erhvervslivets ansvar for menneskerettigheder og miljø i forbindelse med deres forretninger – kun nogle retningslinjer fastsat af FN og OECD. 

Pensionsselskabernes investeringer har altså ikke været ulovlige, og derfor vil ministeren heller ikke foretage sig noget konkret i sagen, fortalte han. 

Den bemærkning faldt både Christian Juhl (Ø) og udvalgsformand, Bertel Haarder (V), for brystet. 

“En handling skal ikke kun være lovlig”, sagde Haarder. “Den skal også være ordentlig”. 

Herfra kom samrådet til at handle mindre om den konkrete sag i Angola og mere om arbejdet for at konvertere FN og OECD’s retningslinjer til reel lovgivning. 

Simon Kollerup fortalte, at regeringen meget gerne vil have gjort ansvarlig virksomhedsadfærd til et lovkrav – og ikke bare noget, der er en forventning om. Som han også har sagt tidligere, understregede han dog, at Danmark ikke bør gå enegang, men i stedet presse på for et sæt fælles EU-regler, så eksempelvis tyske, hollandske og franske virksomheder vil skulle leve op til den samme lovgivning som deres danske konkurrenter. 

“Det er vi i fuld gang med, og vi har faktisk en forventning om, at der snart kommer et konkret udspil fra kommissionen, som vi vil kunne tage stilling til”, lød det. 

Christian Juhl opfordrede regeringen til at bruge ventetiden på at undersøge mulighederne for særskilt dansk lov på området. “Vi er nødt til at gå på to ben”, sagde han. 

Til det svarede erhvervsministeren: 

“Jeg forstår utålmodigheden. Og hvis det ikke var fordi, at jeg havde en fornemmelse af, at der er noget på vej fra Bruxelles, ville jeg nok være mere åben over for nationale lovgivningsinitiativer”, sagde han. 

Opdateret 13/10 kl. 9:15 med reaktion fra Velliv

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down