Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Et job er ikke en garanti mod fattigdom i mange af verdens lande

I verdens fattigste lande lever hver fjerde i fattigdom, selvom de arbejder. Kritikken lyder, at fokus for længe har været på at få folk i arbejde - frem for om man kan kan leve af lønnen for sit arbejde.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Over de seneste 30 år er der gjort store indsatser for at mindske arbejdsløsheden på globalt plan. Men ifølge den internationale arbejdsorganisation, ILO, er det stadig et stort problem, at mange arbejdere lever i fattigdom.

Ifølge en ny årlig rapport fra ILO er det globale arbejdsmarkeds største problem i dag at sikre kvaliteten af arbejdspladserne, da mange af verdens arbejdere lever i fattigdom og varetager jobs med usikre vilkår. Alene i verdens lav- og middelindkomstlande lever hver fjerde arbejder i fattigdom – eller omtrent 700 millioner mennesker.

“Betalt arbejde er en vigtig drivkraft for materielt velvære, økonomisk sikkerhed, lige muligheder og menneskelig udvikling; dog oplever størstedelen af verdens arbejdstagere ikke fremskridt på disse områder. At være i beskæftigelse er ikke altid en garanti for en anstændig levevis”, skriver ILO blandt andet.

Det 8. verdensmål handler ikke kun om fuld beskæftigelse, men også om kvaliteten af beskæftigelsen. Lighed og anstændige arbejdsforhold er to af grundstenene for bæredygtig udvikling

Deborah Greenfield, ILO’s politik-vicedirektør

Arbejde er ikke altid et våben mod fattigdom

ILO’s rapport undersøger fremskridtene for FN’s 8. verdensmål om “anstændige jobs og økonomisk vækst”.

FN's ottende verdensmål

Det ottende verdensmål handler om at øge den økonomiske vækst og produktivitet, sænke arbejdsløsheden samt at gøre adgangen til arbejdsmarkedet lige for alle befolkningsgrupper. ILO kritiserer, at fokus ind til videre mest har været på at øge den økonomiske vækst og at sænke af arbejdsløsheden. Organisationen mener, at verdensmålets delmål vedrørende anstændigheden af de globale arbejdspladser fylder for lidt i udviklingspolitikker i store dele af verden. Delmålene om anstændige jobs lyder:
  • Delmål 8.5: Inden 2030 bør der være tilgængelige arbejdspladser for alle køn, samt unge og handicappede. Lønnen skal være den samme for arbejde af samme værdi.
  • Delmål 8.7: Der bør være et stort fokus på at udrydde tvangsarbejde, moderne slaveri, menneskehandel og børnearbejde.
Verdensmålene.dk, ILO 2019

FN's ottende verdensmål

Det ottende verdensmål handler om at øge den økonomiske vækst og produktivitet, sænke arbejdsløsheden samt at gøre adgangen til arbejdsmarkedet lige for alle befolkningsgrupper. ILO kritiserer, at fokus ind til videre mest har været på at øge den økonomiske vækst og at sænke af arbejdsløsheden. Organisationen mener, at verdensmålets delmål vedrørende anstændigheden af de globale arbejdspladser fylder for lidt i udviklingspolitikker i store dele af verden. Delmålene om anstændige jobs lyder:
  • Delmål 8.5: Inden 2030 bør der være tilgængelige arbejdspladser for alle køn, samt unge og handicappede. Lønnen skal være den samme for arbejde af samme værdi.
  • Delmål 8.7: Der bør være et stort fokus på at udrydde tvangsarbejde, moderne slaveri, menneskehandel og børnearbejde.
Verdensmålene.dk, ILO 2019

Ifølge rapporten er det nødvendigt med et større fokus på at højne kvaliteten af arbejdet, da det påvirker muligheden for at opnå de resterende verdensmål om blandt andet udryddelse af global fattigdom. Fortsætter udviklingen som hidtil, vurderer ILO, at det er usandsynligt, at de ambitiøse delmål om vækst og arbejdsforhold vil være realiseret i 2030, hvor FN-målene er sat til at være indfriet.

“Det 8. verdensmål handler ikke kun om fuld beskæftigelse, men også om kvaliteten af beskæftigelsen. Lighed og anstændige arbejdsforhold er to af grundstenene for bæredygtig udvikling,” siger ILO’s politik-vicedirektør, Deborah Greenfield, til ILO’s egen hjemmeside i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Selvom den samlede andel af fattige arbejdere falder på globalt plan, er der en kæmpe forskel blandt verdens lande og regioner. Det er særligt de øvre middelindkomstlande og Kina, som har trukket statistikkerne op, mens lavindkomstlandenes arbejdsmarkeder ikke skaber ordentlige arbejdspladser i en hastighed, der svarer til befolkningstilvæksten.

I verdens lavindkomstlande lever næsten 70 % af den samlede arbejdskraft i moderat eller ekstrem fattigdom. Derudover er der alle dem, som er fattige på grund af arbejdsløshed eller manglende adgang til arbejdsmarkedet.

Et andet stort problem er, at tre ud af fem af verdens arbejdere er en del af den uformelle økonomi. Den uformelle økonomi er karakteriseret ved dårlige lønninger samt manglende sikkerhed og rettigheder for arbejdstageren. Uformelle arbejdere inkluderer både ansatte i familiens landbrug eller virksomhed, selvstændige og lønmodtagere.

Mange lande, blandt andet i Afrika, er begyndt at ændre lovgivningen om deres sociale beskyttelsessystemer, for eksempel adgangen til sundhedsforsikring, så det også er tilgængeligt for folk i den uformelle økonomi.

Lone Riisgaard, forsker og adjunkt på RUC

Rettigheder for uformelle arbejdstagere forbedres

På Roskilde Universitet (RUC) forsker adjunkt Lone Riisgaard i rettigheder for arbejdere i den uformelle økonomi.

Hun siger, at ILO længe har forsøgt at råbe op om det manglende fokus på kvaliteten af arbejde, og at organisationen i høj grad har været med til at sætte ordentlige arbejdsforhold på den globale agenda. Lone Riisgaard forklarer, at de fleste lande i praksis stadig bruger økonomisk vækst og beskæftigelsestal som udgangspunkt for politiske beslutninger, men i de seneste år har flere regeringer  lovgivet for at forbedre uformelle arbejderes rettigheder og sikkerhed.

“Mange lande, blandt andet i Afrika, er begyndt at ændre lovgivningen om deres sociale beskyttelsessystemer, for eksempel adgangen til sundhedsforsikring, så det også er tilgængeligt for folk i den uformelle økonomi; i hvert fald i teorien. Førhen har disse forsikringer kun været tilgængelige, hvis man havde et formelt arbejde”, siger Lone Riisgaard.

Fagforeningerne udbredes i den uformelle økonomi

Fagforeningerne er de seneste år begyndt at indse vigtigheden af deres tilstedeværelse i den uformelle økonomi, blandt andet gennem organiseringen af de uformelle arbejdere. I praksis er der lang vej igen, men det er et område, der forventes at rykke meget i de kommende år, forklarer Lone Riisgaard.

“Fagbevægelsen ønsker nu også at repræsentere folk i den uformelle økonomi. Lige nu er deres mål at få de uformelle arbejdere formaliseret. Men de kan ikke vente på, at det sker. De skal ud og have fat i dem, der er i den uformelle økonomi. Det er noget nyt”, siger Lone Riisgaard.

ILO anerkender også, at mange lande gør en stor indsats for at nå verdensmålet om anstændig beskæftigelse, men organisationen understreger, at udviklingen ikke går hurtigt nok. ILO’s årsrapport slutter med en opsang til verdens lande om, at de skal øge deres engagement, så alle verdens arbejdere har de samme rettigheder.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.