Hvad har en musikradio og renoveringen af et amfiteater at gøre med migrationsbekæmpelse i Afrika?
Ikke særlig meget, vurderer Den Europæiske Revisionsret – EU’s uafhængige revisorer – i en ny kritisk beretning om Emergency Trust Fund for Africa (EUTF Africa), en EU-fond på mere end 5 milliarder euro oprettet i kølvandet på migrationskrisen i 2015 i forsøget på at lette presset på Europas grænser.
Alligevel er penge fra EUTF Africa gået til blandt andet Radio Jeunesse Sahel, en radiostation med base i Burkina Faso, som i dag primært spiller musik, samt et romersk teater i Sabratha i Libyen.
“Fonden har finansieret en række tiltag, som ikke har været relevante for fondens opdrag, nemlig at adressere migration fra Afrika til Europa”, siger Bettina Jakobsen, dansk jurist hos Den Europæiske Revisionsret og en af revisorerne bag den nye beretning om EUTF Africa.
Med 417 millioner kroner har Danmark været en af hoveddonorerne bag EUTF Africa. Og som statsminister var nuværende udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) varm fortaler for fonden.
Den Europæiske Revisionsret kritiserer også fonden for at ignorere risikoen for menneskerettighedskrænkelser og for at overdrive egne resultater.
Hvad har Lars Løkke Rasmussen sagt om EUTF Africa?
- Ekstra Bladet, 2015: “Adgangsbilletten for at være med til at etablere fonden er tre millioner euro, så det har jeg i hvert fald med (…) Hvis det tegner til, at man fra afrikansk side vil leve op til sine forpligtelser, så har jeg sikkert også flere penge med”
- Altinget, 2018: “Det giver rigtig god mening at gå sammen om tiltag, der kan styrke de afrikanske landes håndtering af de illegale migrationsstrømme. Og tiltag som kan være med til at skabe bæredygtige økonomier i Afrika med en fremtid for de unge, så de ikke søger den farlige vej over Middelhavet”
- Altinget, 2018: “Der er hele immigrationsudfordringen i forhold til at passe på de ydre grænser, men også spørgsmålet om at investere mere i vores nærområder. For eksempel er det jo sådan, at den satsning, vi har i Afrika (EU Emergency Trust Fund for Africa, red.), hviler på frivillighed. Man går rundt med en hat i hånden, og der ville det være rigtig godt, hvis EU fik nogle mere faste budgetlinjer,”
- Europa-Parlamentet, 2018: “Vi rangerer allerede som den fjerdestørste bidragsyder til Emergency Trust Fund for Africa.”
Og det gør indtryk hos udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
”Vi tager det selvfølgelig alvorligt, når en rapport som denne så tydeligt peger på, at der er potentiale for at gøre det bedre. Ikke mindst når det gælder menneskerettigheder. Derfor synes jeg også, det er positivt, at EU-Kommissionen har accepteret alle rapportens anbefalinger”, udtaler han til Danwatch.
Han mener dog ikke, at Danmarks støtte til EUTF Africa har været forgæves.
“Jeg hæfter mig samtidig ved, at kommissionen i sit svar til rapporten fremhæver, at trustfonden har leveret en betydelig del af de planlagte resultater”, siger han.
Uudnyttet potentiale
Kritikken fra Den Europæiske Revisionsret hører til i den hårdeste ende, forklarer jurist Bettina Jakobsen.
“EUTF Africa blev lanceret som et nødsvar på en akut migrationskrise, og fonden er den mest pengestærke af sin slags i EU. Derfor er det desto mere kritisabelt, at fonden er blevet drevet ufokuseret og kun i begrænset omfang har formået at tackle migrationsproblemerne”, siger hun.
Ifølge Den Europæiske Revisionsret har EUTF Africa ikke haft det fornødne fokus på migrationens grundlæggende årsager: Jobmangel, fattigdom og dårlig regeringsførelse, blandt andet.
I stedet er for mange penge gået til projekter, som ikke har været tilstrækkeligt relevante for migrationsbekæmpelse. Herunder eksempelvis Radio Jeunesse Sahel og amfiteatret i Sabratha
“Man har ganske enkelt ikke udnyttet fondens potentiale”, siger Bettina Jakobsen. “Kommissionen har smurt pengene for tyndt ud og brugt penge på tiltag, som ikke har været relevante for fondens fokus, og som man skulle mene kunne have været dækket af andre finansielle instrumenter.
I visse tilfælde har EU desuden overdrevet resultaterne af projekter, som fonden har finansieret, vurderer Den Europæiske Revisionsret.
I Mauretanien i det nordvestlige Afrika skulle EUTF Africa havde finansiere et kreativt værksted, men efter et besøg på stedet kunne EU-revisorerne konkludere, at stedet ikke bestod af andet end fire rå vægge.
Risiko for menneskerettighedskrænkelser
Det er ikke første gang, at EUTF Africa er under beskydning. Fonden har i årenes løb været kritiseret fra flere sider for at indynde sig hos tvivlsomme regimer med alvorlige menneskerettighedsudfordringer.
Blandt andet i Sudan, hvor EUTF Africa i 2017 blev kritiseret for at dirigere penge i hænderne på den paramilitære enhed Rapid Support Forces, der i dag begår systematiske krigsforbrydelser i den sudanesiske borgerkrig.
Det er heller ikke første gang, at Den Europæiske Revisionsret kritiserer fonden. I 2018 udgav EU-revisorerne en beretning, hvor de advarede om, at EUTF Africa ikke leverede de lovede resultater.
Dengang kiggede revisorerne ikke på fondens indvirkning på menneskerettighederne i Afrika. Men det har de gjort denne gang. Og også her er der fundet betydelige mangler i EUTF Africas arbejde.
“I en rundspørge spurgte vi programmedarbejdere under EUTF Africa, om de havde rapporteret menneskerettighedskrænkelser videre op i systemet. Det svarede 10, at de havde gjort”, siger Bettina Jakobsen. “Men da vi spurgte EU-kommissionen, hvor mange advarsler de havde modtaget om menneskerettighedskrænkelser relateret til EUTF Africa, lød svaret, at de kun havde modtaget én”.
Nøgleprioritet for regeringen
Kritikken af EUTF Africa falder også tilbage på Danmark som en central donor til fonden.
“Det er EU, der har haft det primære ansvar for udmøntningen af de konkrete projekter i Afrika, men fondens arbejde baserer sig på nogle beslutningspapirer, som donorerne, herunder Danmark, har været med til at udforme”, siger Bettina Jakobsen.
Der er ikke blevet udbetalt penge til EUTF Africa siden 2021, og fonden afslutter sit arbejde i 2025.
Men det betyder ikke, at EU – eller Danmark – fremover kommer til at have mindre fokus på at begrænse migrationen fra Afrika til Europa.
Snarere tværtimod, lyder det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Danwatch.
“Irregulær migration over Middelhavet til Europa er fortsat en udfordring, som det er en nøgleprioritet for regeringen at finde løsninger på. Både Europa og Afrika har interesse i at tackle udfordringen. Derfor lægger vores nye Afrika-strategi bl.a. også vægt på at styrke EU’s omfattende strategiske partnerskaber med oprindelses- og transitlande”, siger han.