Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

For 10 år siden opfandt han regler for erhvervsliv og menneskerettigheder. Nu siver de ind i lovgivning overalt i verden

Sidste uge besluttede endnu to lande at lovgive om obligatorisk risikovurdering for virksomheder med globale varekæder. En milepæl dagen efter 10 året for "Ruggie"-principperne opkaldt efter manden, der skabte FN's retningslinjer for virksomheder. Og så historier om corona i Cambodjas tøjfabrikker og russisk olie, der forurener
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En Iphone er produceret af flere end 785 underleverandører i 31 lande, og ingen af dem er underselskaber til Apple. Alligevel er varekæden for en Iphone relativt lille, påpeger John Ruggie. Og han ved, hvad han taler om. Han er Harvardprofessor og stamfader til FN’s Retningslinjer for Erhvervsliv og Menneskerettigheder, som i dag er blandt de mest anerkendte retningslinjer for virksomheder med globale værdikæder.  

Først et par realiteter. 80 procent af vores varer rejser på tværs af kloden, før vi køber dem, og i takt med globaliseringen bliver virksomheder større og mere magtfulde.. Derfor kom John Ruggie op med rammeværket protect, respect and remedy, der blev vedtaget i 2011 og fyldte 10 år i går. Stater skal beskytte menneskerettighederne ved at lave love, som virksomheder skal respektere – også når stater ikke lever op til at beskytte menneskerettighederne. Når menneskerettighederne overtrædes, skal ofrene have mulighed for at klage og få kompensation.

Frankrig, Storbritannien, Holland, Schweiz og Finland har allerede gjort FNs retningslinjer til lov.  I maj 2021 afleverede canadiske menneskerettighedseksperter en skitse til en lov, der betyder, at virksomheder i Canada skal forebygge at komme på kant med mennesker eller miljø. Og i sidste uge vedtog parlamenter i Tyskland og Norge, at store virksomheder skal kende risici for negativ påvirkning på menneskerettighederne og miljøet, når de køber eller producerer varer i resten af verden.

En sådan skitse pønser EU-Kommissionen også på. Men John Ruggie er ikke udelt begejstret. I et åbent brev til Kommissionen peger han på flere problemer ved en fælles EU-ramme for virksomheders due diligence, som det hedder på fagsprog. En udfordring er, at flere lande allerede har vedtaget nationale love, og et direktiv fra EU-Kommissionen risikerer at skabe forvirring. På den anden side sikrer man en ensretning af reglerne. Dernæst hævder danske virksomheder, at en due diligence-lov om menneskerettigheder vil koste dem i omegnen af 100 millioner euro om måneden at indføre. En tredje oplagt udfordring er demokratisk deltagelse. Hvis retningslinjer bliver til lov, skal sager om virksomheders due diligence ikke længere afgøres i de nuværende mæglingsinstitutioner i OECD-landene.

Mæglingsinstitutionerne kan tage sager op på egen hånd, og de kører sagerne gratis. I stedet skal kommende tvister mellem ofre for menneskerettighedskrænkelser og virksomheder afgøres af domstole, hvor der kan være ventetid og behov for advokater. Og dem, der har de dyreste advokater, har en tendens til at vinde. Alligevel er det en sejr. Fordi lovgivning med John Ruggies egne ord sikrer en stemme til dem, hvis basale værdighed og lighed er i risiko på grund af måden, som en virksomhed kan drive forretning på.

Flere end 1000 deltagere var samlet i Geneve i 2012, da professor John Ruggie fremlagde principperne for FN’s Retningslinjer for Erhvervsliv og Menneskerettigheder. I år er det 10 år siden, at principperne blev vedtaget.

Her kommer flere nyheder om virksomheders påvirkninger af menneskerettigheder og miljø fra resten af verden:

  • I Rusland anklages olieselskaber for ulovligt at bortskaffe millioner af tons forurenet boreaffald og forurene nordlige floder, der løber ud i det arktiske hav. Det hævder en undersøgelse fra Radio Free Europe. Miljøforureningen foregår blandt andet gennem bestikkelse og trusler mod inspektører, der skulle forhindre bortskaffelsen af ulovligt affald. 
  • I Cambodja stiger antallet af arbejdere med coronavirus kraftigt, fordi arbejderne ikke kan undgå at stå tæt sammen, når de arbejder, spiser eller transporteres i tætpakkede lastbiler til og fra arbejde. Det skriver Cambodja News. Myndighederne rapporterede mandag om 542 nye coronatilfælde, hvilket bringer det samlede antal af smittede op på 38.696 siden pandemiens begyndelse i 2020. 
  • I Indien tvinges arbejdere i væverier og spinderier til at arbejde i alt for mange timer til for lav løn under dårlige vilkår, afslører en ny rapport fra den hollandske ngo, SOMO, der har kortlagt varekæden til 20 internationale brands, herunder Carrefour, GAP, IKEA, Marc O’Polo, NEXT, Sainsbury’s, Tesco, The Cookie Company Group, WE Fashion og Zeeman, der angiveligt har forbindelse til disse væverier og spinnerier.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere

Antallet af mennesker, der har måtte forlade deres hjem på grund af krig, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, var i slutningen af 2021 89,3 millioner. Det er otte procent højere end året før, og en sørgelig ny rekord ifølge FNs Flygtningeorgan, UNHCRs nyeste rapport.

Det er mere end dobbelt så højt som for ti år siden. Krigen mellem Rusland og Urkraine har efterfølgende skubbet antallet til mere end 100 millioner mennesker.

Virksomheder:
Lande: |
Mere

I september 2021 bad den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, medicinalvirksomheder om at trække lægemidler af markedet, hvis de var godkendt på baggrund af data fra den indiske virksomhed Synchron. Nu retter også CHMP, den europæiske lægevidenskabelige komite, en skarp kritik af Synchron. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

EMA har gennemgået store mængder videnskabelige studier og anbefaler at suspendere markedsføringstilladelser for lægemidler, der er godkendt på baggrund af data fra Synchron, medmindre de er livsnødvendige.

Beslutningen om at trække lægemidler af markedet ligger hos EU Kommissionen, der skal vurdere kritikken fra CHMP. Lægemiddelstyrelsen i Danmark afventer derfor også Kommissionen, skriver de på deres hjemmeside.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Indtægterne på gas, olie og kul i Rusland er 60 procent større i første kvartal af 2022 end sidste år. Det kan læses i en ny rapport fra den finske tænketank, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Det sker, selvom Ukraine har appelleret lande og virksomheder om at stoppe køb af fossile brændstoffer fra Rusland, fordi profitten er brændstof i Ruslands aggressioner mod landet.

Kina er den største indkøber, dernæst kommer Tyskland, Italien, Holland, Tyrkiet, Polen, Frankrig og Indien. Fra marts forventes salget at falde, da USA og Canadas har stoppet køb af russisk gas, kul og olie, og EU har forbudt import af kul fra august og import af olie fra Rusland fra december.

Temaer:
Brancher:
Mere

Kviksølv, kobber, krom og nikkel er blot nogle af de stoffer, der følger med udvinding af guld, og nu findes de giftige stoffer også i drikkevandet i den argentinske by, Veladero. Det skriver Financial Times. Det er mineselskabet Barrick Gold, der anklages af vagthunden Mining Watch Canada for at forurene i en grad, der skader indbyggernes helbred.

I 2016 beordrede en argentisk dommer, at minen blev lukket efter tre udslip af spildevand fra minen, der kunne spores i drikkevandet. Barrick Gold udviklede forbedringer for 500 millioner dollars og fik derefter lov til at genåbne minen.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den tanzanianske regerings beslutning om at inddrage 1500 kvm jord ved Serengeti sletten til nationalpark og kommerciel jagt er blevet blodigt. Siden 8. juni, hvor landets oprindelige stammefolk, masai, demonstrerede for at undgå ekspropriering af deres jord og hjem, har politi gået fra dør til dør og smidt folk ud af deres hjem. Det skriver den internationale bevægelse, Survival.

Atten mænd og tretten kvinder er blevet skudt siden 8. juni. Tretten er såret med machetter. En person er bekræftet død.

Det er ifølge Survival en virksomhed fra de Forenede Arabiske Emirater, Otterlo Business Company (OBC), som står bag opkøb af jagtterritorier for landets kongefamilie, der har købt retten til jorden.

Temaer:
Lande:
Mere

Verdens ni førende atomvåbenlande har brugt otte procent mere på at opgradere deres atomvåben end i 2020. Det skriver Aljazeera. På førstepladsen ligger USA, der står for mere end halvdelen af det totale forbrug, efterfulgt af Kina, Rusland, England og Frankrig, viser årsrapporten fra the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Temaer:
Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss siger ifølge BBC, at at hun vil gøre “hvad der er nødvendigt” for at befri to briter, der er dømt til døden efter kampe i Ukraine

Aiden Aslin, Shaun Pinner og marokkaneren, Saaudun Brahim, blev tidligere på måneden dømt til døden ved skydning af domstol i den selverklærede Folkerepublik Donetsk i det østlige Ukraine for at være lejesoldater. De nægter sig skyldige.

Ifølge BBC har Rusland meldt ud, at Storbritannien bør tale med DPR – som ikke er anerkendt af Vesten. Ukraines ambassadør i Storbritannien, Vadym Prystaiko, har tidligere meldt ud, at han forventer de tre mænd kan komme fri i forbindelse med en fangeudveksling med Rusland.

Mere

Den danske stat forhandler lige nu med Rwanda om at indgå en aftale, hvor Danmark kan sende asylansøgere til det afrikanske land, mens deres sag behandles. 

Storbritannien er gået skridtet videre og sender i dag det første fly med asylansøgere til Rwanda. Ifølge DR modtager Rwanda 1 milliard kroner fra Storbritannien samt økonomisk støtte til asylansøgernes ophold, mens deres sag er under behandling. 

Ifølge den britiske regering er det asylansøgere, der er kommet illegalt til landet, som fremover skal sendes til Rwanda, hvor de bliver indlogeret på et tidligere hostel. 

Storbritanniens tiltag er blevet fordømt af adskillige NGO’ere, og chefen for FN’s flygtningehøjkommissariat, Filippo Grandi, kalder planen for katastrofal.

“Vi mener, at det her er helt forkert. Af så mange forskellige årsager. Den præcedens, som det her skaber, er katastrofal for et koncept, som man skal være fælles om, som asyl”, siger han ifølge Ritzau.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.