Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Holland huser skatte-spekulanter

Olieselskabet Pluspetrol, der står bag massiv forurening af Perus jungle, får hjælp af Holland til at slippe billigere i skat. Det viser DanWatch's gennemgang af selskabets regnskaber.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

 Mens mere end 20.000 gymnasieelever i dag samler ind til regnskovsindianere, som blev ofre for olieforurening i Peru, er Danmark og EU i det stille medskyldig i en økonomisk katastrofe af mindst samme omfang.

Det største olieselskab i Perus jungle, Pluspetrol, er nemlig ikke kun ansvarlig for at forvandle dele af Amazonas til en stinkende oliepøl. Selskabet spekulerer samtidig i at betale så lidt skat som muligt. Og til det formål bruger Pluspetrol et skattely, der ligger centralt placeret i EU, nemlig Holland. Til trods for, at EU har indført fælles normer imod den type af skattekonkurrence, som Holland tilbyder.

Alle multinationale er i Holland

“Ny research viser, at næsten alle store multinationale selskaber har etableret holdingselskaber i Holland. Også dem, der ingen aktiviteter har i landet”, siger Katrin McGauran fra Center for Research af Multinationale Selskaber, SOMO, i Holland.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Det er en kombination af fordelagtige skatteregler for udenlandske holdingselskaber – også kaldet skuffeselskaber – og et forholdsvis respektabelt ry blandt alverdens skattemyndigheder, som gør Holland populært blandt firmaer som Pluspetrol.

“Det er meget beklageligt, hvis det sker i EU,” siger Dan Jørgensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, og fortsætter: “Selvom de her selskaber skulle have fundet en lovlig måde at gøre det på, er det klart imod ånden i lovgivningen,”

Fra Argentina til Amsterdam

I år 2000 flyttede det argentinske olieselskab sit hovedkontor til Amsterdam. På papiret i hvert fald. Pluspetrol oprettede sit hovedkontor som et skuffeselskab hos ét af Hollands største firmaer i skatteplanlægning; Fortis Intertrust. I 2006 husede Fortis Intertrust over 2.500 selskaber på en enkelt adresse i Amsterdam. Fysisk ligger Pluspetrols hovedkontor stadig i Buenos Aires.

 [INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Pluspetrol har haft en årlig profit før skat på et trecifret millionbeløb gennem de sidste fem år, men har betalt under to procent i selskabskat i Holland. Der er nemlig særlige vilkår for skuffeselskaber. Almindelige hollandske firmaer betaler 25 procent.

Selskabet har samtidig akkumuleret hele koncernens profit i Holland. Ved at ophobe milliarder af kroner i tulipanlandet undgår ejerne den beskatning, de ville få, hvis de trak fortjenesten hjem til Argentina.

Skattely uden bountystrand

Holland er ikke et klassisk skattely med nulskat og bountystrande. Alligevel har landet længe været brugt som et led i multinationale selskabers skatteplanlægning. Ifølge den Hollandske Nationalbank er gennemstrømningen af penge via landets store antal skuffeselskaber ni gange så stor som Hollands samlede BNP.

“Der skal slås hårdt ned mod internationale selskaber, der laver kreativ bogføring for at undgå at betale skat. Det er et kæmpe problem i hele verden, og det er et sted hvor det politiske system skal opruste i de kommende år,” siger Dan Jørgensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pluspetrol inden deadline.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.