11. november 2011

Holland huser skatte-spekulanter

Olieselskabet Pluspetrol, der står bag massiv forurening af Perus jungle, får hjælp af Holland til at slippe billigere i skat. Det viser DanWatch's gennemgang af selskabets regnskaber.


 Mens mere end 20.000 gymnasieelever i dag samler ind til regnskovsindianere, som blev ofre for olieforurening i Peru, er Danmark og EU i det stille medskyldig i en økonomisk katastrofe af mindst samme omfang.

Det største olieselskab i Perus jungle, Pluspetrol, er nemlig ikke kun ansvarlig for at forvandle dele af Amazonas til en stinkende oliepøl. Selskabet spekulerer samtidig i at betale så lidt skat som muligt. Og til det formål bruger Pluspetrol et skattely, der ligger centralt placeret i EU, nemlig Holland. Til trods for, at EU har indført fælles normer imod den type af skattekonkurrence, som Holland tilbyder.

Alle multinationale er i Holland

“Ny research viser, at næsten alle store multinationale selskaber har etableret holdingselskaber i Holland. Også dem, der ingen aktiviteter har i landet”, siger Katrin McGauran fra Center for Research af Multinationale Selskaber, SOMO, i Holland.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Det er en kombination af fordelagtige skatteregler for udenlandske holdingselskaber – også kaldet skuffeselskaber – og et forholdsvis respektabelt ry blandt alverdens skattemyndigheder, som gør Holland populært blandt firmaer som Pluspetrol.

“Det er meget beklageligt, hvis det sker i EU,” siger Dan Jørgensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, og fortsætter: “Selvom de her selskaber skulle have fundet en lovlig måde at gøre det på, er det klart imod ånden i lovgivningen,”

Fra Argentina til Amsterdam

I år 2000 flyttede det argentinske olieselskab sit hovedkontor til Amsterdam. På papiret i hvert fald. Pluspetrol oprettede sit hovedkontor som et skuffeselskab hos ét af Hollands største firmaer i skatteplanlægning; Fortis Intertrust. I 2006 husede Fortis Intertrust over 2.500 selskaber på en enkelt adresse i Amsterdam. Fysisk ligger Pluspetrols hovedkontor stadig i Buenos Aires.

 [INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Pluspetrol har haft en årlig profit før skat på et trecifret millionbeløb gennem de sidste fem år, men har betalt under to procent i selskabskat i Holland. Der er nemlig særlige vilkår for skuffeselskaber. Almindelige hollandske firmaer betaler 25 procent.

Selskabet har samtidig akkumuleret hele koncernens profit i Holland. Ved at ophobe milliarder af kroner i tulipanlandet undgår ejerne den beskatning, de ville få, hvis de trak fortjenesten hjem til Argentina.

Skattely uden bountystrand

Holland er ikke et klassisk skattely med nulskat og bountystrande. Alligevel har landet længe været brugt som et led i multinationale selskabers skatteplanlægning. Ifølge den Hollandske Nationalbank er gennemstrømningen af penge via landets store antal skuffeselskaber ni gange så stor som Hollands samlede BNP.

“Der skal slås hårdt ned mod internationale selskaber, der laver kreativ bogføring for at undgå at betale skat. Det er et kæmpe problem i hele verden, og det er et sted hvor det politiske system skal opruste i de kommende år,” siger Dan Jørgensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pluspetrol inden deadline.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down