Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kapitalintensivt landbrug uden kapital

Fru Sawar på 70 år dyrker stadig peber på familiens jord.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Det kræver penge at dyrke peber på Bangka. Gødning, såsæd og nye pæle, som peberplanterne kan sno sig om, er absolut nødvendigt og dyrt. Pesticider er også dyre. Ikke alle små landmænd har råd til disse, og slet ikke, hvis høsten slår fejl og betalingen for peberhøsten er lavere end ventet.

Ud over nødvendigheder i landbruget bruges overskuddet fra peberhøsten også til at dække basale nødvendigheder som mad og tøj og til at betale regninger med. Hvis høsten har været god, bruges pengene til at investere i nyttefuldt udstyr som scootere, der kan sælges igen, skulle der være behov for penge.

Fru Sawar er 70 år, lille og skrøbeligt bygget men med stærke, gennemtrængende øjne. Hun bor i et toværelses hus i landsbyen Nyelanding med sin 50-årige datter. Begge er enker. Hendes to børnebørn bor her også. Hun arbejder stadig i den 1 hektar store pebermark hver dag.

-“Sidste år havde vi en succesfuld høst. Vi solgte 700 kg peber for 35 mio. rupiah. Vi brugte de fleste af pengene på såsæd, gødning og pesticider til de nye planter”, siger fru Sawar.

“Havde vi haft flere penge, ville jeg ikke ønske mere til mig selv. Men jeg ville ønske mig en scooter til mit yngste barnebarn”, siger fru Sawar.

Banken tager landet

Fru Sawar har aldrig lånt penge i banken i nødstunder. Det samme gælder alle de andre landmænd, vi møder.  I en anden landsby ikke langt fra fru Sawar besøger vi landsbyens overhoved Kohma, en buttet og myndig mand i polotrøje og shorts. Han er høvding for en landsby med 47 familier og modtager os i sit hus, der er solidt plantet på træpæle, der rager to meter op over jorden. Sammen med høvdingen er adskillige af landsbybønderne og deres familiemedlemmer hurtige til at deltage i diskussionen.  Når vi spørger, hvorfor ingen bønder optager lån i banken for at dække udgifterne til peberdyrkning, griner alle.

“Banken tager dit land, hvis du ikke kan betale dem tilbage. Vi har ikke megen tillid til bankerne. Det er for risikabelt. Du finder ikke mange landmænd her omkring, der har banklån, siger høvding Kohma”, mens adskillige andre nikker i enighed.

“Hvis en høst slår fejl på grund af sygdomme, eller hvis du får en alt for lav pris, har du ingen penge til at købe ny såsæd eller gødning. Så må nogle familier give afkald på deres land og blive daglejere for andre landmænd”, siger høvding Kohma. Han ejer selv 10 hektar land med fire peberarbejdere om dagen, som får 60.000 rupiah (5 euro). I høstsæsonen hyrer han 15-20 arbejdere.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.