Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Lækket FN-klimarapport: Nuværende politik ikke ambitiøs nok til at nå klimamål

I et udkast til en rapport fra FN’s klimaorganisation konstaterer eksperter, at nuværende politiske handlingsplaner om at bremse den globale opvarmning ikke er ambitiøse nok til at nå målet fra den globale klimapagt, Paris-aftalen. Danske forskere er ikke overraskede.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Ifølge en foreløbig rapport fra FN’s toneangivende klimaorganisation, IPCC, er risikoen “meget høj” for, at de globale temperaturstigninger vil overstige det mål, der blev sat i Paris-aftalen for 2 år siden, nemlig at begrænse opvarmningen til kun 1,5 grader. Rapporten blev oprindeligt lækket til nyhedsbureauet Reuters.

Én af de foreløbige konklusioner i rapporten er, at det kræver en hidtil uset økonomisk og teknologisk omrokering på globalt niveau, hvis målet om en stigning på kun 1,5 grader skal nås, samt at der bør “suges” CO2 ud af atmosfæren, f.eks. ved skovplantning, for at nå målet.

“Hvis de nuværende løfter opfyldes frem til 2030, er der ikke nogen scenarier, hvor den gennemsnitlige opvarmning holdes under 1,5 grader,” nævnes det i rapporten fra IPCC, International Panel on Climate Change, som Danwatch har set.

Screenshot fra IPCC’s rapport med ovenstående citat

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

“At undgå at overstige de 1,5 grader kræver hurtige og dybe reduktioner i udledningen af drivhusgasser,” står det i rapporten.

Lektor emeritus i Klima- og Computerfysik ved Københavns Universitet, Aksel Walløe Hansen, er bekendt med rapportens foreløbige konklusioner og mener ikke, at det er overraskende, når man kigger på den nuværende udvikling.

“Nogle lande har skåret ned på CO2-udledningen, andre har ikke. Det er usikkert, hvad USA egentlig vil gøre i fremtiden, og der er jo ikke mange år, før det skal ske,” siger han til Danwatch og fortsætter:

“Det bliver værre og værre, jo længere vi venter. Hvis vi aktivt vil have CO2-koncentrationen holdt i ave, så skal der snart ske noget radikalt”.

Rapport er blot nyeste skud på stammen

Den endnu ufærdige rapport er blevet sendt til bedømmelse hos regeringer og forskere verden over, og den endelige version forventes at offentliggøres i oktober i år, skriver IPCC i en meddelelse og understreger, at teksten endnu kan nå at ændres betydeligt frem til den endelige version.

Dog er konklusionen fra den foreløbige rapport – nemlig at de nuværende handlingsplaner ikke er nok til at holde sig under 1,5 graders temperaturstigning – blot det nyeste skud på stammen, da FN’s miljøorganisation, UNEP, sidste år offentliggjorde en rapport med lignende konklusioner.

Da 196 lande mødtes i Paris i december 2015 og underskrev den såkaldte Paris-aftale om at reducere udledningen af drivhusgasser, var ét af punkterne i aftalen, at de globale temperaturstigninger ikke måtte stige mere end 2 grader over niveauet fra før industrialiseringen (mellem år 1850-1900 ifølge rapporten), og helst ikke mere end 1,5 grader.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

I forlængelse af Paris-aftalen udfærdigede størstedelen af deltagerlandene handlingsplaner med nationale målsætninger for at begrænse udledningen af drivhusgasser. I UNEP’s statusrapport fra november 2017 blev det dog konstateret, at de handlingsplaner kun dækkede over en tredjedel af den nødvendige reduktion i udledninger.

Konklusionerne i den nyligt lækkede IPCC rapport overrasker heller ikke klimaforsker og sektionsleder på Agroøkologi – Klima og Vand på Aarhus Universitet, Jørgen Eivind Olesen. Olesen mener heller ikke, at den endelige rapport vil ændre sig markant fra den nuværende udgave.

“Jeg tror, at virkeligheden bliver langt værre, for der lægges jo ofte i sådanne rapporter og analyser op til, at man kigger på, hvad man kunne opnå, hvis man virkelig strengede sig an, og virkeligheden er altid ondere end det,” siger han til Danwatch.

Hver en brøkdel tæller

Konsekvenserne af en stigning på 1,5 grader er mildere end en stigning på 2 grader, men er dog stadig alvorlige og mange. Øgede vandstande i verdenshavene, smeltende iskapper på Grønland og Antarktis, tab eller “blegning” af koralrev, mangel på ferskvand og oversvømmelse af mindre østater er mulige udfald ifølge rapporten.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

Især de fattigere dele af verden er allerede mærket af de globale temperaturstigninger og vil være de mest udsatte for yderligere temperaturstigninger, står det i rapporten, som også nævner, at en femtedel af verdens befolkning lever i områder, der allerede har oplevet mere end 1,5 graders opvarmning i mindst én sæson.

“Vi kan jo se nogle af konsekvenserne rundt omkring i verden allerede nu, hvordan det kan udarte sig, så det bliver meget værre for hver brøkdel vi går op i temperatur,” konkluderer Aksel Walløe Hansen.

Rapporten anslog i den forbindelse, at verdens såkaldte “CO2-budget”, dvs. hvor meget der maksimum må udledes for at have mindst 50 procent chance for at nå målet om 1,5 graders temperaturstigning, vil være opbrugt inden for 12-16 år med de nuværende udledningsrater (fra 2015). Det kan oversættes til, at menneskeheden kun må udlede 580 milliarder ton drivhusgasser, hvis der skal være 50 procent-eller-bedre chance for at holde temperaturstigningen til 1,5 grader.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark udledte 91 millioner ton CO2-ækvivalent i 2016, en stigning på 4.1 procent i forhold til 2015. Dog er udledningen siden 2006 faldet samlet med 27 procent. Til sammenligning udledte USA 5.170 millioner ton CO2-ækvivalent i 2016 ifølge tal fra USAs energiagentur, EIA.

Men at begrænse udledningen af drivhusgasser er heller ikke nok ifølge rapporten, som henviser til, at CO2 skal “suges” ud af atmosfæren, hvis temperaturstigningen ikke skal overstige 1,5 grader.

“Nu når man skal holde sig til 1,5 grader bliver det endnu mere absurd nødvendigt at fjerne CO2 og få det lagret og gemt, men den virkelighed er jo ikke endnu trængt igennem i politisk sammenhæng,” mener Jørgen Eivind Olesen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.