Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mærsk lover handling i sag om fyret whistleblower

En Mærsk-leverandør på havnen i Mombasa, Kenya, fastholder, at fyringen af en whistleblower og fagforeningsaktivist var “efter bogen”. Mærsk lover, at sagen bliver afsluttet “på en ordentlig måde”.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Thomas Kambi venter stadig. Det er nu snart to måneder siden, han blev fyret fra Mærsks underleverandør Island Marine Service – officielt fordi han er for gammel og ikke kunne levere – ifølge ham selv og hans fagforening fordi han var initiativtager til, at hans sjak skulle melde sig ind i en fagforening.

Og Island Marine Service fastholder fyringen:

“Der er ingen dialog. Vi har netop sendt en opfølgning til fagforeningen, om at han skal komme og hente sin løn. Det er op til ham at komme og hente sin sidste hyre,” siger direktør Hamisi Ali.

Da Danwatch første gang skrev om Thomas Kambis afskedigelse i august i år oplyste A.P. Møller-Mærsk’s presseafdeling, at man ville foretage en “grundig” undersøgelse af afskedigelsen. Den undersøgelse er nu afsluttet, men Mærsk vil ikke oplyse, hvad der konkret er blevet kommunikeret til underleverandøren.

“Den pågældende personsag er dog ikke slut fra vores side. Vi kommer fortsat til at være i dialog med underleverandøren om denne sag, der vil blive afsluttet på en ordentlig måde,” skriver pressechef Signe Wagner til Danwatch.

[Boks1]

Ansatte skal kunne organisere sig

Thomas Kambi blev fyret tre dage efter, at han, sammen med 15 kolleger, satte sin underskrift på en blanket til indmelding i en fagforening. Sagen blev principiel, fordi Mærsk i kølvandet på Danwatch’s afsløring af dårlige arbejdsforhold på havnen i Mombasa blandt andet havde understreget, at man ville sikre sig, at ansatte hos shipping-gigantens leverandører kunne organisere sig i fagforeninger.

“Det er klart, at de, der arbejder hos vore leverandører, frit skal kunne rapportere om arbejdsforhold, som ikke lever op til vores standarder, uden at frygte for repressalier,” lød det fra Mærsk i august.

Thomas Kambi tror ikke selv, han får sit job tilbage. Han taler lavt og langsomt i telefonen:

“Jeg håber på en kompensation. Og så må jeg prøve at finde et andet job i havnen.”

[Boks3]

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.