Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Manglende sprinklersystem skyld i kollapset tekstilfabrik

Den syv-etagers tekstil i Bangladesh, der brød i brand og kollapsede i maj, kunne være undgået, hvis allerede kendte fejl var blevet udbedret rettidigt.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Et sprinklersystem, der aldrig blev installeret. Dét var grunden til, at en syv-etagers fabrik brød i brand og kollapsede i slutningen af maj. Fejlen blev påpeget allerede i maj 2014 af inspektionsrapporter fra Akkorden om Brand og Bygningssikkerhed. Alligevel skete der derefter ingenting, og fabrikken ligger i dag i ruiner og efterlader 3000 arbejdere uden levebrød, anerkender kommunikationschef Joris Oldenziel fra Akkorden, der er ansvarlig for inspektion af brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikkerne i Bangladesh.

“Hvis der havde været installeret et korrekt designet og vedligeholdt sprinklersystem, ville fabrikkens 3000 ansatte formentlig være på arbejde i dag,” siger han til Danwatch.

Der er ingen meldinger om døde eller sårede blandt fabrikkens 3000 arbejdere. Det skyldes formentlig, at branden startede i en frokostpause, hvor de fleste arbejdere havde forladt fabrikken, mens de resterende formåede at flygte, fortæller Joris Oldenziel.

Sprinklersystem var et krav
Fabrikken, der hed Dignity Textile Mills, er omfattet af Akkorden for Brand- og Bygningssikkerhed og blev inspiceret i maj 2014. Et automatisk sprinklersystem skulle installeres inden for 12 måneder slog inspektørerne dengang fast. Det var dog ikke på plads, da fabrikken afleverede sin fremdriftsrapport i februar i år. Og da inspektører gennemførte en opfølgende inspektion i marts var sprinklersystemet stadig ikke på plads, fortæller Joris Oldenziel:

“En del elektriske og brandmæssige mangler var blevet udbedret, men sprinklersystemet og en række strukturelle problemer var ikke fixet.”

Ingen af fejlene blev dog vurderet at være så alvorlige, at fabrikken skulle lukkes midlertidigt, men branden viser et behov for, at tempoet for udbedringer skrues op, fortæller han.

Arbejdernes fremtid usikker
Det er uklart, hvad der skal ske med de tusindvis af arbejdere, der nu står uden job. Hvis inspektørerne havde lukket fabrikken, ville ejere og brands være forpligtet til at udbetale lønninger i seks måneder, fortæller Joris Oldenziel.

“I dette tilfælde er det jo ikke Akkorden, der har lukket fabrikken, og der er derfor ikke nogen forpligtelse i Akkorden til at betale løn. Men det er noget, vi vil diskutere videre med de brands, der var kunder på fabrikken,” siger han.

Brande er et brancheproblem
Bangladesh’ tekstilindustri har været hjemsøgt af en række alvorlige brande, der flere gange har kostet adskillige menneskeliv. Den værste fandt sted i 2012, da mindst 112 personer mistede livet bag låste døre i branden på Tazreen Fashion. Branden blev startskuddet til Akkorden for Bygnings- og Brandsikkerhed, der omfatter flere end internationale 900 brands og deres fabrikker i Bangladesh

En af de store udfordringer for brand- og bygningssikkerheden i Bangladesh er, at tekstilfabrikkerne ofte er placeret i bygninger, der ikke er designet til at huse fabrikker. Det var dog ikke tilfældet for Dignity Textile Mills, der blev bygget i 2013 med henblik på netop fabriksdrift.

Danwatch har uden held forsøgt at få en kommentar om brandsikkerheden fra fabrikkens mauritiske ejere.

Fakta: Akkorden for Brand- og Bygningssikkerhed
Akkorden om Brand- og Bygningssikkerhed er en femårig, bindende aftale mellem fagforeninger og internationale tøjfirmaer om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh. De deltagende brands forpligter sig til at oplyse Akkorden om alle leverandører i Bangladesh og om nødvendigt bistå økonomisk med udbedringer på fabrikkerne.

Læs mere om Akkorden for Brand- og Bygningssikkerhed

Læs Akkorden for Brand- og Bygningssikkerheds inspektionsbrandrapport 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.