Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Mindsteløn er ikke leveløn

Diddihatono dyrker peber på familiens ene hektar jord. Han arbejder også på en gummiplantage med sin bror for at få råd til mad til familien.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Tusmørket lægger sig hurtigt i de tropiske skove på den fugtige ø Bangka, som ligger mellem Sumatra og Borneo i Indonesien. På sin ramponerede scooter er Diddihatono på vej hjem til den lille landsby Delas. Havde det ikke været for vores besøg, havde han overnattet i en lille træhytte på marken. Benzin er dyrt og en scooter endnu dyrere. Men den er nødvendig på grund af de 11 kilometer til hans peberplanter.

“Min far, bror og jeg ejer en pebermark hver. Tilsammen ejer vi en hektar jord”, siger 25-årige Diddihatono efter at have hilst på sin kone og nyfødte søn.

Høsten slog fejl

Diddihatono og hans kone og søn bor sammen med hans forældre i en landsbyhytte lavet af træ og betonsektioner. Sektionerne er blevet tilføjet i takt med, at familien er vokset, fortæller den 37-årige storebror Joserin.

Familien består af syv medlemmer, der alle deles om indkomsten fra deres peberplanter. Alle arbejder i markerne, selv den 75 år gamle og næsten blinde far Harris, der stille lytter til vores samtale fra et hjørne på gulvet.

“Vi kan ikke leve af peberdyrkning. Så Joserin og jeg arbejder på en gummiplantage til middag, før vi tager hen til vores marker. Vores peberhøst slog fejl sidste år, så i lang tid har vi kun tjent penge på gummi”, siger Diddihatono. Joserin tilføjer, at han måske bliver nødt til at sælge sin scooter for at have råd til mad og tøj til familien.  Diddihatono og Joserin høster 10 kg gummi på en normal dag. De får 11.000 rupiah/kg, så den daglige indtjening via gummi er 110.000 rupiah. Det svarer til 4 euro pr. person. På en måned tjener de hver 1,1-1,2 mio. rupiah, hvilket er en smule mere end den nationalt fastsatte mindsteløn på 1,0 mio. rupiah på Bangka.

“Man kan ikke leve et ordentligt liv på mindstelønsniveau, ikke hvis man er en familie. Man har brug for mindst 2 millioner rupiah om måneden for en familie på 3-4 personer på Bangka”, fortæller Koko Sadmoko os senere. Han har været Reuters’ journalist på Bangka de seneste fire år og har skrevet adskillige rapporter om landområderne.

“Og man skal huske på, at peber- og gummipriserne var lavere for nogle år siden”, fortsætter han.
Diddihatonos familie har råd til et måltid om dagen. Det består altid af grøntsager fra deres marker og ris, som de selv køber. Kød – lokale fisk eller kylling – er en sjældenhed og er begrænset til en gang hver anden uge. Santila, Diddihatonos smukke 22-årige søster, er den eneste, der har fået nyt tøj i et år.

“De fleste små peberbønder har ingen andre afgrøder end peber. Så de er meget afhængige af deres peberhøst. Mange tjener også lidt ekstra ved at arbejde enten i større landmænds marker eller i tinminer. Peberpriserne var i årevis lavere, end de er nu, og plantesygdomme er mere almindelige end nogensinde, så de fleste bønder har brug for ekstra penge”, siger embedsmanden Cartino fra de lokale myndigheder i Bangka-Beleitung provinsen med ekspertise i landbrug.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.