17. januar 2023

Mineselskab med tråde til Danmark anklages for korruption i DR Congo

En skjult videooptagelse indikerer, at den canadiske minevirksomhed Ivanhoe Mines har indgået en underhåndsaftale med en nu tidligere rådgiver for præsidenten i DR Congo. En række danske pensionskasser samt mineleverandøren FLSmidth har økonomiske forbindelser til Ivanhoe Mines.

Vidiye Tshimanga sidder nu i fængsel i Kinshasa. Foto: Djodjo Kabongo/ Wikimedia Commons

Der er ikke langt fra magtens høje tinder til det politiske rakkerpak i DR Congo. Det har advokaten og forretningsmanden Vidiye Tshimanga måtte sande de seneste måneder. 

I 2018 førte han valgkamp for DR Congos præsident Felix Tshisekedi, og året efter blev han udnævnt til hans personlige rådgiver. Men i dag sidder Tshimanga fængslet i den congolesiske hovedstad Kinshasa, dømt skyldig for “korruption og fornærmelser mod statsoverhovedet” 

Nedturen begyndte i september, da OCCRP, et kollektiv af undersøgende journalister, fik fat i en skjult video- og lydoptagelse, hvor Tshimanga fortalte en eller flere uidentificerede personer om sine korrupte arbejdsmetoder. 

“Vi deler aktierne, og så lover jeg at sikre jer politisk sikkerhed i DR Congo”, sagde Tshimanga. 

I videoen bruger Tshimanga en aftale med det canadiske mineselskab Ivanhoe Mines som eksempel på, hvordan han tilsyneladende smører det congolesiske system til gevinst for både ham selv og internationale virksomheder. 

Og sådan trækker en korruptionssag i DR Congo pludselig tråde hjem til Danmark. 

Fire danske pensionskasser har nemlig investeringer i Ivanhoe Mines, mens den danske mineleverandør FLSmidth løbende sælger udstyr til canadiernes kobberminedrift i DR Congo.

Peer Schouten er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i DR Congo. Ifølge ham understreger sagen, hvor vanskeligt det er at gøre forretninger i det centralafrikanske land uden at få snavs på hænderne. 

“Som virksomhed kan man have nok så store ambitioner om at holde sig ude af problemer, og man kan lave en nok så grundig due diligence (risikovurdering, red.)”, siger han. “Men i DR Congo er korruption en fuldkommen integreret del af den måde, man driver især mineforretninger på. Det er umuligt helt at gardere sig”.

Et rigt fattigt land

DR Congo er både et af verdens rigeste og et af verdens fattigste lande. Landet gemmer på enorme lagre af nogle af klodens mest værdifulde og eftertragtede naturressourcer: lithium, kobber, kobolt, coltan, guld, diamanter, tin, rubiner, tantal, tungsten. 

Alligevel anslår Verdensbanken, at DR Congo er blandt verdens fem fattigste nationer. I 2021 levede næsten 64% af befolkningen – svarende til knap 60 millioner mennesker – under den globale fattigdomsgrænse på omtrent 15 kroner om dagen. 

DR Congos indtægter fra råstofferne kommer, med andre ord, kun i ringe grad congoleserne til gavn. I stedet for at finansiere skoler, veje, elforsyninger og kloakering siver en stor del af pengene enten ned i politikernes lommer eller helt ud af landet. 

Dermed er DR Congo også en “hovedpine” for minefirmaer og investorer, siger Peer Schouten. 

“Det er stor risiko forbundet med at være tilstede i landet. Men omvendt er der også mulighed for at tjene store penge, fordi der er stort potentiale i de forskellige mineraler, og det gør, at mange alligevel ikke kan holde sig væk. Også selvom det måske kræver, at man allierer sig med korrupte politikere”, siger seniorforskeren. 

Underminering af congolesisk lov

Ivanhoe Mines driver tre forskellige projekter i DR Congo. Det største af dem er kobberminen Kamoa-Kakula, som selskabet ejer sammen med kinesisk Zijn Mining Group og den congolesiske regering.

Minen forventes at være verdens tredjestørste af sin slags i 2024, og det er primært denne, som danske FLSmidth leverer maskiner til. 

Derudover kommer en zinkmine i Kipushi og Western Foreland Exploration Project, et forstadie til en kobbermine i nogle tilstødende områder til Kamoa-Kakula.  

Optagelsen af Vidiye Tshimanga røber ikke, hvilke af projekterne han og hans firma Cobamin er involveret i. Men Ivanhoe Mines bekræftede i december, at de har underskrevet en forhåndsaftale med den nu korruptionsdømte eks-rådgiver om fælles erhvervelse af “visse udvindingstilladelser” i DR Congo. 

Samtidig anklages den canadiske virksomhed for at have undermineret congolesisk minelov i forbindelse med Western Foreland Exploration Projects. 

Det fremfører The Sentry, en amerikansk organisation, der efterforsker forbrydelser begået af multinationale selskaber i udviklingslande, i en rapport, der udkom i december. 

Ifølge The Sentry er det tvivlsomt, om Ivanhoe Mines overhovedet har ret til den jord, Western Foreland Exploration Projects drives på.

Pensionskasser vil undersøge sagen

Danwatch har forelagt anklagerne mod Ivanhoe Mines forretninger i DR Congo for de danske virksomheder, der kan forbindes til selskabet. Flere af dem vil nu undersøge sagen nærmere. 

“Vores screening har ikke identificeret mulige udfordringer med Ivanhoe Mines, men nu hvor Danwatch har gjort opmærksom på, at det kan være tilfældet, vil vi undersøge sagen nærmere. Derfor forventer vi at starte en dialog med Ivanhoe Mines med fokus på, om selskabet har etablerede processer til at forebygge og afbøde korruptionen”, skriver P+, der har investeret knap 3,5 millioner kroner i Ivanhoe Mines, i en mail til Danwatch. 

Også PFA og Velliv har igangsat en undersøgelse, mens Danica Pension skriver, at de vil “følge sagens udvikling”, og at de vil frasælge investeringen, hvis der viser sig at være hold i anklagerne. 

Hos FLSmidth oplyser pressechef Rasmus Windfeld, at man i øjeblikket er i gang med at ekspedere en ny ordre fra Ivanhoe Mines i DR Congo.

Han skriver samtidig, at FLSmidth vil følge deres standardpraksis for sager som denne.

“Generelt kan vi sige, at vi laver due dilligence på vores kunder. Derudover følger vi løbende med i udviklingen og tager stilling til, om der er nye ting, der kan påvirke vores kundeforhold – due dilligence er jo i sin natur en dynamiske størrelse, hvor der kan komme nye fakta med i betragtningen. I sådanne situationer tager vi også oftest kontakt til kunden for at høre deres side af sagen. Det kan alt sammen ende med, at kunderelationen tages op til ny overvejelse, hvis udviklingen tilsiger det. Det beror hver gang på en konkret vurdering”, skriver Rasmus Windfeld.

Danwatch har tidligere afdækket, hvordan FLSmidth har leveret mineudstyr til en række kontroversielle kunder rundtomkring i verden. Blandt andet i Mozambique, hvor Valby-virksomheden i ti år servicerede en stærkt forurenende kulmine i den nordvestlige del af landet.

Afviser anklager, mens efterforskning fortsætter

Ivanhoe Mines selv afviser anklagerne om at have bidraget til korruption og undermineret congolesisk minelov. 

Til Bloomberg fortæller virksomheden, at forhandlingerne med Vidiye Tshimanga er strandet, og at parterne nu venter på at få deres udeståender afgjort i en voldgiftssag hos Det Internationale Handelskammer i Paris. 

Og i en pressemeddelelse udsendt 19. december kalder Ivanhoe Mines påstandene i The Sentrys rapport for “misledende og sensationalistiske”. 

“The Sentry fremstiller fakta, så det passer til deres konklusion om, at Ivanhoe Mines blev tildelt udvindingstilladelser af regeringen i DR Congo på grund af “magtfulde forbindelser”. De overvejer ikke, at Ivanhoe Mines kan være blevet tildelt tilladelserne, fordi de ansøgte lovligt og blev anerkendt for en succesfuld historik med ressourceudvinding verden over”, skriver selskabet. 

En ransagningskendelse, som The Sentry har delt med Danwatch, viser dog, at Ivanhoe Mines’ kontor i Vancouver blev gennemsøgt  af canadisk politi i novem ber 2021. 

Politiet har begrundet mistanke om, at virksomheden har overtrådt Canadas Criminal Code and Corruption of Foreign Public Officials Act mellem 2014 og 2018. 

Af ransagningskendelsen fremgår det, at ransagningen relaterede sig til tre bankoverførsler fra Ivanhoe Mines til en schweizisk bankkonto tilhørende Stucky Technologies, en ingeniørvirksomhed, som sammen med DR Congos statslige elselskab har stået for at sikre strøm til blandt andet Kamoa-Kakula-minen.

Efterforskningen er fortsat i gang. 

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right