Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nordkorea omgår sanktioner ved hjælp af skattely

Samtidig med at europæiske statsledere gør sig klar til krig mod Nordkorea, omgås FN-sanktioner mod det autoritære regime ved hjælp af skattely som De Britiske Jomfruøer, der er under europæisk jurisdiktion.
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Denne uge melder britiske medier, at Storbritannien gør sig klar til en eventuel krig med Nordkorea, som følge af regimets sidste tids missilaffyringer og atomprøvesprængninger, og den amerikanske præsidents skærpede retorik mod landet.

Til trods for at Nordkorea er underlagt strenge sanktioner fra det internationale samfund, og at sanktionerne igen blev skærpet af FN i september, formår landet at omgå de regler, der skal hindre dem i at få varer og penge til at udvikle deres frygtede atom- og missilprogram.

Det gør de ved hjælp af skuffeselskaber i skattely, som skjuler de reelle ejere af virksomheder og bankkonti, der kontrolleres fra Nordkorea.

Vælger De Britiske Jomfruøer

I en rapport fra FN’s ekspertpanel om sanktionerne mod Nordkorea fra januar i år samt en artikel fra det amerikanske undersøgende medie Frontline, som udkom denne uge, meldes der om en række eksempler på, at Nordkorea omgår sanktioner ved hjælp af kinesiske virksomheder, og at transaktionerne skjules gennem skuffeselskaber i skattely.

De oplyste ejere af skuffeselskaberne er mellemmænd uden forbindelse til Nordkorea, mens de reelle ejere af selskaberne er nordkoreanske personer eller banker, der er sanktionerede af det internationale samfund, ifølge FN-rapporten og Frontline.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

De skattely, der går igen som hjemsted for de nordkoreanske skuffeselskaber, er i høj grad De Britiske Jomfruøer, Hong Kong, Jersey og Seychellerne. Det er skattely, der alle har en tilknytning til Storbritannien.

John Christensen er skatteøkonom og direktør for den internationale NGO Tax Justice Network. Han mener ikke, at det er tilfældigt, at de skuffeselskaber, nordkoreanerne benytter sig af, er registreret i skattely som enten har status som såkaldte oversøiske britiske territorier, eller har en fortid som britiske kolonier.

“Det er på ingen måde tilfældigt. Det er lande som har inkorporeret meget af britisk lov i sin egen lovgivning, og det er love, der er meget fordelagtige for virksomheder og personer, som ønsker at optræde med meget lav grad af gennemsigtighed,” siger John Christensen.

Storbritannien kan gribe ind

De Britiske Jomfruøer har en lovgivning der går langt for at beskytte anonymitet, og er derfor et populært skattely til at skjule ulovlige eller illegale pengestrømme.

Østaten har også afvist forespørgsler fra andre landes myndigheder om at danne et offentligt tilgængeligt register over de reelle ejere af virksomhederne, der har adresse på øen. Sådan et register ville kunne afsløre om de reelle ejere er nordkoreanske personer eller virksomheder, der er underlagt sanktioner.

Men Storbritannien kunne have pålagt østaten at lave et sådant register, siger John Christensen.

“Storbritannien har autoritet til at gribe ind og kræve, at jurisdiktioner som De Britiske Jomfruøer og Jersey laver et offentligt register over reelle ejere, fordi de er under britisk jurisdiktion”.

Hvorfor gør de det så ikke?

“Der er et meget tæt forhold mellem De Britiske Jomfruøer og magtfulde banker og advokat- og revisionsfirmaer, der holder til i City of London. De har et stærkt politisk greb om den britiske regering, og det gør Storbritannien passive”, fortæller Christensen.

Blev brugt af britiske koloniherrer

Hong Kong og Seychellerne har ifølge Christensen en lovgivning, der i stor grad er etableret under britisk kolonistyre. Det er, fordi briterne brugte disse kolonier som offshore finansielle centre, blandt andet for hemmelighedsfulde stiftelser der kan skjule ulovlige eller illegitime pengestrømme.

Betyder det, at Storbritannien har et særligt ansvar for at standse Nordkorea i at omgå sanktionerne?

“Der er ingen tvivl om, at Storbritannien har et særligt ansvar, både historisk, men også fordi Nordkorea benytter sig af skattely som er under britisk jurisdiktion i dag, og hvor Storbritannien faktisk har formel autoritet til at gribe ind,” konstaterer Christensen.

“Og både G20 og EU er i position til at lægge pres på Storbritannien, for at få stoppet praksissen,” tilføjer han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.