Nordkorea omgår sanktioner ved hjælp af skattely

Samtidig med at europæiske statsledere gør sig klar til krig mod Nordkorea, omgås FN-sanktioner mod det autoritære regime ved hjælp af skattely som De Britiske Jomfruøer, der er under europæisk jurisdiktion.


Denne uge melder britiske medier, at Storbritannien gør sig klar til en eventuel krig med Nordkorea, som følge af regimets sidste tids missilaffyringer og atomprøvesprængninger, og den amerikanske præsidents skærpede retorik mod landet.

Til trods for at Nordkorea er underlagt strenge sanktioner fra det internationale samfund, og at sanktionerne igen blev skærpet af FN i september, formår landet at omgå de regler, der skal hindre dem i at få varer og penge til at udvikle deres frygtede atom- og missilprogram.

Det gør de ved hjælp af skuffeselskaber i skattely, som skjuler de reelle ejere af virksomheder og bankkonti, der kontrolleres fra Nordkorea.

Vælger De Britiske Jomfruøer

I en rapport fra FN’s ekspertpanel om sanktionerne mod Nordkorea fra januar i år samt en artikel fra det amerikanske undersøgende medie Frontline, som udkom denne uge, meldes der om en række eksempler på, at Nordkorea omgår sanktioner ved hjælp af kinesiske virksomheder, og at transaktionerne skjules gennem skuffeselskaber i skattely.

De oplyste ejere af skuffeselskaberne er mellemmænd uden forbindelse til Nordkorea, mens de reelle ejere af selskaberne er nordkoreanske personer eller banker, der er sanktionerede af det internationale samfund, ifølge FN-rapporten og Frontline.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

De skattely, der går igen som hjemsted for de nordkoreanske skuffeselskaber, er i høj grad De Britiske Jomfruøer, Hong Kong, Jersey og Seychellerne. Det er skattely, der alle har en tilknytning til Storbritannien.

John Christensen er skatteøkonom og direktør for den internationale NGO Tax Justice Network. Han mener ikke, at det er tilfældigt, at de skuffeselskaber, nordkoreanerne benytter sig af, er registreret i skattely som enten har status som såkaldte oversøiske britiske territorier, eller har en fortid som britiske kolonier.

“Det er på ingen måde tilfældigt. Det er lande som har inkorporeret meget af britisk lov i sin egen lovgivning, og det er love, der er meget fordelagtige for virksomheder og personer, som ønsker at optræde med meget lav grad af gennemsigtighed,” siger John Christensen.

Storbritannien kan gribe ind

De Britiske Jomfruøer har en lovgivning der går langt for at beskytte anonymitet, og er derfor et populært skattely til at skjule ulovlige eller illegale pengestrømme.

Østaten har også afvist forespørgsler fra andre landes myndigheder om at danne et offentligt tilgængeligt register over de reelle ejere af virksomhederne, der har adresse på øen. Sådan et register ville kunne afsløre om de reelle ejere er nordkoreanske personer eller virksomheder, der er underlagt sanktioner.

Men Storbritannien kunne have pålagt østaten at lave et sådant register, siger John Christensen.

“Storbritannien har autoritet til at gribe ind og kræve, at jurisdiktioner som De Britiske Jomfruøer og Jersey laver et offentligt register over reelle ejere, fordi de er under britisk jurisdiktion”.

Hvorfor gør de det så ikke?

“Der er et meget tæt forhold mellem De Britiske Jomfruøer og magtfulde banker og advokat- og revisionsfirmaer, der holder til i City of London. De har et stærkt politisk greb om den britiske regering, og det gør Storbritannien passive”, fortæller Christensen.

Blev brugt af britiske koloniherrer

Hong Kong og Seychellerne har ifølge Christensen en lovgivning, der i stor grad er etableret under britisk kolonistyre. Det er, fordi briterne brugte disse kolonier som offshore finansielle centre, blandt andet for hemmelighedsfulde stiftelser der kan skjule ulovlige eller illegitime pengestrømme.

Betyder det, at Storbritannien har et særligt ansvar for at standse Nordkorea i at omgå sanktionerne?

“Der er ingen tvivl om, at Storbritannien har et særligt ansvar, både historisk, men også fordi Nordkorea benytter sig af skattely som er under britisk jurisdiktion i dag, og hvor Storbritannien faktisk har formel autoritet til at gribe ind,” konstaterer Christensen.

“Og både G20 og EU er i position til at lægge pres på Storbritannien, for at få stoppet praksissen,” tilføjer han.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down