Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nordkoreansk tøj kan ende i Danmark

Forbrugere bør være bekymrede for, at deres tøj med “Made in China” mærke i nakken er produceret i Nordkorea, siger eksperter og ngo.
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Sidste år kom det frem, at det australske sportstøjmærke Rip Curl havde fået omkring 4.000 jakker syet på tøjfabrikker i Nordkorea. Historien var en skandale for Rip Curl, som beklagede sagen dybt i medierne. Virksomheden hævdede, at det var deres kinesiske underleverandør, der havde outsourcet ordren til Nordkorea uden at fortælle det til Rip Curl.

Men Rip Curl er højst sandsynligt ikke en enlig svale. Fagforeningen Textile, Clothing and Footwear Union of Australia (TCFUA) udtalte til The Guardian, at flere australske tøjfirmaer også kunne være impliceret i samme slags nummer, hvor kinesiske tøjleverandører eksporterer stof til Nordkorea, hvor tøjet bliver syet og sendt tilbage til Kina med et falsk “Made in China” mærke i nakken.

Derfor er der grund til at tro, at tøj fra Nordkorea også ender i Danmark, hvor danske forbrugere uforvarende støtter regimet gennem deres shopping.

Læs: “Made in China” kan være nordkoreansk

“Forbrugere bør være bekymrede”

Andreas Rasche, professor på CBS med speciale i virksomhedsansvar, FN’s retningslinjer og bæredygtighed forklarer, at tøjet kan ende i Danmark, fordi varekæden i tekstilindustrien er svær at kontrollere og er spredt ud over flere lande. Ofte bliver der brugt underleverandører, som er svære for virksomhederne at kontrollere.

“Forbrugere bør være bekymrede. Arbejdsvilkårene er kendt for at være dårlige med en meget lav løn og mange arbejdstimer. Arbejderne er dog kendt for at acceptere disse vilkår, fordi de arbejder for “deres land og leder”, siger Andreas Rasche.

Andreas Rasche opfordrer de danske tøjfirmaer til at investere endnu mere i at undersøge deres underleverandører og under-under-underleverandører for urent mel i posen.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Ph.d. studerende på CBS Jinsun Bae, som forsker i virksomheders sociale ansvar i Myanmar, og som tidligere har researchet i nordkoreanske problematikker, er enig i, at tøjet kan ende i Danmark – det kan ende overalt i verden. På spørgsmålet om hvor bekymrede forbrugerne skal være, svarer hun.

“Jeg kan kun spekulere i, at det er meget mindre sandsynligt at der kommer beklædning fra Nordkorea end fra andre asiatiske udviklingslande, fordi der kan danske tøjvirksomheder lovligt operere”, siger Jinsun Bae.

NGO: Få styr på underleverandørerne

Helle Løvstø Severinsen, kampagnemedarbejder for organisationen Clean Clothes Campaign er enig med Andreas Rasche. Det handler om at vestlige virksomheder – heriblandt de danske – skal få bedre styr på, hvem der producerer deres varer.

“Indtil virksomheder viser, hvor de får produceret deres tøj, skal man da være nervøs”, siger Helle Løvstø Severinsen.

De kinesiske underleverandører snyder jo virksomhederne og fortæller ikke, det bliver produceret i Nordkorea – er det ikke umuligt for en dansk virksomhed at have styr på det så?

“Det er selvfølgelig vanskeligt. På den anden side, så ser man ikke en kollektion hængende i butikkerne, hvor de blå t-shirts har forskellige farver eller har forskellige knapper. Der er masser af kontrolsystemer til at sikre det. Det kan man også insistere på at have, når det handler om adressen for, hvor tøjet bliver produceret”, siger Helle Løvstø Severinsen.

Helle Løvstø Severinsen mener, at dette er et klart eksempel på, at manglen på transparens er en særlig problematik i tekstilbranchen. De gældende regler er, at man ikke skal oplyse hvilke fabrikker, man får lavet sine produkter på, og det går i sidste ende ud over fabriksarbejderen og forbrugeren, siger Severinsen.

“Man burde ikke kunne lave hemmelig produktion, hvorfor skulle det være hemmeligt, hvor man får produceret tøj?”, spørger Helle Løvstø Severinsen.

Brancheforening: Vi skærper opmærksomheden

Brancheforeningen Dansk Mode & Tekstil oplyser til Danwatch, at tøj fra Nordkorea ikke er noget, branchen hidtil har været bekendt med, og at de ikke kender til danske virksomheder, der har oplevet det.

“Men det er er klart, at en aktuel sag som denne skærper opmærksomheden hos os som brancheorganisation og vi vil orientere branchen om problemstillingen og følge udviklingen tæt. Og hvis forbrugerne er bekymrede eller søger svar, kan de til enhver tid spørge i de butikker, hvor de køber varerne”, siger Simon Hansen, pressechef i Dansk Mode & Tekstil.

Kritikere siger, at manglende transparens ifht hvilke fabrikker der produceres på, er med til at forårsage denne situation, fordi det ikke er muligt for organisationer at kontrollere fabrikkerne – hvad mener du?

“I forhold til ”skygge-produktion” i Nordkorea er der nogle helt grundlæggende lovgivningsmæssige forhold og regler om oprindelse af varer, som kommer i spil, og det har rod et helt andet sted end i åbne leverandørlister.”

Ifølge Simon Hansen vil det “skabe mistillid hos leverandøren, hvis udefrakommende organisationer skulle ind og kontrollere, fordi det uundgåeligt ville miskreditere det langvarige og helt nødvendige tillidsforhold mellem leverandør og brand.”

Kan du give mig et konkret eksempel på en dansk tøjfirma, som har lidt økonomisk skade ved, at det har været kendt, hvor de har produceret?

“Vi udtaler os principielt ikke om navngivne virksomheders fortrolige oplysninger, men der findes adskillige eksempler på mindre virksomheder, som har oplevet en forringet konkurrenceevne som følge af, at deres leverandører er blevet offentligt kendt for konkurrenter”, siger Simon Hansen.

Dansk Mode & Textil anbefaler medlemmer at arbejde med nødvendig omhu. Simon Hansen forklarer, at det forventes at virksomheder handler med nødvendig omhu, forebygger og laver opfølgende indsats over for “identificerede risici, adgang til oprejsning og rapportering.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.