Klima-brevet

Kære læser

COP29 i Baku er nu officielt forbi, og det hele har, for at sige det mildt, været en speget affære. 

Allerede fra begyndelsen ulmede der en nervøsitet for de kommende forhandlinger. Blandt andet var der ikke just begejstring over, at et klimamøde skulle holdes i et olieproducerende land, og det blev ikke bedre, da det helt store emne i år – den såkaldte klimafinansiering – skulle forhandles på plads. 

Netop klimafinansiering, altså hvor meget de rige lande skal betale for klimakatastrofer i udviklingslande, har fra begyndelsen været omstridt, og det var det også denne gang.

Nu er der så en aftale klar, men er den retfærdig?

Det handler Klimabrevet om denne gang. 

God fornøjelse.

Un Climate Conference Cop29 In Baku Day Eleven 22 Nov 2024
Aktivister demonstrerede for en mere retfærdig klimafinansiering til COP29. Foto: Dominika Zarzycka/SIPA/Ritzau Scanpix

3. dec '24

Too little, too late

Mandag d. 11 november lød startskuddet til dette års COP29, hvor verdens ledere mødes i FN-regi for at snakke og forhandle globale aftaler, der skal afhjælpe de klimaforandringer, vi alle står midt i. 

Mødet var dog knap skudt i gang, før de første kritiske røster lød. Det vakte blandt andet opsigt, at flere prominente skikkelser som Joe Biden, Olaf Scholz og Ursula von der Leyen blev væk, mens der var utilfredshed med, at den olieproducerende og autoritære stat Aserbajdsjan var vært for klimaforhandlinger, der skal lede os væk fra fossil energi og ind i en mere bæredygtig fremtid. 

Det var altså med en vis skepsis, mange gik ind i COP29. En skepsis, der ikke blev mindre af, at man i år skulle lande en aftale af de helt store – nemlig hvor mange penge rige lande skal betale i klimakompensation til udviklingslande, den såkaldte klimafinansiering. 

Og forhandlingerne om klimafinansiering blev da også et stort stridspunkt mellem de to fronter, ikke mindst i forhold til beløb, og hvad pengene skal gå til. 

På den ene side stod udviklingslandene, som er hårdest ramt af klimaforandringer. Baseret på vurderinger fra FN’s ekspertgruppe, krævede de et beløb på 1,3 trillioner dollars – eller hvad der svarer til 9,18 billioner kroner –  i klimabistand og argumenterede for, at pengene burde gives som donationer og hovedsageligt til beskyttelse mod klimakatastrofer. 

På den anden side stod så de rige lande, der slet ikke nævnte et beløb før klimamødets sidste dag, og da det så endelig kom, var det noget mindre end kravet fra det globale syd – nemlig 250 milliarder dollars. De rige lande var desuden mere tilbøjelige til at give pengene som lån og til grøn omstilling som solceller og vindmøller.  

Aftaleparterne var med andre ord langt fra hinanden, og nærmest traditionen tro landede de  også først en aftale i sidste øjeblik. Her lød det, at de rigeste lande skal betale 300 milliarder dollar – svarende til 2.100 milliarder kroner – om året i 2035 i klimahjælp til udviklingslande.

Knap var aftalen kommet i stand, før kritikken strømmende ind. For udviklingslandene var det ikke bare et skuffende resultat, men direkte forræderi.

“[Vi er] forargede og dybt sårede over resultatet af COP29. Endnu en gang har de lande, der er mest ansvarlige for klimakrisen, svigtet os. Dette er ikke bare en fiasko. Det er et forræderi”, lød det blandt andre fra repræsentanter fra de mindst udviklede lande. 

Samme toner kom fra afrikanske forhandlere, der kaldte aftalen for “for lidt og for sent”, mens Indien i en rasende tale til COP29 omtalte beløbet som “sølle”. 

“Det beløb, der foreslås mobiliseret, er afgrundsdybt ringe. Det er en sølle sum”, rasede den indiske repræsentant Leela Nandan.

Også en lind strøm af miljøorganisationer var ude med hårde ord. I en pressemeddelelse kalder WWF Verdensnaturfonden eksempelvis aftalen for utilstrækkelig og et tilbageskridt for klimaet. 

Det kan da også være svært at se retfærdigheden i aftalen. En måned inden COP29 kunne FN’s miljøprogram i en rapport konkludere, at den globale udledning af drivhusgasser er steget i 2023, og at G20-landene minus den Afrikanske Union er ansvarlige for 77 procent af den udledning. De mindst udviklede lande udleder til sammenligning blot tre procent. 

Til trods for, at det er de rigeste lande, der udleder mest, er det det globale syd, der betaler prisen. En sætning, vi har hørt mange gange før, men som stadig er vigtig at understrege. Bare lige nu lider en række afrikanske lande kraftigt under oversvømmelser eller tørke, mens lande i Asien rammes af den ene tyfon efter den anden.

Set i det lys virker aftalen ganske rigtig too little, too late.

Hvad ellers?

Ny aftale om klimakreditter. En ny aftale om klimakreditter blev også forhandlet på plads under COP29. Konkret er man blevet enige om et globalt system, der fungerer ved, at virksomheder eller lande betaler for tiltag, der reducerer udledningen af drivhusgas i et andet land.

Klimakreditter som klimaaflad har længe været til diskussion. Fortalere af den nye aftale mener, at det vil kunne rejse milliarder til nye projekter, der kan holde os under Parisaftalens mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grad. Kritikere mener derimod, at det er en usikker metode til at mindske CO2-udledninger på.

Global miljøaftale om plastik forhindret. Der bliver alligevel ikke nogen global plastikaftale i denne omgang. I to år har man i FN-regi ellers diskuteret, hvordan verdens lande kunne mindske forureningen af plastik.

Ifølge Dagbladet Information skyldes det en lille minoritet af olielande og plastproducenter, herunder Saudi-Arabien, som nægter at stemme ja til et indgreb i produktionen.

FN skønner, at der hver eneste dag dumpes, hvad der svarer til 2.000 skraldebilers last af plastik i verdens have, søer og floder.

Klimanyheder i andre medier

Thailand: Værste oversvømmelser i årtier. Mindst 12 personer er døde, efter de værste oversvømmelser i årtier har ramt det sydlige Thailand og det nordlige Malaysia. Det skriver Reuters

Oversvømmelserne har ramt næsten 543.000 husstande, og titusindvis er blevet evakueret på grund af de stigende vandstande.

En håndfuld lande burde holdes ansvarlige for klimakrisen. Lige nu har repræsentanter fra sårbare østater foretræde ved Den Internationale Domstol (ICJ). Deres mål er at holde en række lande juridisk ansvarlige for de klimaforandringer, som især østaterne mærker, skriver The Guardian

“Vi befinder os i frontlinjen af ​​en krise, vi ikke skabte”, lød det blandt andre fra en repræsentant fra østaten Vanuatu, Ralph Regenvanu. 

98 lande vil i løbet af de næste to uger komme med udtalelser til domstolen, hvilket også gælder rige lande der historisk set har udledet mest som Rusland, Kina og USA.

Danmark skal have nyt klimamål. Klimarådet kom for nylig med tre bud på, hvad Danmarks nye klimamål skal være i 2035. Det nye klimamål skal senest træde i kraft næste år. 

Helt konkret vurderer Klimarådet, at Danmark i 2035 skal have reduceret sin CO2-udledning med 80, 85 eller 90 procent i forhold til udledningen i 1990.

Ifølge DR anbefaler rådet ikke ét mål frem for et andet, men konkluderer i stedet, at 80 procent ikke vil være nok, hvis Danmark vil kalde sig et grønt foregangsland.

Det var alt for denne gang. Tak for at læse med. 

Har du tips, ideer, ris, ros og alt der imellem til Klimabrevet, hører vi meget gerne fra dig. 

Bedste hilsner 

Sandra Blenner Rasmussen