“De ødelagde alt”: Familier svigtet af regeringen i Malawi

Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Branche
Land
Regeringen har ikke beskyttet sine borgere mod skadelig påvirkning af miner, viser ny rapport fra Human Rights Watch.
Amalie Linde

JournalistAlvorlige problemer med forurenet vand, luftvejssygdomme og hjemløshed er virkelighed for de familier, som bor i spirende landsbyer tæt på kulminer og uraniumminer i Malawi. Regeringen har ikke formået at beskytte familiernes rettigheder.Sådan lyder kritikken fra Human Rights Watch, som udkommer med en ny rapport tirsdag.

 

Fakta: Human Rights Watch

Rapporten “They Destryed Everything” er baseret på research udført fra juli 2015 til juli 2016 i Malawai.

Den inkluderer mere end 150 interviews. 78 af disse interviews er med mennesker, der bor i områder, hvor virksomheder har aktive miner eller for nyligt aktive miner.

Human Rights Watch har også interviewet repræsentanter fra virksomheder, Malawis centrale regering, lokale regeringer, ngo’er og internationale organisationer.

Kilde: Human Rights Watch.

Fakta: Human Rights Watch

Rapporten “They Destryed Everything” er baseret på research udført fra juli 2015 til juli 2016 i Malawai.

Den inkluderer mere end 150 interviews. 78 af disse interviews er med mennesker, der bor i områder, hvor virksomheder har aktive miner eller for nyligt aktive miner.

Human Rights Watch har også interviewet repræsentanter fra virksomheder, Malawis centrale regering, lokale regeringer, ngo’er og internationale organisationer.

Kilde: Human Rights Watch.

“Malawi burde ikke gentage de fejltagelser, som andre lande i det sydlige Afrika har gjort i forbindelse med udvinding af ressourcer ”, siger Katharina Rall, researcher ved Human Rights Watch.Private investeringer i mineindustrien er ifølge Human Rights Watch blevet promoveret af regeringen i et forsøg på at “diversificere økonomien”.“Det er ikke nok at skabe gode investeringsmuligheder for mineselskaberne. Regeringen har brug for omgående at beskytte lokalsamfundenes rettigheder”, siger Katharina Rall.Læs: Danwatchs undersøgelse af miner i Ghana og Mali “Børneguld i din mobil”.

Flere familier er blevet tvunget til at flytte fra deres hjem. De fortæller til Human Rights Watch, at de fik meget sent besked om at de skulle flytte, så de havde ikke tid til at finde nye boliger.

Der var ikke klare retningslinjer for, hvordan de skulle kompenseres og i flere tilfælde var kompensationen ikke tilstrækkelig til at dække udgifter til deres nye bolig, som var af samme levestandard, fortæller familierne til Human Rights Watch. En familie måtte leve udenfor i ugevis, før de fik tag over hovedet.

“Vi blev flyttet i april 2015, kun få måneder før, de stoppede minedriften. Det var meget vanskeligt for os. Vi blev nødt til at leve under et træ i omkring en måned, fordi vi blev nødt til at flytte så pludseligt”, siger Rohaina N. i rapporten.

 

Rojaina N står under det træ, som hun og hendes familie måtte bruge til at søge ly under og bo under på grund af minedrift i byen Mwabulambi i Karonga distriktet

Regeringen skjuler minernes påvirkning

Beboerne fortæller, at de heller ikke har fået information om de sundhedsfarer, som kan opstå ved at bo tæt på åbne kulminer. De bekymrer sig for, om minerne kan give alvorlige luftvejssygdomme og andre negative påvirkninger af helbred og miljø.

Videnskabelige studier fra andre lande viser, at der er sammenhæng mellem luftvejssygdomme og forurening fra minerne, skriver Human Rights Watch.

“Landsbybeboerne har ikke tilstrækkelig adgang til sundhedsfaciliteter, hvor de kan blive behandlet for sygdomme relateret til minedrift”, skriver Human Rights Watch.

“Regeringen og mineselskaberne i Karonga distriktet siger, at de monitorerer påvirkningen fra minerne, men de vil ikke offentliggøre resultaterne”, skriver Human Rights Watch i rapporten.

Der ligger store bunker med kul frit fremme omkring byerne. Når det blæser drysser kullet ind over husene og markerne. Store, kunstige søer fyldt med forurenet vand fra minerne truer drikkevandet og er farligt for børn at lege ved.

“Siden minerne kom, har vi haft mange problemer. Kullet er i vores haver og på vores marker. Ud fra den måde vores afgrøder ser ud på, skulle man tro, nogle havde hældt benzin på dem”, siger en kvinde fra byen Mwabulambo til Human Rights Watch.

Vandressourcerne er også blevet forringet. I dag må folk hente vand gange om dagen fra en sø, de er bange for er blevet forurenet.

“Før havde jeg en vandpumpe lige ved mit hus, i køkkenet og i badeværelset. Så ødelagde de alting”, siger den 75-årig kvinde Nagomba.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load